De poorten op uw Mac

Als u niet zeker weet welke poort u moet gebruiken voor uw externe beeldscherm, harde schijf, camera, printer, iPhone, iPad of ander apparaat, kunt u in deze gids vinden hoe de poorten eruitzien en welke symbolen erbij staan.

Informatie over deze en andere typen Mac-poorten kunt u vinden in the specificaties voor uw Mac: kies het Apple-menu  > 'Over deze Mac', klik op 'Ondersteuning' en vervolgens op 'Specificaties'. U kunt ook de gebruikershandleiding van uw Mac raadplegen.

Thunderbolt 3 (USB-C)

U gebruikt Thunderbolt 3 (USB-C)  voor beeldschermen en andere apparatuur die door middel van een Thunderbolt 3 (USB-C)-kabel of een USB-C-kabel worden aangesloten. U kunt ook een USB-C-lichtnetadapter en -kabel aansluiten om uw notebook op te laden. Als u een apparaat hebt dat niet op deze poort kan worden aangesloten, kunt u het mogelijk aansluiten met behulp van een adapter.

De volgende Mac-modellen zijn uitgerust met een Thunderbolt 3-poort (USB-C):

• MacBook Pro-modellen die in 2016 of later zijn geïntroduceerd
  • MacBook Air-modellen die in 2018 zijn geïntroduceerd
  • iMac-modellen die in 2017 of later zijn geïntroduceerd
  • iMac Pro (alle modellen)
  • Mac mini-modellen die in 2018 zijn geïntroduceerd

Als de Mac meerdere poorten heeft die hierop lijken, zal elke poort ThunderBolt 3 en USB-C ondersteunen.

USB-C

U gebruikt USB-C voor beeldschermen en andere apparatuur die door middel van een USB-C-kabel worden aangesloten. U kunt ook een USB-C-lichtnetadapter en -kabel aansluiten om uw notebook op te laden. Als u een apparaat hebt dat niet op deze poort kan worden aangesloten, kunt u het mogelijk aansluiten met behulp van een adapter.

MacBook-modellen die in 2015 of later zijn geïntroduceerd, hebben één USB-C-poort. Deze poort biedt geen ondersteuning voor Thunderbolt-apparaten.

Als de Mac maar één poort heeft die hierop lijkt, ondersteunt de poort USB-C maar niet Thunderbolt

Thunderbolt

U gebruikt Thunderbolt  of Thunderbolt 2  voor beeldschermen en andere apparatuur die door middel van een Thunderbolt-kabel worden aangesloten.

De volgende Mac-modellen zijn uitgerust met Thunderbolt- of Thunderbolt 2-poorten:

• MacBook Pro-modellen die in 2011 t/m 2015 zijn geïntroduceerd
  • MacBook Air-modellen die in 2011 t/m 2017 zijn geïntroduceerd
  • Mac mini-modellen die in 2011 t/m 2014 zijn geïntroduceerd
  • iMac-modellen die in 2011 t/m 2015 zijn geïntroduceerd
  • Mac Pro-modellen die in 2013 zijn geïntroduceerd

Thunderbolt en Thunderbolt 2 zijn niet hetzelfde als Mini DisplayPort (ze hebben wel dezelfde vorm, maar de symbolen op de kabel en de poort zijn anders). Deze poort ondersteunt echter wel Mini DisplayPort voor video-uitvoer, dus u kunt een Mini DisplayPort-kabel gebruiken om een Mini DisplayPort-beeldscherm aan te sluiten.

Mini DisplayPort

U gebruikt Mini DisplayPort voor beeldschermen die door middel van een Mini DisplayPort-kabel worden aangesloten.

De volgende Mac-modellen zijn uitgerust met Mini DisplayPort:

• MacBook Pro-modellen die vanaf eind 2008 t/m 2010 zijn geïntroduceerd
  • MacBook Air-modellen die vanaf eind 2008 t/m 2010 zijn geïntroduceerd
  • Mac mini-modellen die in 2009 en 2010 zijn geïntroduceerd
  • iMac-modellen die in 2009 en 2010 zijn geïntroduceerd
  • Mac Pro-modellen die in 2009 t/m 2012 zijn geïntroduceerd

Mini DisplayPort is niet hetzelfde als Thunderbolt of Thunderbolt 2  (ze hebben wel dezelfde vorm, maar de symbolen op de kabel en de poort zijn anders).

USB-A

U gebruikt USB-A  voor apparatuur die door middel van een USB-kabel wordt aangesloten. USB-poorten worden soms aangeduid met de USB-specificatie van de poort, zoals USB 2 of USB 3.

Van links naar rechts: voeding, 2x Thunderbolt, USB-A en Audio-uit.

HDMI

U gebruikt HDMI voor beeldschermen en tv's die door middel van een HDMI-kabel worden aangesloten.

Ethernet

U gebruikt Ethernet voor netwerken en apparaten die door middel van een Ethernet (RJ45)-kabel worden aangesloten.

FireWire

FireWire 400

FireWire 800

U gebruikt FireWire  voor apparatuur die door middel van een FireWire 400- of FireWire 800-kabel wordt aangesloten.

SD-kaart

U gebruikt de SD-kaartsleuf voor SD-, SDHC-, SDXC-, MMC- en UHS-II-kaarten, die onder andere in digitale camera's worden gebruikt.

Audio

U gebruikt Audio-uit ( of ) voor koptelefoons, luidsprekers en andere audio-uitvoerapparaten die worden aangesloten door middel van een audiokabel met een 3,5 mm (1/8 inch) audiostekker.

U gebruikt Audio-in  voor een microfoon of ander audio-invoerapparaat dat wordt aangesloten door middel van een audiokabel met een 3,5 mm (1/8 inch) audiostekker.

Voeding

U gebruikt de voedingspoort , indien aanwezig, om uw computer op het lichtnet aan te sluiten door middel van een MagSafe-kabel of -adapter. Op nieuwere Mac-notebooks ontbreekt deze poort, omdat zij voor de voeding en het opladen gebruikmaken van Thunderbolt 3 (USB-C) of USB-C. Lees hier meer over lichtnetadapters en kabels voor Mac-notebooks.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.