Aangepaste lettertypen gebruiken in iBooks Author

Je kunt aangepaste lettertypen gebruiken in boeken die je maakt met iBooks Author 2.0 of nieuwer als je een licentie hebt om die lettertypen voor publicatie te gebruiken.

Om te bepalen hoe tekst eruitziet, kun je aangepaste TrueType-lettertypen (.ttf) en OpenType-lettertypen (.otf) insluiten in boeken die je maakt met iBooks Author.

Als je alle lettertypen op het systeem wilt zien, klik je op ‘lettertypen’ in de rechterbovenhoek en klik je op ‘Alle lettertypen’. Als je een niet-ondersteund lettertype voor je boek kiest, krijg je een waarschuwing en wordt het niet-ondersteunde lettertype vervangen door een ondersteund lettertype wanneer je het boek bekijkt op de iPhone, de iPad of de iPod touch. Kies een ondersteund lettertype voor de beste resultaten.

Wanneer je je boek publiceert of exporteert, zal iBooks Author de lettertypen van andere fabrikanten verbergen (beschermen). Deze beveiliging staat los van digital rights management (DRM) kopieerbeveiliging.

Als je een lettertype van een andere fabrikant gebruikt in je boek, zorg er dan voor dat je lettertypelicenties je toestemming geven om het lettertype op deze manier te verspreiden. Als je niet zeker weet of dit is toegestaan met je licentie, neem je contact op met de provider van je lettertype en/of juridisch adviseur.

De soort van een lettertype bepalen

Als je niet zeker weet of het lettertype dat je in je boek wilt gebruiken, wordt ondersteund, kun je hier informatie over opvragen in Lettertypecatalogus.

1. Open Lettertypecatalogus in de map Programma’s.

2. Selecteer het lettertype in de lijst met lettertypen.

3. Klik in de linkerbovenhoek van het venster Lettertypecatalogus op de infoknop.

4. Zorg ervoor dat de bestandsextensie .ttf of .otf is. De bestandsextensie wordt naast Locatie vermeld.

Krijg hulp wanneer je een waarschuwing over een lettertype ontvangt

Sommige programma’s van andere fabrikanten, zoals Microsoft Office, kunnen kopieën van lettertypen installeren die bij het systeem worden meegeleverd, maar de extra kopie is mogelijk niet compatibel met Apple Books. Als je een waarschuwing krijgt wanneer je een lettertype gebruikt dat moet worden ondersteund, ga je als volgt te werk:

1. Zoek het lettertype in Lettertypecatalogus.

2. Klik op het driehoekje naast de naam van het lettertype.

3. Selecteer elke versie van het lettertype en kijk naar de Locatie in het infovenster van het lettertype.

4. Als de versie van het lettertype met .ttf of .otf momenteel inactief is, selecteer je het lettertype en kies je 'Schakel [lettertypenaam] in' in het menu 'Wijzig' bovenaan het computerscherm.

Als de versie van het lettertype dat geen .ttf of .otf bevat momenteel actief is, selecteer je het lettertype en kies je 'Schakel [lettertypenaam] uit' in het menu 'Wijzig' bovenaan het computerscherm.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.