De app Voorvertoning gebruiken om afbeeldingen en pdf‘s te bekijken en te bewerken

Met Voorvertoning kunt u gemakkelijk pdf's (Portable Document Files) en bekende afbeeldingsbestanden, zoals JPEG, TIFF en PNG, openen en bewerken.

Symbool van het programma Voorvertoning

In Voorvertoning kunnen allerlei soorten grafische documenten en ook PDF-documenten worden geopend. Met Voorvertoning kunt u bestanden openen, bewerken, annoteren, combineren en zelfs delen wanneer u klaar bent.

Afbeeldingen en pdf's weergeven

U opent een afbeelding met Voorvertoning door erop te dubbelklikken of door de afbeelding te slepen naar het symbool in de Finder of het Dock. Met Voorvertoning kunt u allerlei soorten afbeeldingsbestanden openen, waaronder TIFF, PNG, JPEG, GIF, BMP en PDF.

Wanneer een afbeelding is geopend, kunt u in- en uitzoomen op de afbeelding met de scrolfunctie van de muis of door te knijpen met twee vingers op het trackpad. U kunt de vergrotingsfactor van een afbeelding ook wijzigen met de knoppen 'Vergroot' knop Vergroot (+) of 'Verklein' knop Verklein (-) in de knoppenbalk boven in het venster van Voorvertoning.

bovenkant van venster van Voorvertoning met de knoppenbalk

Afbeeldingen bewerken

Als u een afbeelding wilt bewerken, klikt u op de knop 'Wijzig'  in de werkbalk boven in het Voorvertoning-venster. Hierdoor wordt de wijzigingsknoppenbalk geopend. Kies een van de tools in de wijzigingsknoppenbalk om een afbeelding te bewerken of te annoteren.

Selectietool

U kunt de selectietool symbool van selectietool gebruiken om het te kopiëren deel van een afbeelding vast te leggen. Klik op de knop van de selectietool of houd de knop ingedrukt om een menu met selectieopties te zien.

• Voor 'Rechthoekige selectie' en 'Elliptische selectie' sleept u de muisaanwijzer over de afbeelding om een deel ervan te selecteren. Houd de Shift-toets ingedrukt terwijl u sleept om een selectie in de vorm van een vierkant of cirkel te maken.
  • Met 'Lassoselectie' kunt u zelf de selectie uitlijnen door de muisaanwijzer vrij over de afbeelding te slepen.
  • Met de tool 'Slimme lasso' maakt u een selectie in vrije vorm en worden de elementen van een gelijkaardige kleur in de selectie opgenomen.

Nadat u een gebied hebt geselecteerd, kunt u het knippen of naar het klembord kopiëren via het menu 'Wijzig'. U kunt de selectie dan in een ander document plakken. U kunt deze tool ook gebruiken om een afbeelding bij te snijden naar het geselecteerde gebied door in het menu 'Extra's' de optie 'Snij bij' te kiezen.

Direct alfa

Bij sommige afbeeldingstypen, zoals PNG, kunt u met de tool 'Direct alfa' instant alpha tool icon een achtergrond of ander object van een afbeelding selecteren en verwijderen. Selecteer de tool 'Direct alfa' en klik op het te verwijderen gebied. Terwijl u klikt, sleept u de muisaanwijzer om meer of minder van de afbeelding te verwijderen. Het geselecteerde gebied wordt rood om de selectie aan te geven. Druk op de Delete-toets om dit gedeelte van de afbeelding doorzichtig te maken.

Tools voor vormgeving

Gebruik de tools 'Rechthoek' rechthoek, 'Ovaal' ovaal of 'Lijn' om vormen toe te voegen aan de afbeelding.

de tools voor vormgeving gebruiken

Wanneer u de gewenste tool hebt geselecteerd, verschijnen extra opties aan de rechterkant van de knoppenbalk waarmee u de kleur, vulling of omtrek van de vorm kunt wijzigen. Klik en sleep over het document om de vorm toe te voegen. Druk op de Shift-toets terwijl u sleept om een vierkant, cirkel of rechte lijn te vormen.

