Over Beveiligingsupdate 2014-002

In dit document wordt de beveiligingsinhoud van Beveiligingsupdate 2014-002 beschreven.

Deze update kan worden gedownload en geïnstalleerd via Software-update of vanaf de Apple Support-website.

Ter bescherming van onze klanten maakt Apple geen beveiligingskwesties openbaar en bespreekt of bevestigt Apple deze niet totdat een volledig onderzoek is uitgevoerd en de benodigde patches of releases beschikbaar zijn. Bezoek de website Apple-productbeveiliging voor meer informatie over Apple-productbeveiliging.

Raadpleeg ‘Hoe gebruikt u de Apple Product Security PGP-sleutel’ voor meer informatie over het gebruik van de Apple PGP-sleutel voor productbeveiliging.

Waar mogelijk worden CVE-ID’s als referentie voor kwetsbaarheden gebruikt voor verdere informatie.

Raadpleeg ‘Apple-beveiligingsupdates’ voor meer informatie over andere beveiligingsupdates.

• CFNetwork HTTP-protocol

Beschikbaar voor: OS X Lion v10.7.5, OS X Lion Server v10.7.5, OS X Mountain Lion v10.8.5 en OS X Mavericks 10.9.2

Impact: een aanvaller in een geprivilegieerde netwerkpositie kan de inloggegevens voor websites verkrijgen

Beschrijving: Set-Cookie HTTP-headers worden verwerkt zelfs als de verbinding is verbroken voordat de headerregel is voltooid. Een aanvaller kan beveiligingsinstellingen uit de cookie halen door de verbinding geforceerd te verbreken voordat de beveiligingsinstellingen worden verzonden, om vervolgens de waarde van de onbeschermde cookie te verkrijgen. Dit probleem is verholpen door onvolledige HTTP-headerregels te negeren.

CVE-ID

CVE-2014-1296: Antoine Delignat-Lavaud van Prosecco in Inria Paris

• CoreServicesUIAgent

Beschikbaar voor: OS X Mavericks 10.9.2

Impact: een bezoek aan een kwaadwillig vervaardigde website of URL kan leiden tot het onverwacht beëindigen van het programma of het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: er was een probleem met de structuurreeks bij de verwerking van URL’s. Dit probleem is verholpen door een extra validatie van URL’s. Dit probleem is niet van invloed op systemen ouder dan OS X Mavericks.

CVE-ID

CVE-2014-1315: Lukasz Pilorz van runic.pl, Erik Kooistra

• FontParser

Beschikbaar voor: OS X Mountain Lion v10.8.5

Impact: het openen van een kwaadwillig vervaardigd PDF-bestand kan leiden tot het onverwacht beëindigen van het programma of het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: er was een bufferonderloop bij de verwerking van lettertypen in PDF-bestanden. Dit probleem is verholpen door middel van extra bounds checking. Dit probleem is niet van invloed op systemen met OS X Mavericks.

CVE-ID

CVE-2013-5170: Will Dormann van CERT/CC

• Heimdal Kerberos

Beschikbaar voor: OS X Mavericks 10.9.2

Impact: een externe aanvaller kan mogelijk zorgen voor weigering van service

Beschrijving: er was een probleem met een bereikbare annulering bij de verwerking van ASN.1-gegevens. Dit probleem is verholpen door een extra validatie van ASN.1-gegevens.

CVE-ID

CVE-2014-1316: Joonas Kuorilehto van Codenomicon

• ImageIO

Beschikbaar voor: OS X Mavericks 10.9.2

Impact: het bekijken van een kwaadwillig vervaardigde JPEG-afbeelding kan leiden tot het onverwacht beëindigen van het programma of het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: er was een bufferoverloop bij de verwerking van JPEG-afbeeldingen door ImageIO. Dit probleem wordt verholpen door middel van verbeterde bounds checking. Dit probleem is niet van invloed op systemen ouder dan OS X Mavericks.

CVE-ID

CVE-2014-1319: Cristian Draghici van Modulo Consulting, Karl Smith van NCC Group

• Intel Graphics Driver

Beschikbaar voor: OS X Mountain Lion v10.8.5 en OS X Mavericks 10.9.2

Impact: een kwaadaardig programma kan de controle over het systeem nemen

Beschrijving: er was een probleem met de validatie bij de verwerking van een muisaanwijzer in de gebruikersruimte. Dit probleem is verholpen door een extra validatie van muisaanwijzers.

