OS X Server op een Mac mini installeren via een softwarematig RAID-volume

Als de Mac mini met OS X Server twee ingebouwde schijven heeft, kunt u deze stappen volgen om een softwarematig RAID-volume (stripe of mirror) aan te maken. U kunt ook OS X Server op dit RAID installeren.

Voordat u begint

• Deze stappen wissen alle gegevens op beide schijven van de Mac mini. U kunt OS X Server opnieuw installeren nadat u de schijven hebt gewist, maar zorg ervoor dat u een reservekopie van alle andere gegevens op deze schijven hebt gemaakt.

• U kunt geen herstelpartitie op een RAID-volume aanmaken. Aangezien bepaalde functies van OS X niet worden ondersteund zonder een herstelpartitie, moet u het gebruik van de assistent voor herstelschijf overwegen om een externe herstelschijf aan te maken voordat u het RAID-volume aanmaakt.

• U hebt een breedbandverbinding met het internet nodig (Wi-Fi of Ethernet) om OS X opnieuw te installeren. De netwerkverbinding moet voldoen aan de vereisten voor Internet Recovery.

Het programma Server verkrijgen

Belangrijk: zorg ervoor dat u de bij de Mac mini meegeleverde OS X Server-versie koppelt aan een Apple ID voordat u de schijven ervan wist. Gebruik deze stappen om uw kopie van OS X Server toe te wijzen aan een Apple ID.

1. Voltooi de configuratie-assistent in OS X.

2. Open de Mac App Store.

3. Klik op het tabblad ‘Aankopen’.

4. Klik op de knop ‘Accepteer’.

5. Voer uw Apple ID en wachtwoord in.

Een RAID-volume aanmaken

1. Start de Mac mini op terwijl u Command+Option+R ingedrukt houdt. Hierdoor wordt de Mac vanaf Internet Recovery opgestart. Dit kan enkele minuten duren. Laat de toetsen los wanneer u ‘Herstelproces wordt gestart vanaf netwerk’ ziet.

2. Kies uw voorkeurtaal.

3. Kies ‘Schijfhulpprogramma’ in het venster Hulpprogramma's in OS X en klik op ‘Ga door’.

4. Selecteer in Schijfhulpprogramma één van de harde schijven en klik op het tabblad ‘RAID’.

5. Voer een naam voor de RAID-set in en kies het gewenste RAID-type (Striped of Mirrored).

6. Sleep de symbolen van de twee harde schijven links in het venster Schijfhulpprogramma naar de lijst in het midden van het venster.

• Belangrijk: sleep de symbolen van de schijven (deze worden aangegeven door een grootte zoals 1 TB) en niet de symbolen van de partities (deze worden aangegeven door een naam zoals Server HD).

7. Klik op ‘Maak aan’.

8. Stop Schijfhulpprogramma wanneer de RAID-set als Online verschijnt.

OS X installeren

1. Kies ‘Installeer OS X opnieuw’ in het venster Hulpprogramma's in OS X en klik op ‘Ga door’.

2. Voer het installatieprogramma uit en selecteer het nieuwe RAID-volume voor de installatie. Er verschijnt een bericht waarin wordt gemeld dat sommige functies van OS X niet worden ondersteund voor deze schijf omdat een herstelpartitie niet kan worden aangemaakt op een RAID-volume. Klik op ‘Ga door’.

3. Wacht tot de installatie is voltooid. Dit kan, afhankelijk van de internetverbinding, even duren.

4. Voltooi de configuratie-assistent in OS X.

5. Open de Mac App Store.

6. Klik op het tabblad ‘Aankopen’.

7. Log in.

Zodra u bent ingelogd bij de Mac App Store, installeert u alle aangeschafte OS X-upgrades. Start indien nodig de computer opnieuw op. U kunt vervolgens OS X Server installeren.

OS X Server (Mountain Lion of hoger) installeren

Nadat de actuele versie van OS X is geïnstalleerd, kunt u OS X Server installeren.

1. Open de Mac App Store.

2. Klik op het tabblad ‘Aankopen’.

3. Download OS X Server.

4. Open het programma Server wanneer de download is voltooid en voltooi de configuratie van de server.

Na de installatie van OS X en OS X Server gebruikt u Software-update om ervoor te zorgen dat alle geïnstalleerde software up-to-date is.