De standbymodus van de Mac

Lees meer over de energiebesparende standbyfunctie van de Mac.

Sommige Mac-computers kunnen energie besparen dankzij de standbyfunctie. Wanneer de Mac op standby gaat, wordt uw huidige sessie (geopende programma's, bestanden en vensters) bewaard op de harde schijf. Ook wordt een aantal hardwaresystemen uitgeschakeld om stroom te besparen.

Mac-notebooks kunnen in standbymodus langer sluimeren op batterijstroom. Een notebook met een volle batterij kan tot wel dertig dagen standby blijven zonder te worden aangesloten op netvoeding.

Mac-modellen met standbyfunctie

• MacBook (2015 en nieuwer)

• MacBook Pro (2012 en nieuwer)

• MacBook Air (2010 en nieuwer)

• Mac mini (eind 2012 en nieuwer) met SSD en Fusion Drive

• iMac (eind 2012 en nieuwer) met SSD en Fusion Drive

• Mac Pro (eind 2013)

In standbymodus

Macs van 2013 of later gaan na één tot drie uur sluimeren in de standbymodus. Oudere modellen gaan in de standbymodus na iets meer dan één uur sluimeren. U zet de Mac in de sluimerstand door in het Apple-menu de optie 'Sluimer' te kiezen.

Voor notebooks en desktops gelden andere vereisten voor het activeren van de standbymodus:

• Mac-notebooks moeten werken op batterijstroom en mogen niet verbonden zijn met Ethernet, USB, Thunderbolt, SD-kaarten, beeldschermen, Bluetooth of andere externe aansluitingen.

• Bij Mac-desktopcomputers mogen geen externe media zijn geactiveerd (SD-kaarten, USB- of Thunderbolt-opslagapparaten).

Uit standbymodus

U haalt de computer uit de standbymodus op een van de volgende manieren:

• Druk op een toets.

• Klik met het trackpad of de muis.

• Open de klep van een notebook.

• Sluit een lichtnetadapter aan op een notebook.

• Sluit een beeldscherm aan.

Wanneer de Mac uit standby komt, wordt het systeem hersteld in de toestand waarin het verkeerde voordat de computer op standby ging. U kunt de computer binnen enkele seconden weer volledig gebruiken.

Als u een Mac-notebook zo lang in standbymodus laat dat de batterij volledig leegloopt, wordt de computer afgesloten. U kunt de computer alsnog terugzetten in de toestand van vóór de standbymodus, en niet-bewaarde gegevens gaan niet verloren. Als u een Mac-notebook die is afgesloten, uit standby wilt halen, sluit u de computer aan op een voedingsbron en drukt u op de aan/uit-knop.

Als het lang duurt voordat de computer uit de standbymodus of sluimerstand komt

Het kan voorkomen dat de Mac langzamer opstart dan normaal, of dat het langer duurt voordat de computer uit de sluimerstand of standbymodus komt. Als dat gebeurt, controleert u of de opstartschijf correct is ingesteld in het paneel 'Opstartschijf' van Systeemvoorkeuren:

1. Nadat de Mac is opgestart, kiest u in het Apple-menu de optie 'Systeemvoorkeuren'.

2. Klik op 'Opstartschijf'.

3. Controleer of de interne schijf is geselecteerd (deze heet meestal 'Macintosh HD').