De taal van de ondertiteling of audio wijzigen voor films en tv-programma's in de Apple TV-app en iTunes Store

Sommige video's uit de iTunes Store en Apple TV-app bevatten alternatieve audiotalen of andere toegankelijkheidsfuncties, zoals bijschriften voor spraak en geluiden (CC), ondertiteling voor doven en slechthorenden (SDH/O.D.S.) en audiobeschrijvingen (AD). U kunt deze functies op uw iOS-apparaat, computer, Apple TV en in bepaalde andere apps en voorzieningen gebruiken.

Videomateriaal met ondertiteling of alternatieve audiotalen vinden

Ga naar de informatiepagina van een film of tv-programma in de iTunes Store of Apple TV-app en scrol omlaag naar het gedeelte 'Talen'.

Alternatieve audiotalen worden rechts van 'Extra' vermeld. Als er alleen 'Ondertiteling' of 'CC' naast een taal wordt vermeld, heeft de film geen audiospoor in die taal, maar alleen ondertitels of bijschriften.

Videomateriaal met toegankelijkheidsfuncties vinden

Ga naar de informatiepagina van een film of tv-programma in de iTunes Store of Apple TV-app en scrol omlaag naar het gedeelte 'Toegankelijkheid'.

U kunt ook naar 'closed caption', 'subtitles', 'SDH' of 'AD' zoeken in de iTunes Store.

Over de toegankelijkheidsfuncties van de iTunes Store en Apple TV-app

In de iTunes Store en Apple TV-app zijn de volgende toegankelijkheidsfuncties beschikbaar: bijschriften voor spraak en geluiden, ondertiteling en audiobeschrijvingen. De beschikbaarheid van deze functies verschilt per land of regio.

Bijschriften voor spraak en geluiden (CC) zijn een visuele transcriptie van de dialogen en de niet-verbale communicatie in een video. Bijschriften voor spraak en geluiden kunnen ook helpen om de spreker in een video te identificeren.

Ondertiteling voor doven en slechthorenden (SDH/O.D.S.) is vergelijkbaar met bijschriften voor spraak en geluiden, maar is vaker en in meer talen beschikbaar dan bijschriften voor spraak en geluiden.

Bij audiobeschrijvingen (AD) wordt een gesproken audiospoor gebruikt om te beschrijven wat er op het scherm gebeurt. Meer informatie over materiaal met audiobeschrijvingen.

De ondertiteling of audiotaal wijzigen

Als u in een mediaspeler naar een video kijkt die bijschriften voor spraak en geluiden, ondertiteling voor doven en slechthorenden, audiobeschrijvingen of alternatieve audiotalen bevat, kunt u deze toegankelijkheidsfuncties meestal gebruiken via het menu voor audio en ondertiteling dat herkenbaar is aan spraakballon.

Andere apps of mediaspelers op webpagina's zijn mogelijk voorzien van een CC-knop of aangepaste regelaars.

Op een iPhone, iPad of iPod touch

1. Tik tijdens het afspelen van een film op het scherm om de afspeelregelaars weer te geven.
  2. Tik op spraakballon.
  3. Kies de taal of ondertiteling die u wilt gebruiken.

Als u geen optie voor ondertiteling voor doven en slechthorenden ziet of als u bijschriften voor spraak en geluiden of ondertiteling voor doven en slechthorenden standaard wilt inschakelen, gaat u naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Toegankelijkheid'. Scrol naar het gedeelte 'Media' en tik op 'Ondertiteling en bijschriften'. Schakel 'Bijschriften geluid + O.D.S.' in. Als u de bijschriften of ondertiteling wilt aanpassen, tikt u op 'Stijl' en kiest u een van de opties.

Op een Mac of pc

1. Beweeg de muisaanwijzer over de video.
  2. Klik op spraakballon
  3. Kies de taal of ondertiteling die u wilt gebruiken.

