Basiskenmerken van de Mac: stapels zijn een snelkoppeling in het Dock

Een stapel is een onderdeel van het Dock dat u snelle toegang tot een map biedt. Wanneer u op een stapel klikt, worden de ertoe behorende bestanden en mappen weergegeven in een waaier of raster.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door Apple.

Stapels

OS X geeft u standaard de stapel Downloads. De stapel Downloads bevat de bestanden die u downloadt via Safari, Mail en Berichten. U kunt zoveel stapels maken als u zelf wenst door gewoon mappen te slepen naar de rechterzijde van het Dock.

Stapels aanpassen

U kunt de weergave van een stapel wijzigen door met de rechtermuisknop te klikken of te Control-klikken op het bijbehorende symbool in het Dock.

dock-menu

Kies een optie in het snelmenu dat verschijnt:

• Sorteer op - Sorteer de items op Naam, Toevoegingsdatum, Bewerkingsdatum, Aanmaakdatum of Soort.
  • Toon als - Kies om het symbool van de stapel in het Dock weer te geven als een gewone map of als een stapel symbolen met de onderdelen in de map.
  • Geef inhoud weer als - Kies hoe de stapel wordt weergegeven wanneer u op het symbool klikt. Als u Automatisch kiest, kan OS X de beste manier bepalen om inhoud weer te geven op basis van het aantal onderdelen in de stapel.

Weergaven van stapels

Stapels in een waaier tonen een deel van de mapinhoud en rangschikken de symbolen zodanig dat het dichtste symbool bij het Dock is gebaseerd op de volgorde van de door u geselecteerde ‘Sorteer op’-optie.

Als u bijvoorbeeld ‘Toevoegingsdatum’ selecteert als de ‘Sorteer op’-optie, wordt de stapel in een waaier uitgebreid en toont deze u de laatste toegevoegde onderdelen die zich het dichtst bij het Dock bevinden. Dit is de standaardinstelling van de map Downloads waardoor u de laatste downloads eenvoudig kunt openen, kopiëren of verplaatsen.

stapel in waaier

Als u de map die wordt voorgesteld door een stapel wilt openen, klikt u op de knop ‘Open in Finder’ knop open in Finder. De algemene map wordt in een nieuw Finder-venster geopend zodat u de inhoud ervan kunt zien.

Stapels in een raster tonen de inhoud van een map als een symbolenmatrix gerangschikt op de ‘Sorteer op’-optie.

stapel in een raster

U kunt scrollen door stapels in een raster en u kunt naar mappen navigeren. Klik op een map in de stapel om die map te openen zonder de stapel te verlaten. Klik op de pijlknop  links boven in de stapel om terug te gaan naar de vorige map. Als er meer symbolen zijn dan er kunnen worden weergegeven, verschijnt een schuifbalk.

Meer informatie

In OS X Help vindt u meer informatie over stapels. Klik in de Finder op Help en typ het woord Stapels in het zoekveld dat verschijnt.