Tool voor tekst

Gebruik de tool voor tekst tool voor het toevoegen van tekst met tekst in een tekstvak om tekst toe te voegen aan een afbeelding. Selecteer de tool voor tekst en klik op de plaats van het document waar u een tekstvak wilt plaatsen. U kunt dan tekst in het tekstvak typen.

de tool voor tekst gebruiken

Gebruik de tools rechts van de tool voor tekst om het lettertype, de grootte of de kleur van de tekst in het tekstvak te wijzigen. Houd de tool voor tekst ingedrukt voor extra opties zoals spraakballonnen en gedachteballonnen.

Kleur aanpassen

Klik op de knop 'Pas kleur aan' symbool van pas kleur aan dat op een prisma lijkt om het venster 'Kleur aanpassen' te openen. Van hieruit bepaalt u het niveau van de kleuren, de tint, de belichting, het contrast en meer van de afbeelding.

venster kleur aanpassen met regelaars

Voor het aanpassen van witpunten klikt u op de oogdruppelaar symbool van oogdruppelaar en klikt u op een neutrale grijstint of witpunt in de foto. Klik op de knop 'Automatisch' om snel de belichting en het contrast van de afbeelding te verbeteren.

Grootte aanpassen

U kunt de grootte van een afbeelding snel aanpassen door te klikken op de knop 'Pas grootte aan' in de knoppenbalk of in het menu 'Extra's'.

de grootte van een afbeelding aanpassen in breedte en hoogte

Gebruik de velden 'Breedte' en 'Hoogte' om de afmetingen van een afbeelding te wijzigen. Door op het hangslot naast deze velden te klikken, geeft u aan dat de afbeelding proportioneel moet worden vergroot of verkleind. Kies een optie in het venstermenu rechts van het hangslot om een andere maateenheid te selecteren.

PDF-bestanden bewerken

Met Voorvertoning kunt u PDF-bestanden (Portable Document Format) openen om deze te bekijken, te bewerken en te delen. Dubbelklik op het symbool van een PDF-bestand om het in Voorvertoning te openen. U kunt bestanden ook rechtstreeks openen vanuit het Archief-menu in Voorvertoning of door een PDF-bestand te slepen naar het symbool van Voorvertoning in het Dock of de Finder.

U kunt notities aan PDF-bestanden toevoegen in Voorvertoning om gebieden te markeren die u wilt bewerken of waarnaar u later wilt teruggaan. U kunt in Voorvertoning ook PDF-formulieren invullen en PDF-documenten ondertekenen. U kunt zelfs de paginavolgorde wijzigen in een PDF-document.

Selecteer tekst

Gebruik deze tool om tekst in een PDF-document te selecteren. U kunt vervolgens de geselecteerde tekst kopiëren naar het klembord om deze in een ander document te plakken.

Een vorm toevoegen

Gebruik deze tools om een rechthoek, ovaal of lijn aan het document toe te voegen. U kunt de kleur, dikte of vulling van deze vormen wijzigen met de tools aan de rechterkant van de knoppenbalk wanneer u deze hebt geselecteerd.

Een gebied selecteren

Gebruik deze tool voor de selectie van een afbeelding of een gedeelte van het document dat geen tekst is, inclusief de vormen of andere notities die u aan het PDF-document hebt toegevoegd.

tool voor het toevoegen van tekst met tekst in een tekstvak

Tekst toevoegen

Selecteer deze tool en sleep de muisaanwijzer over het document om een tekstvak te maken waarin u kunt typen. Kies 'Extra's' > 'Toon lettertypen' om meer opties in het venster 'Lettertypen' te zien.

het symbool voor notities ziet eruit als een kladblok

Opmerkingen

Gebruik deze tool om notities aan te maken die u in het PDF-document kunt inbedden. Selecteer de tool en klik of sleep op het document waar u de notitie wilt laten verschijnen. Notities worden geminimaliseerd totdat u erop klikt. Kies 'Weergave' > 'Markeringen en notities' om alle notities in een afzonderlijk paneel van het venster van Voorvertoning weer te geven.

handtekeningsymbool met handtekening op een lijn

Handtekening

Gebruik deze tool om uw handtekening aan een PDF-document toe te voegen. Raadpleeg het onderdeel 'Documenten ondertekenen' van dit artikel voor meer informatie.

