Informatie over pixelafwijkingen bij lcd-schermen voor Apple-producten van 2010 en nieuwer

Lees hier meer over pixelafwijkingen, waarom dergelijke fouten optreden en wat u moet doen als u vindt dat een lcd-scherm meer pixelfouten vertoont dan acceptabel is.

Veel Apple-producten hebben een lcd-beeldscherm (Liquid Cristal Display). Lcd-technologie maakt gebruik van rijen en kolommen met adresseerbare punten (pixels) die tekst en afbeeldingen op het scherm vormen. Elke pixel bestaat uit drie afzonderlijke subpixels (rood, groen en blauw) waardoor een afbeelding volledig in kleur kan worden weergegeven. Elke subpixel heeft een transistor die verantwoordelijk is voor het aan- en uitzetten van die subpixel.

Afhankelijk van de grootte van het beeldscherm kan het lcd-scherm bestaan uit duizenden of miljoenen subpixels. Het lcd-scherm van een iMac (Retina 5K, 27-inch, 2017) heeft bijvoorbeeld een beeldschermresolutie van 5120 x 2880. Dit betekent dat er meer dan 14,7 miljoen pixels zijn. Elke pixel bestaat uit een rode, een groene en een blauwe subpixel, wat resulteert in ruim 44 miljoen individuele afbeeldingselementen op een beeldscherm van 27 inch. Het kan gebeuren dat een transistor niet perfect werkt waardoor de defecte subpixel uit (donker) of aan (helder) blijft staan. Aangezien een beeldscherm uit miljoenen subpixels bestaat, is het niet zeer problematisch als een lcd-scherm een klein aantal dergelijke transistors heeft. In sommige gevallen kan een stofje of ander extern materiaal op een pixelafwijking lijken. Apple streeft ernaar lcd-schermen van de hoogste kwaliteit te gebruiken in haar producten. Pixelafwijkingen kunnen echter optreden in een klein percentage van beeldschermen.

In veel gevallen wordt een pixelafwijking veroorzaakt door extern materiaal dat ergens in het beeldscherm of aan de voorkant van het glazen paneel vastzit. Extern materiaal heeft normaal gesproken een onregelmatige vorm en is doorgaans het best op te merken op een witte achtergrond. Extern materiaal dat zich aan de voorkant van het glazen paneel bevindt, is eenvoudig te verwijderen met een pluisvrije doek. Extern materiaal dat vastzit in het beeldscherm moet worden verwijderd in de Apple Store of door een erkende Apple-serviceprovider.

Als u zich zorgen maakt over pixelafwijkingen op uw beeldscherm, kunt u het Apple-product naar een erkende Apple-serviceprovider of Apple Store brengen voor nader onderzoek. Er worden mogelijk kosten in rekening gebracht voor het onderzoek.

Afwijking door donkere pixel     Afwijking door heldere pixel      Extern materiaal

Voorbeelden van pixelafwijkingen