Stemmen aanpassen voor VoiceOver, Spreek scherm uit en Spreek selectie uit op de iPhone, iPad of iPod touch

Uw iOS-apparaat gebruikt aanvankelijk een compacte stem voor VoiceOver, Spreek scherm uit en Spreek selectie uit. U kunt kiezen uit een aantal stemmen voor de spraakfuncties.

VoiceOver-stemmen aanpassen

De stemmen met betere kwaliteit kunnen 100 MB of groter zijn. Verbind het apparaat met wifi om een van deze stemmen te downloaden en te installeren.

Met VoiceOver kunt u meerdere stemmen inschakelen, wisselen tussen Standaard en Betere kwaliteit (zonder de stem opnieuw te moeten downloaden) en de spreeksnelheid voor elke stem aanpassen:

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Toegankelijkheid' > 'VoiceOver' > 'Spraak'.
  2. Tik op 'Voeg taal toe'.
  3. Tik op de gewenste taal en het dialect. Hierdoor gaat u opnieuw naar het scherm 'Spraak'.
  4. Tik op 'Stem' en tik op de stem die u wilt gebruiken.
  5. Kies 'Standaard' of 'Betere kwaliteit'. Als u 'Betere kwaliteit' kiest, is de stem nog niet gedownload. Het downloaden van de stem wordt gestart als uw apparaat is verbonden met een wifinetwerk.
  6. Verplaats de schuifknop voor de spreeksnelheid om de stem langzamer of sneller te laten praten.

Een stem voor Spreek scherm uit en Spreek selectie uit kiezen

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Toegankelijkheid' > 'Spraak'.
  2. Schakel 'Spreek selectie uit' of 'Spreek scherm uit', of beide in.
  3. Selecteer 'Stemmen'.
  4. Kies de stem en het dialect voor Spreek scherm uit en Spreek selectie uit.

Een gedownloade stem verwijderen

Als u geen stem met een betere kwaliteit gebruikt, kunt u deze verwijderen:

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Toegankelijkheid' > 'VoiceOver' > 'Spraak'.
  2. Tik op 'Stem' en tik op de stem die u wilt verwijderen.
  3. Tik op 'Wijzig'.
  4. Tik op  en daarna op 'Verwijder'. Of veeg naar links om de stem te verwijderen.

U kunt de Siri-stemmen voor uw land of regio niet verwijderen. U kunt de taal- en land- of regio-instellingen wijzigen om een aantal Siri-stemmen te verwijderen, maar minimaal één van de Siri-stemmen voor uw regio wordt automatisch gedownload.

Alex gebruiken

U kunt de stem Alex downloaden als de taal van het apparaat Engels is. Lees waar Alex beschikbaar is en hoe Alex wordt gebruikt.