Stem en spreeksnelheid aanpassen voor VoiceOver en 'Spreek scherm uit' op uw iPhone, iPad of iPod touch

Uw iOS- of iPadOS-apparaat maakt voor VoiceOver, 'Spreek scherm uit' en 'Spreek selectie uit' gebruik van een compacte stem. Er zijn echter ook andere stemopties voor spraaktoepassingen.

VoiceOver-stemmen aanpassen

De stemmen met betere kwaliteit kunnen 100 MB of groter zijn. Verbind het apparaat met wifi om een van deze stemmen te downloaden en te installeren.

Met VoiceOver kunt u meerdere stemmen inschakelen, wisselen tussen 'Standaard' en 'Betere kwaliteit' (zonder de stem opnieuw te moeten downloaden) en de spreeksnelheid voor elke stem aanpassen. Zo past u de stemmen aan:

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' > 'VoiceOver' en tik op 'Spraak'.
  2. Tik op 'Voeg taal toe'.
  3. Tik op de gewenste taal en het gewenste dialect. Hierdoor gaat u opnieuw naar het scherm 'Spraak'.
  4. Tik op 'Stem' en tik op de stem die u wilt gebruiken.
  5. Kies 'Standaard' of 'Betere kwaliteit'. Als u 'Betere kwaliteit' kiest, de stem nog niet is gedownload en uw apparaat is verbonden met een wifinetwerk, wordt de stem nu gedownload.

De spreeksnelheid aanpassen

Zo past u de spreeksnelheid aan:

1. Ga naar 'Instellingen' en tik op 'Toegankelijkheid'.
  2. Tik op 'Gesproken materiaal'.
  3. Stel de spreeksnelheid in met de schuifregelaar.

Een stem kiezen voor 'Spreek scherm uit' en 'Spreek selectie uit'

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' en tik op 'Gesproken materiaal'.
  2. Schakel 'Spreek selectie uit' of 'Spreek scherm uit' (of beide) in.
  3. Selecteer 'Stemmen'.
  4. Kies de stem en het dialect die u wilt gebruiken voor 'Spreek selectie uit' en 'Spreek scherm uit'.

Een gedownloade stem verwijderen

U kunt de Siri-stemmen voor uw land of regio niet verwijderen. U kunt bepaalde Siri-stemmen verwijderen door de instellingen voor taal en land of regio te wijzigen, maar er wordt automatisch ten minste één van de Siri-stemmen voor uw land of regio gedownload.

U kunt stemmen van hogere kwaliteit en stemmen die u hebt gedownload, verwijderen. Dit doet u als volgt:

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' > 'VoiceOver' en tik op 'Gesproken materiaal'.
  2. Tik op 'Stem' en tik op de stem die u wilt verwijderen.
  3. Tik op 'Wijzig'.
  4. Tik op  en vervolgens op 'Verwijder'. U kunt de stem ook verwijderen door naar links te vegen.