Uw Mac aansluiten op een iPod, iPad, stereo-installatie, luidsprekers of muziekinstrumenten

Leer hoe u Apple apparaten en geluids- en muziekinstrumenten van andere fabrikanten aansluit op en gebruikt met uw Mac.

Muziek op een Mac, iPod of iPad afspelen en streamen

U kunt op allerlei manieren muziek afspelen vanaf uw Mac:

U kunt luidsprekers aansluiten op uw Mac via een audioapparaat van een andere fabrikant. Sluit het aan met een FireWire-, USB-, Thunderbolt- of S/PDIF-kabel. Installeer, indien nodig, besturingsbestanden voor het audio-apparaat voordat u het apparaat aansluit op de Mac. Raadpleeg de handleiding of ga naar de website van de fabrikant als u niet zeker weet of een besturingsbestand nodig is. 'Plug-and-play'-audio-apparaten hebben geen softwarebesturingsbestand nodig om met een Mac te werken. U moet een besturingsbestand installeren als:

• er geen geluid is;
  • de lampjes op het audio-apparaat constant knipperen;
  • u het apparaat niet kunt kiezen als invoer (of uitvoer) in het voorkeurenpaneel 'Geluid'.

Een stereo-installatie aansluiten op een Mac

Als u uw verzameling vinylplaten, cassettetapes of andere geluidsbronnen wilt digitaliseren, kunt u uw stereo-installatie aansluiten op uw computer. Gebruik vervolgens GarageBand om de muziek op te nemen op uw Mac.

U hebt een USB- of FireWire-audio-interface nodig met dubbele RCA-ingangen. Als uw Mac over een audio-invoerpoort beschikt, kunt u een adapter in de vorm van een 1/8-inch stereo-ministekker gebruiken.

Volg deze stappen om op te nemen vanaf uw stereo-installatie naar uw Mac:

1. Sluit de RCA-connectors aan op de aux-uitgang van de ontvanger van de stereo-installatie. Op sommige ontvangers wordt deze uitgang aangeduid als 'Record' of 'Tape Out'.
  2. Sluit het andere uiteinde van de kabel aan op de geluidsinvoerpoort op uw Mac of op de op uw Mac aangesloten audio-interface.
  3. Schakel de stereo-installatie in.
  4. Controleer of de stereo is ingesteld om geluid via de aux-poort uit te voeren.
  5. Kies het Apple-menu () > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Geluid'.
  6. Kies het tabblad 'Invoer' en selecteer uw audio-interface of de audiolijningang.

Koptelefoon en luidsprekers aansluiten

Macs hebben ingebouwde luidsprekers, maar u kunt ook een koptelefoon of externe luidsprekers aansluiten op uw computer. U hoeft geen extra software te installeren, tenzij u een luidsprekersysteem met surround sound hebt.

Om een koptelefoon te gebruiken, sluit u de koptelefoonkabel aan op de poort voor koptelefoon/lijnuitvoer op uw Mac. Als uw koptelefoon een 1/4-inch stereostekker heeft, sluit u een 1/4-inch stereo-phonoconnector (vrouwelijk) naar 1/8-inch stereo-miniphonostekker aan.

Sluit uw luidsprekers aan op de poort voor koptelefoon/lijnuitgang, USB-poort, FireWire-poort of poort voor optische digitale geluidsuitvoer van uw Mac. Hulp bij het aansluiten van uw luidsprekersysteem vindt u in de meegeleverde handleiding.

Als materiaal met surroundgeluid op slechts twee van de vijf (of meer) luidsprekers van een surroundsysteem wordt afgespeeld, kan dit wijzen op een configuratieprobleem met de luidsprekers. Het is echter ook mogelijk dat het programma dat wordt gebruikt om het materiaal af te spelen op de Mac, geen ondersteuning biedt voor de uitvoer van surroundgeluid. Voor de beste resultaten gebruikt u de apps iTunes of Dvd-speler om te genieten van surroundgeluid op uw Mac.

