Beeldpersistentie vermijden op Apple beeldschermen

Lees hoe u beeldpersistentie, nabeelden of geestbeelden (ghosting) op bepaalde Apple beeldschermen kunt voorkomen en verhelpen.

IPS-technologie

Apple Cinema- en Thunderbolt-beeldschermen en de Retina-beeldschermen in bepaalde iMac- en MacBook-computers maken gebruik van IPS-technologie (In-Plane Switching).

IPS-technologie zorgt voor een betere kijkervaring dankzij een kijkhoek van 178° in alle richtingen. IPS-beeldschermen zijn daardoor ideaal voor presentaties aan meerdere personen, en uitstekend geschikt voor beeldbewerking, opmaak van drukwerk en videoproducties.

Wanneer een afbeelding (bijvoorbeeld een inlogscherm) lang wordt weergegeven op een IPS-beeldscherm, kan er tijdelijk een vaag beeld achterblijven, zelfs wanneer de afbeelding wordt vervangen door een andere. Dit heet beeldpersistentie, nabeeld of geestbeeld (ghosting). Dit is normaal bij IPS-beeldschermen. Het vage nabeeld verdwijnt na verloop van tijd vanzelf.

U kunt beeldpersistentie voorkomen door gebruik te maken van de sluimerfunctie van het beeldscherm; hierdoor wordt het scherm uitgezet wanneer het niet wordt gebruikt. U kunt ook de schermbeveiliging gebruiken om ervoor te zorgen dat een stilstaand beeld niet te lang wordt weergegeven op het beeldscherm. Beide functies zijn standaard ingeschakeld in OS X, maar u kunt de instellingen naar wens aanpassen.

Beeldpersistentie vermijden

U kunt op uw Mac de sluimerstand van het beeldscherm inschakelen en instellen om beeldpersistentie te voorkomen:

1. Kies in het Apple-menu () de optie 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Energiestand'.

2. Als u een notebook gebruikt, klikt op het tabblad 'Batterij'.

3. Zet de schuifregelaar voor 'Sluimerstand beeldscherm' op een niet al te lange tijd, bijvoorbeeld 15 minuten.

4. Als u een notebook gebruikt, klikt u op het tabblad 'Lichtnetadapter' en stelt u dezelfde aanpassingen in.

Beeldpersistentie verhelpen

Als u een blijvende afbeelding op uw beeldscherm ziet, kunt u dit met behulp van de schermbeveiliging verhelpen:

1. Kies in het Apple-menu de optie 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Bureaublad en schermbeveiliging'.

2. Klik op het tabblad 'Schermbeveiliging'.

3. Selecteer de gewenste schermbeveiliging.

4. Stel naast 'Begin na:' de gewenste tijd in. Kies hiervoor een periode die korter is dan wat u in de Systeemvoorkeuren onder 'Energiebeheer' hebt ingesteld voor 'Sluimerstand beeldscherm' en 'Sluimerstand computer'.

5. De beeldpersistentie verdwijnt wanneer u de schermbeveiliging ongeveer even lang laat draaien als de weergaveduur van de afbeelding.