Gebundelde fotobibliotheek gebruiken

Lees hier meer over het gebruik van de gebundelde fotobibliotheek.

Een gebundelde fotobibliotheek gebruiken met iPhoto en Aperture

Met iPhoto 9.3 kunt u rechtstreeks bibliotheken van Aperture 3.3 of hoger openen en ermee werken. De structuur van een gebundelde bibliotheek die nu wordt gedeeld tussen de twee programma’s biedt een aantal voordelen:

• U hoeft geen foto’s meer te importeren, te exporteren of opnieuw te bewerken wanneer u tussen programma’s schakelt.
  • Als u Gezichten of Gebeurtenissen gebruikt, albums of slimme albums hebt gemaakt of foto’s op Facebook of Flickr hebt gedeeld, gebeurt dit automatisch bij beide programma’s.
  • Diavoorstellingen die u met een van de programma’s hebt gemaakt, kunnen worden afgespeeld met het andere programma.
  • Aangezien iPhoto en Aperture nu een algemeen beeldverwerkingssysteem delen, ziet u de wijzigingen bij het openen van dezelfde bibliotheek in iPhoto en omgekeerd wanneer u afbeeldingen aanpast met hulpmiddelen in Aperture.
  • Als de hulpmiddelen in Aperture nieuw zijn voor u, kunt u de fotobibliotheek behouden in iPhoto en Aperture slechts openen wanneer u foto’s wilt retoucheren door bijvoorbeeld specifieke verbeteringen met borstels aan te brengen. U kunt de aangebrachte wijzigingen op elk ogenblik ongedaan maken omdat ze niet definitief zijn.
  • Als u door de jaren heen meer dan één iPhoto-bibliotheek hebt verzameld, kunt u nu de iPhoto-bibliotheken openen in Aperture en deze samenvoegen tot een hoofdbibliotheek. U kunt dan de samengevoegde bibliotheek openen in iPhoto. Lees meer over het gebruik van Aperture om iPhoto-bibliotheken samen te voegen.

Een Aperture-bibliotheek openen in iPhoto

In iPhoto kunt u Aperture-bibliotheken openen die zijn gemaakt in of waarvoor een upgrade is uitgevoerd naar Aperture 3.3. U moet een upgrade uitvoeren voor oudere Aperture-bibliotheken door deze te openen in Aperture 3.3 voordat u ze met iPhoto kunt openen. Een bibliotheek kan niet op hetzelfde ogenblik geopend zijn in iPhoto en Aperture.

Een Aperture-bibliotheek openen in iPhoto:

1. Kies Archief > Schakel over naar bibliotheek in het hoofdmenu in iPhoto.
  2. Selecteer de Aperture-bibliotheek die u wilt openen.
  3. Klik op de knop Kies in de bibliotheekkiezer.

Een iPhoto-bibliotheek openen in Aperture

In Aperture 3.3 of hoger kunt u iPhoto-bibliotheken openen die in iPhoto 9.3 of hoger zijn gemaakt of minstens eenmaal met deze versie zijn geopend.

Een iPhoto-bibliotheek openen in Aperture:

1. Kies File (Archief) > Switch to Library (Schakel over naar bibliotheek) > Other/New (Andere/nieuwe) in het hoofdmenu in Aperture.
  2. Gebruik de bibliotheekkiezer om de iPhoto-bibliotheek die u wilt openen te zoeken en te markeren.
  3. Klik op Choose (Kies) in de bibliotheekkiezer.

Opmerkingen bij het werken met gebundelde bibliotheken in iPhoto en Aperture

Gebeurtenissen, projecten en albums

Gebeurtenissen in iPhoto zijn Projecten in Aperture:

Projecten in Aperture zijn dan ook Gebeurtenissen in iPhoto:

De slimme albums van elk programma zijn zichtbaar en functioneel maar de instellingen van elk slim album moeten worden gewijzigd met het programma waarmee het album is gemaakt.

