Hoe iOS, iPadOS en macOS het draadloze netwerk kiezen waarmee automatisch verbinding wordt gemaakt

Wanneer u automatisch verbinding maakt met netwerken, beginnen macOS Ventura, iOS en iPadOS met de voorkeursnetwerken, gevolgd door de privénetwerken en tot slot de openbare netwerken.

Wanneer uw iOS- of iPadOS-apparaat of uw Mac met macOS Ventura of hoger Service Set Identifiers (SSID's) beoordeelt en bepaalt met welk netwerk automatisch verbinding moet worden gemaakt, worden de pogingen tot het maken van een verbinding in deze volgorde uitgevoerd:

1. Het voorkeursnetwerk
    Bekende netwerken krijgen een 'score' op basis van uw handelingen. Als u handmatig overschakelt op een netwerk, wordt de score daarvan verhoogd. Als u handmatig de verbinding met een netwerk verbreekt, wordt de score daarvan verlaagd. Het netwerk met de hoogste score is het voorkeursnetwerk.
  2. Een privénetwerk
    Privénetwerken zijn netwerken die worden geconfigureerd in woningen en kantoren. Dit kan ook de persoonlijke hotspot op iOS- of iPadOS-apparaat of uw Mac met macOS Ventura of hoger zijn. macOS Ventura, iOS of iPadOS maakt opnieuw verbinding met bekende netwerken op volgorde van het laatste gebruik.
  3. Een openbaar netwerk
    Openbare netwerken zijn bedoeld voor algemene toegang op openbare plaatsen, zoals een hotel, luchthaven of café. Enkele andere voorbeelden zijn Hotspot 2.0, Passpoint, EAP-SIM of wifiverbindingen van aanbieders van mobiele telefonie en internet.

Als macOS Ventura, iOS of iPadOS meerdere privé- of openbare netwerken detecteert, kiest macOS Ventura, iOS of iPadOS een netwerk op basis van het beveiligingsniveau in deze volgorde:

1. EAP
  2. WPA3
  3. WPA2/WPA
  4. WEP
  5. Onbeveiligd/open

Als macOS Ventura, iOS of iPadOS meerdere netwerken van dezelfde soort en met hetzelfde beveiligingsniveau vindt, wordt de SSID met de sterkste indicatie voor de sterkte van ontvangen signalen (RSSI) gekozen. Meer informatie over RSSI en draadloze roaming in bedrijfsomgevingen.

Er wordt niet automatisch verbinding gemaakt met onbeveiligde of open netwerken, tenzij er al verbinding is gemaakt met dat netwerk in de afgelopen twee weken.

Automatisch verbinding maken na een herstart

Nadat een iOS- of iPadOS-apparaat is herstart, zijn de inloggegevens voor wifinetwerken pas beschikbaar nadat u het apparaat hebt ontgrendeld. iOS en iPadOS maken pas automatisch verbinding met een netwerk in de buurt nadat het apparaat is ontgrendeld. Dit geldt ook voor macOS Ventura wanneer FileVault is ingeschakeld.