Als u geen optie voor ondertiteling voor doven en slechthorenden ziet of als u bijschriften voor spraak en geluiden of ondertiteling voor doven en slechthorenden standaard wilt inschakelen, volgt u deze stappen:

• Op een Mac: kies 'Apple-menu ()' > 'Systeemvoorkeuren' in het menu boven in het computerscherm. Klik op 'Toegankelijkheid' en kies 'Ondertiteling' in de navigatiekolom. Schakel 'Ondertiteling voor doven en slechthorenden heeft de voorkeur' in. Als u de bijschriften en ondertiteling wilt aanpassen, kiest u een van de opties in dit paneel.
  • Op een pc: kies 'Bewerken' > 'Voorkeuren' in het menu boven in het iTunes-venster en klik op het tabblad 'Afspelen'. Schakel 'Ondertiteling voor doven en slechthorenden heeft de voorkeur' in. Als u de bijschriften en ondertiteling wilt aanpassen, kiest u een van de opties in het menu rechts van 'Stijl bijschrift' of klikt u op de knop 'Configureren'.

Op een Apple TV

1. Veeg omlaag op het Touch-oppervlak van de afstandsbediening terwijl u een video bekijkt.
  2. Veeg naar rechts om het menu 'Ondertiteling' of 'Audio' te openen.
  3. Veeg omlaag en kies de taal of ondertiteling die u wilt gebruiken.

Als u geen optie voor ondertiteling voor doven en slechthorenden ziet of als u bijschriften voor spraak en geluiden of ondertiteling voor doven en slechthorenden standaard wilt inschakelen, gaat u naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Toegankelijkheid' > 'Ondertiteling en bijschriften'. Schakel 'Bijschriften spraak/geluiden en O.D.S.' in. Als u de bijschriften en ondertiteling wilt aanpassen, kiest u 'Stijl' en vervolgens een van de opties.

Houd de selectieknop op de afstandsbediening van een Apple TV (2e generatie) of Apple TV (3e generatie) drie seconden ingedrukt terwijl een video wordt afgespeeld om het tabblad 'Ondertiteling' te openen.

Op uw smart-tv

1. Wanneer u een video bekijkt in de Apple TV-app, klikt u op de pijl omlaag op de afstandsbediening van uw tv. Sommige fabrikanten gebruiken mogelijk andere knoppen.
  2. Ga naar het menu 'Ondertiteling' of 'Audio'.
  3. Kies een van de opties voor de taal of ondertiteling die u wilt gebruiken.

Als u geen optie voor ondertiteling voor doven en slechthorenden ziet of als u bijschriften voor spraak en geluiden of ondertiteling voor doven en slechthorenden standaard wilt inschakelen, gaat u naar 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' > 'Ondertiteling en bijschriften'. Schakel 'Bijschriften spraak/geluiden en O.D.S.' in. Als u de bijschriften en ondertiteling wilt aanpassen, kiest u 'Stijl' en vervolgens een van de opties.

Op een iPod nano (7e generatie)

1. Tik tijdens het afspelen van een video op het scherm om de afspeelregelaars weer te geven.
  2. Tik op spraakballon om het menu 'Audio en ondertiteling' te openen.
  3. Kies de taal of ondertiteling die u wilt gebruiken.

Als u geen optie voor ondertiteling voor doven en slechthorenden ziet of als u bijschriften voor spraak en geluiden of ondertiteling voor doven en slechthorenden standaard wilt inschakelen, gaat u naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Toegankelijkheid' > 'Ondertiteling en bijschriften'. U kunt de bijschriften en ondertiteling ook aanpassen vanuit dit scherm.

Meer informatie

• Sommige apps en websites zijn voorzien van aangepaste regelaars voor bijschriften van video's. Als u geen regelaars voor bijschriften ziet wanneer u een video bekijkt in een app of op een website, neemt u contact op met de ontwikkelaar van de app of de eigenaar van de website voor meer informatie.
  • Als u AirPlay gebruikt om uw film naar een Apple TV te streamen vanaf een iOS-apparaat of een computer met iTunes, kunt u tijdens het kijken de audiotaal of toegankelijkheidsfuncties wijzigen vanaf uw iOS-apparaat of computer. Als u een met AirPlay 2 compatibele smart-tv hebt, vindt u de instellingen om ondertiteling in te schakelen in de AirPlay-instellingen op uw tv.

Films en tv-programma's uit de iTunes Store en de Apple TV-app zijn niet beschikbaar in alle landen en regio's en de talen en toegankelijkheidsfuncties die door dat materiaal worden ondersteund variëren ook per land en regio. Lees wat er in uw land of regio beschikbaar is.