Verbinding maken met internet via een kabel-, DSL- of lokaal netwerk (LAN) in Mac OS X v10.6 of hoger

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u in Mac OS X v10.6 of hoger verbinding maakt met internet via een kabelmodem, Digital Subscriber Line (DSL) of een Ethernet- of lokaal netwerk (LAN).

Lees hier hoe u verbinding maakt met het internet via een kabelmodem, Digital Subscriber Line (DSL) of een Ethernet- of lokaal netwerk (LAN) door de netwerkvoorkeuren voor de ‘ingebouwde Ethernet-poort’ te configureren.

Opmerkingen

• Als uw internetaanbieder PPPoE vereist, raadpleegt u eerst OS X: verbinding maken met internet via PPPoE in 10.6 of hoger.
  • Als u een AirPort-basisstation hebt, volgt u de onderstaande stappen voordat u het aan uw netwerk toevoegt en leest u vervolgens het onderdeel over AirPort aan het einde van dit artikel.

Voor hulp bij het maken van een verbinding in Mac OS X v10.5 of lager raadpleegt u dit artikel.

Verbinding maken via kabelmodem, DSL of LAN

1. Vraag deze gegevens aan de internetaanbieder of netwerkbeheerder:
    • DNS-adressen (Domain Name Server).
    • Of u DHCP of een handmatige IP-adresconfiguratie moet kiezen, wat hieronder in stap 7 wordt beschreven.

Alleen voor handmatige configuratie:
    • IP-adres
    • Routeradres
    • Subnetmasker

Tip: als DHCP wordt gebruikt, wijzen de internetaanbieder of het lokale netwerk doorgaans automatisch DNS-adressen toe.

2. Kies in het menu Apple () de optie Systeemvoorkeuren.
  3. Kies in het menu Weergave de optie Netwerk.
  4. Ontgrendel het scherm (indien nodig) en selecteer de interface voor Ethernet.
  5. Klik op de knop Geavanceerd
  6. Klik indien nodig op het tabblad TCP/IP.
  7. Kies Handmatig of Via DHCP in het venstermenu Configureer zoals gevraagd door uw internetaanbieder in stap 1.
  8. Typ de overige informatie die u in stap 1 hebt verzameld, in de desbetreffende velden. Opmerking: tenzij uw internetaanbieder andere instructies geeft, kunt u het veld ID DHCP-client en het veld Zoekdomeinen negeren.
  9. Klik op Pas nu toe.
  10. Open een webbrowser of ander TCP/IP-programma om uw verbinding met internet te testen.

Aanvullende stappen voor AirPort

1. Sluit het basisstation aan op het netwerk wanneer de computer verbinding heeft gemaakt met internet.
  2. Koppel de stroomkabel van de DSL- of kabelmodem enkele seconden los en sluit deze vervolgens opnieuw aan.
  3. Gebruik het hulpprogramma AirPort (in /Programma’s/Hulpprogramma’s/) om de instellingen van de computer te kopiëren naar het basisstation.