Een audio-interface koppelen

U kunt een audio-interface van een andere fabrikant gebruiken om op te nemen wanneer u zingt of een muziekinstrument bespeelt op uw Mac. U kunt de audio van uw Mac ook weergeven op professionele luidsprekers.

Als u instrumenten wilt opnemen op uw Mac, gebruikt u USB-, Thunderbolt- of FireWire-audio-interfaces. U kunt XLR, 1/4-inch phono, RCA, S/PDIF of MIDI gebruiken.

Enkele met Mac compatibele interfaces zijn AlesisApogee DigitalRoland, MOTU en PreSonus.

De gecombineerde FireWire/USB-interface (de Audio Express van MOTU) heeft een ingebouwde audio-interface.

Download en installeer de nieuwste besturingsbestanden voor uw audio-interface. Sluit het apparaat dan aan op uw Mac en volg deze stappen:

1. Als u een USB-, FireWire- of Thunderbolt-audio-interface hebt, sluit u deze aan op de bijbehorende poort op uw Mac.
  2. Als uw audio-interface een voeding heeft, sluit u deze aan. Schakel dan uw audio-interface in.
  3. Om uw Mac de audio-interface te laten gebruiken als de audio-invoer of - uitvoer, gaat u naar Apple-menu () > 'Systeemvoorkeuren'.
  4. Klik op 'Geluid'.
  5. Klik op het tabblad 'Invoer'.
  6. Selecteer uw audio-interface in de lijst. Als uw interface niet in de lijst staat, controleert u of u het juiste besturingsbestand hebt geïnstalleerd.
  7. Kies het tabblad 'Uitvoer'.
  8. Selecteer uw audio-interface in de lijst.

Een gitaar, basgitaar, keyboard of microfoon aansluiten

Als u een muziekinstrument wilt aansluiten op uw Mac, gebruikt u een audio-interface. Deze bieden de juiste voorversterking voor het geluidsniveau van instrumenten en microfoons.

Als u geen audio-interface hebt, kunt u uw instrument aansluiten op de 1/8-inch audio-invoerpoort van uw Mac. Gebruik een 1/8-inch-stereo-ministekker-naar-1/4-inch-phonoadapter/-connector voor de verbinding van de computer naar een gitaar, basgitaar of microfoon met 1/4-inch stekker. Een professionele microfoon sluit u aan met een 1/8-inch-stereo-ministekker-naar-XLR-connector-adapter. Voor veel professionele microfoons is een fantoomvoeding van 48 volt vereist. Als u deze rechtstreeks op de audio-invoer van de computer aansluit, werken ze niet. Gebruik een adapter om de 1/8-inch ministekker aan te sluiten op de audio-invoerpoort van de computer en het andere uiteinde op het instrument of de microfoon.

Kies het Apple-menu () > 'Systeemvoorkeuren', 'Geluid' > tabblad 'Invoer'. Controleer of de audiolijningang het geselecteerde invoerapparaat is.

Om de audio-invoerpoort van uw computer te gebruiken als geluidsingang, gaat u naar 'Systeemvoorkeuren' > 'Geluid' > 'Invoer'.

Een USB-keyboard aansluiten

Als u een MIDI-keyboard hebt, hebt u een audio-interface nodig die een poort voor MIDI In en Out heeft. Volg anders de stappen om uw Mac aan te sluiten op een USB-keyboard of -controller.

1. Als uw keyboard een apparaatbesturingsbestand van een andere fabrikant nodig heeft, installeert u het.
  2. Als u daar om wordt gevraagd, start u de computer opnieuw op en sluit u het keyboard aan op een USB-poort op uw Mac.
  3. Ga naar Apple-menu () > 'Systeemvoorkeuren' > 'Geluid' > tabblad 'Invoer'.
  4. Selecteer uw keyboardcontroller in de lijst.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.