Formulieren invullen

Als u een formulier in PDF-structuur ontvangt, kunt u eenvoudig de velden van een formulier invullen door op elk veld te klikken of te dubbelklikken. Dit geldt ook voor de meeste aankruisvakken in PDF-formulieren.

de grootte van een afbeelding aanpassen in breedte en hoogte

Als u een formulier niet kunt invullen door erop te klikken, kunt u ook de tool voor het toevoegen van tekst gebruiken om een bewerkbaar tekstvak aan het formulier toe te voegen

Documenten ondertekenen

Met Voorvertoning kunt u een digitale afbeelding van uw handtekening toevoegen aan PDF-documenten. Eerst moet u een handtekening aanmaken met de ingebouwde camera van de Mac.

1. Klik in het venster van Voorvertoning op de knop 'Wijzig' zodat de wijzigingsknoppenbalk verschijnt.
  2. Klik in de wijzigingsknoppenbalk op de knop 'Handtekening'.
  3. Kies de optie om een handtekening aan te maken.
  4. Zet uw handtekening op een stukje papier en houd dat papier voor de camera van de Mac.
  5. Beweeg het papier zodanig dat de handtekening op de lijn op het scherm staat.
  6. Klik op 'Accepteer' om de handtekening te bewaren.

Als u een handtekening hebt aangemaakt, kunt u PDF-bestanden ondertekenen.

1. Klik in het venster van Voorvertoning op de knop 'Wijzig' zodat de wijzigingsknoppenbalk verschijnt.
  2. Klik in de wijzigingsknoppenbalk op de knop 'Handtekening'. Als u meerdere handtekeningen hebt toegevoegd, klikt u nogmaals op de knop 'Handtekening' en kiest u de afbeelding van de gewenste handtekening.
  3. Sleep de muisaanwijzer over de plaats in het document waar u de handtekening wilt laten verschijnen.

Klik om de handtekening te selecteren zodat u deze kunt verplaatsen. Verplaats daarna de handtekening naar de gewenste plaats op de pagina of sleep de grepen rond de handtekening om deze te verkleinen of te vergroten.

de grootte van een afbeelding aanpassen in breedte en hoogte

Extra tools

Als u een PDF-document opent in Voorvertoning, vindt u extra tools voor PDF-documenten in het menu 'Extra's'. Voor meer informatie over de tools beweegt u de muisaanwijzer eroverheen om de naam te zien. U kunt ook de beschrijving van de gewenste functie zoeken in het menu 'Help' van Voorvertoning.

Bestanden delen

Wanneer u een bestand hebt bewerkt, kunt u het als nieuw bestand bewaren. Kies in het menu 'Archief' de optie 'Exporteer' om het bestand in een nieuwe structuur te bewaren. Selecteer in het venster voor het bewaren van het document de gewenste structuur in het venstermenu 'Structuur'.

de grootte van een afbeelding aanpassen in breedte en hoogte

U kunt ook bestanden rechtstreeks vanuit Voorvertoning delen met de knop 'Deel' symbool van deel in de knoppenbalk van het venster van Voorvertoning. Zo kunt u een bestand eenvoudig versturen via e-mail of chat, of afbeeldingen toevoegen aan Foto's. U kunt bestanden ook delen via sociale-media-accounts die u hebt ingesteld in Internetaccounts.

Meer informatie

Voor meer informatie over Voorvertoning kiest u 'Voorvertoning Help' in het menu 'Help' in Voorvertoning.