Gezichten

iPhoto detecteert altijd gezichten, ongeacht de instelling van de Aperture-bibliotheek. In Aperture kunt u Gezichten uitschakelen per bibliotheek. Aperture behoudt de instellingen wanneer het de bibliotheek nogmaals opent.

Projecten afdrukken

In iPhoto aangemaakte boeken, kalenders en kaarten verschijnen in de bronlijst in Aperture, maar u kunt deze niet wijzigen. In Aperture aangemaakte boeken, webpagina’s en webreportages verschijnen niet in iPhoto.

Diavoorstellingen

U kunt in iPhoto diavoorstellingen afspelen die u in Aperture hebt gemaakt, maar u kunt deze er niet wijzigen.

U kunt in iPhoto aangemaakte diavoorstellingen wijzigen in Aperture maar zodra deze in Aperture worden gewijzigd, kunt u deze niet opnieuw wijzigen in iPhoto. U kunt de diavoorstellingen echter blijven afspelen met beide programma’s, ongeacht welk programma is gebruikt om deze te wijzigen.

Fotostream

Als u Fotostream inschakelt voor een bibliotheek in iPhoto en deze vervolgens opent in Aperture, is die bibliotheek nog steeds gekoppeld aan Fotostream. Er kan slechts één bibliotheek tegelijk worden gekoppeld aan Fotostream. Als u dus later een andere bibliotheek opent en Fotostream activeert, is de vorige bibliotheek niet langer gekoppeld.

Bladeren door foto’s

Ingestelde filters in de Aperture-browser worden niet in iPhoto weergegeven. Alle afbeeldingen zijn zichtbaar in iPhoto.

Foto’s die zijn verborgen met het commando Verberg foto in iPhoto worden niet weergegeven in Aperture. Als u de bibliotheek opent in iPhoto, de foto’s opnieuw zichtbaar maakt en vervolgens de bibliotheek opnieuw opent in Aperture, zijn de eerder verborgen foto’s zichtbaar.

Foto’s die als afgekeurd worden aangegeven in Aperture zijn niet toegankelijk in iPhoto. Als de afgekeurde beoordeling van de foto ongedaan wordt gemaakt in Aperture, zal de foto toegankelijk zijn in iPhoto.

PDF-bestanden in Aperture-bibliotheken verschijnen niet in iPhoto en zijn er ook niet toegankelijk.

Audiobestanden en audiobijlagen in de Aperture-bibliotheek verschijnen niet in iPhoto en zijn er ook niet toegankelijk.

Stapels

Alleen de gekozen afbeelding van een Aperture-stapel verschijnt in iPhoto. Als u bijvoorbeeld verschillende gestapelde versies van een foto hebt gemaakt in Aperture, elk met verschillende aanpassingen, ziet u alleen de afbeelding die u hebt gekozen als vertegenwoordiger van de stapel wanneer u de bibliotheek in iPhoto opent. Wanneer u naar Aperture teruggaat, is opnieuw de volledige stapel toegankelijk.

Voorvertoningen

iPhoto maakt altijd voorvertoningen in volledige grootte. Aperture biedt verschillende opties om de grootte van voorvertoningen in te stellen of om te kiezen of u voorvertoningen al dan niet wilt gebruiken. Wanneer u een Aperture-bibliotheek opent in iPhoto, worden bestaande voorvertoningen niet gewijzigd tenzij u een afbeelding wijzigt in iPhoto. iPhoto maakt dan een voorvertoning in volledige grootte van die afbeelding.

Mediakiezer van iLife

Wanneer u de Mediakiezer van iLife gebruikt om de bibliotheek te openen met andere programma’s zoals Keynote of iMovie, behoort het weergegeven symbool tot het programma dat deze oorspronkelijk heeft aangemaakt.

Meer informatie

Voor meer informatie over het gebruik van materiaal van Aperture in iPhoto raadpleegt u de volgende artikelen:

Aperture 3.3 - Tips voor het werken met iPhoto-bibliotheken

Sommige bestanden werken in Aperture maar niet in iPhoto

AVCHD-video gebruiken in iPhoto

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.