Over overscan en onderscan op uw Mac, Apple TV of een ander beeldscherm

Lees hier waarom materiaal niet op uw tv of projector past en hoe u de instellingen voor overscan en onderscan kunt wijzigen.

Overscan

Overscan betekent een bijgesneden afbeelding op uw tv-scherm. Hier volgen enkele voorbeelden:

• Door een instelling op uw tv wordt ingezoomd op een film, zodat u de buitenste randen van de film niet kunt zien.
  • De plastic rand van de tv blokkeert een deel van het tv-scherm, zodat u de randen van het materiaal niet kunt zien.

Onderscan

Onderscan is doorgaans zo bedoeld en verwijst naar zwarte balken die worden weergegeven om een film of tv-programma. De balken worden weergegeven omdat het materiaal in een andere verhouding dan uw televisiescherm is gefilmd. Hier volgen enkele voorbeelden:

• Zwarte balken worden weergegeven boven en onder een film omdat de film een bredere verhouding heeft dan uw televisiescherm.
  • Zwarte balken worden links en rechts van een televisieprogramma weergegeven, omdat het tv-programma een smallere verhouding heeft dan uw televisiescherm.

De grootte van het scherm aanpassen

Wanneer u materiaal van uw Mac of iOS-apparaat bekijkt op uw televisie of projector, kunt u de schermgrootte aanpassen zodat het past op uw tv of projector. U kunt deze instellingen opzoeken op uw Mac, uw Apple TV of in het menu van uw tv of projector.

Aanpassen vanuit het menu op uw Mac

Ga terwijl u Mac synchroon weergeeft via een tv of projector naar 'Systeemvoorkeuren' > 'Beeldschermen'. Hier kunt u de schuifknop gebruiken om de ingestelde overscan of onderscan aan te passen.

Als u een optie ziet om de schermresolutie te wijzigen, kunt u de optie kiezen die overeenkomt met de afmetingen van uw tv of projector. Raadpleeg, indien nodig, de handleiding van uw tv of projector om de beeldschermresolutie te vinden.

Aanpassen vanuit het menu op uw Apple TV

Terwijl u AirPlay gebruikt om materiaal van uw Mac of iOS-apparaat op uw tv of projector te bekijken, kunt u de grootte van het beeld aanpassen in het menu 'Instellingen' van uw Apple TV.

• Ga voor Apple TV 4K of Apple TV (4e generatie) naar 'Instellingen' > 'AirPlay' > 'Onderscan AirPlay-beeldscherm'.
  • Ga voor Apple TV (2e of 3e generatie) naar 'Instellingen' > 'Audio en video' > 'Pas aan voor AirPlay-overscan'.

Aanpassen vanuit het menu op uw tv of projector

Op sommige tv's en projectors kunt u overscan of onderscan aanpassen vanuit een instellingenmenu of een knop of uw afstandsbediening. Zoek een zoomknop of zoek naar een menu op uw tv of projector met de naam verhouding, presentatiemodus, computermodus of een soortgelijke instelling.

Raadpleeg voor meer hulp de handleiding bij uw tv of projector of neem contact op met de fabrikant.