CVE-ID

CVE-2014-1318: Ian Beer van Google Project Zero in samenwerking met het Zero Day Initiative van HP

• IOKit Kernel

Beschikbaar voor: OS X Mavericks 10.9.2

Impact: een lokale gebruiker kan kernel pointers lezen, wat kan worden gebruikt om de Address Space Layout Randomization van de kernel te negeren

Beschrijving: een reeks bewaarde kernel pointers in een IOKit-object kan via de gebruikersruimte worden verkregen. Dit probleem is verholpen door de pointers van het object te verwijderen.

CVE-ID

CVE-2014-1320: Ian Beer van Google Project Zero in samenwerking met het Zero Day Initiative van HP

• Kernel

Beschikbaar voor: OS X Mavericks 10.9.2

Impact: een lokale gebruiker kan een kernel pointer lezen, wat kan worden gebruikt om de Address Space Layout Randomization van de kernel te negeren

Beschrijving: een reeks bewaarde kernel pointer in een XNU-object kan via de gebruikersruimte worden verkregen. Dit probleem is verholpen door de muisaanwijzer van het object te verwijderen.

CVE-ID

CVE-2014-1322: Ian Beer van Google Project Zero

• Power Management

Beschikbaar voor: OS X Mavericks 10.9.2

Impact: het scherm wordt mogelijk niet vergrendeld

Beschrijving: als u net na het sluiten van het scherm een toets indrukt of het trackpad aanraakt, probeert het systeem mogelijk de sluimerstand uit te schakelen wanneer deze wordt geactiveerd. Hierdoor wordt het scherm ontgrendeld. Dit probleem is verholpen door het indrukken van toetsen te negeren wanneer de sluimerstand wordt geactiveerd. Dit probleem is niet van invloed op systemen ouder dan OS X Mavericks.

CVE-ID

CVE-2014-1321: Paul Kleeberg van Stratis Health Bloomington MN, Julian Sincu van de Baden-Wuerttemberg Cooperative State University (DHBW Stuttgart), Gerben Wierda van R&A, Daniel Luz

• Ruby

Beschikbaar voor: OS X Mavericks 10.9.2

Impact: het uitvoeren van een Ruby-script dat niet-vertrouwde YAML-tags verwerkt, kan leiden tot het onverwacht beëindigen van het programma of het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: er was een probleem met een overloop bij gehele getallen bij de verwerking van YAML-tags door LibYAML. Dit probleem is verholpen door een extra validatie van YAML-tags. Dit probleem is niet van invloed op systemen ouder dan OS X Mavericks.

CVE-ID

CVE-2013-6393

• Ruby

Beschikbaar voor: OS X Lion v10.7.5, OS X Lion Server v10.7.5, OS X Mountain Lion v10.8.5 en OS X Mavericks 10.9.2

Impact: het uitvoeren van een Ruby-script dat niet-vertrouwde invoer gebruikt om een Float-object te maken, kan leiden tot het onverwacht beëindigen van het programma of het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: er was een heapgebaseerde bufferoverloop in Ruby bij het omzetten van een string naar een drijvende-komma-waarde. Dit probleem is verholpen door een extra validatie van drijvende-komma-waarden.

CVE-ID

CVE-2013-4164

• Beveiliging - Secure Transport

Beschikbaar voor: OS X Mountain Lion v10.8.5 en OS X Mavericks 10.9.2

Impact: een aanvaller met een geprivilegieerde netwerkpositie kan gegevens bemachtigen of de uitgevoerde bewerkingen in SSL-beschermde sessies wijzigen

Beschrijving: bij een ‘triple handshake’-aanval kon een aanvaller twee verbindingen tot stand brengen die dezelfde coderingssleutels en handshake hadden, de gegevens van de aanvaller in een verbinding invoegen, en herbemiddelen zodat de verbindingen naar elkaar worden doorgestuurd. Om aanvallen op basis van dit scenario te voorkomen, is Secure Transport zo gewijzigd dat een herbemiddeling standaard hetzelfde servercertificaat moet voorleggen als bij de oorspronkelijke verbinding. Dit probleem is niet van invloed op systemen met Mac OS X 10.7 en ouder.

CVE-ID

CVE-2014-1295: Antoine Delignat-Lavaud, Karthikeyan Bhargavan en Alfredo Pironti van Prosecco in Inria Paris

• WindowServer

Beschikbaar voor: OS X Mountain Lion v10.8.5 en OS X Mavericks 10.9.2

Impact: kwaadwillig vervaardigde programma’s kunnen willekeurige code buiten de sandbox uitvoeren

Beschrijving: WindowServer-sessies kunnen door programma’s in de sandbox worden aangemaakt. Dit probleem is verholpen door programma’s in de sandbox niet meer toe te staan om WindowServer-sessies aan te maken.

CVE-ID

CVE-2014-1314: KeenTeam in samenwerking met het Zero Day Initiative van HP

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.