Aangepaste lettertypen gebruiken in iBooks Author

In iBooks Author 2.0 of hoger kunt u aangepaste lettertypen gebruiken in de boeken die u maakt mits u een licentie hebt om die lettertypen te gebruiken in uw publicatie.

Met iBooks Author kunt u de aangepaste lettertypen TrueType (.ttf) en OpenType (.otf) inbedden zodat u een totale controle hebt over de weergave van de tekst.

Het menu Lettertype in de menubalk Opmaak geeft alleen ondersteunde lettertypen weer maar het OS-lettertypepaneel (dat u kunt openen door op de knop Lettertypen in de knoppenbalk te klikken) geeft alle lettertypen weer die in het systeem beschikbaar zijn. Als u een niet-ondersteund lettertype voor een boek selecteert, ontvangt u een waarschuwing en wordt het niet-ondersteunde lettertype vervangen door een ondersteund lettertype wanneer u het boek op een iPad bekijkt. Selecteer de lettertypen in het menu Lettertype voor het beste resultaat.

Wanneer u het boek publiceert of exporteert, verhult (beveiligt) iBooks Author de lettertypen van andere fabrikanten. Deze beveiliging is gescheiden van de DRM-beveiliging tegen kopiëren.

Als u een lettertype van een andere fabrikant gebruikt in het boek, zorgt u ervoor dat uw licenties voor de lettertypen u toestaan die op deze manier te verdelen. Als u niet zeker weet of dit wordt toegestaan door uw licentie, neemt u contact op met de leverancier van het lettertype en/of een juridisch adviseur.

De soort van een lettertype bepalen

Als u niet zeker weet of een lettertype dat u wilt gebruiken al dan niet wordt ondersteund, zoekt u informatie hierover in Lettertypecatalogus.

1. Open Lettertypecatalogus in de map Programma’s.
  2. Selecteer het lettertype in de lijst met lettertypen.
  3. Klik in de linkerbovenhoek van het venster Lettertypecatalogus op de infoknop.
  4. De soort van het lettertype verschijnt bij Soort in het venster met informatie over het lettertype.
    De volledige locatie van het lettertype, inclusief de bestandsextensie, verschijnt bij Locatie. Zorg ervoor dat de bestandsextensie .ttf of .otf is.

Meer informatie

Sommige programma’s van andere fabrikanten, zoals Microsoft Office, kunnen kopieën van lettertypen installeren die bij het systeem worden meegeleverd maar de extra kopie is mogelijk niet compatibel met iBooks. Volg de onderstaande stappen als u een waarschuwing ontvangt wanneer u een lettertype gebruikt dat normaal wordt ondersteund:

1. Zoek het lettertype in Lettertypecatalogus.
  2. Klik op het driehoekje naast de naam van het lettertype.
  3. Selecteer elke versie van het lettertype en kijk naar de Locatie in het infovenster van het lettertype.
  4. Als de versie van het lettertype met .ttf of .otf op dit moment niet actief is, selecteert u die en kiest u Activeer ‘[naam lettertype]’ in het menu Wijzig.
    Als de versie van het lettertype zonder .ttf of .otf op dit moment actief is, selecteert u die en kiest u Deactiveer ‘[naam lettertype]’ in het menu Wijzig.
    Het menu Wijzig vindt u in de menubalk boven in het computerscherm

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.