De poorten op uw Mac

Als u niet zeker weet welke poort u moet gebruiken voor uw externe beeldscherm, harde schijf, camera, printer, iPhone, iPad of ander apparaat, kunt u in deze gids vinden hoe de poorten eruitzien en welke symbolen erbij staan.

Informatie over deze en andere typen Mac-poorten vindt u in de specificaties van uw Mac:

1. Kies het Apple-menu  > 'Over deze Mac', klik dubbel op het serienummer en druk vervolgens op Command-C om het te kopiëren.
  2. Ga naar de pagina Technische specificaties, klik op 'Specificaties doorzoeken' in het zoekvak, druk op Command-V om het serienummer van uw computer in te voeren en klik vervolgens op 'Zoek'.
  3. Klik op de pagina met specificaties voor uw Mac.

Thunderbolt 4 (USB-C)

De volgende Mac-modellen zijn uitgerust met een Thunderbolt 4-poort (USB-C):

U kunt externe beeldschermen aansluiten en andere apparaten die door middel van een Thunderbolt 4-kabel , Thunderbolt 3-kabel  of USB-C-kabel worden aangesloten. U kunt ook een USB-C-oplaadkabel aansluiten om uw notebook op te laden of een USB-C-naar-Lightning-kabel om uw iPhone of iPad op te laden. Als u een apparaat hebt dat niet op deze poort kan worden aangesloten, kunt u het aansluiten met behulp van een adapter.

Als u een Mac Studio met M1 Ultra hebt, kunt u ook een beeldscherm of Thunderbolt-apparaat aansluiten op de Thunderbolt 4-poorten aan de voorkant van de computer.

Thunderbolt/USB 4

De volgende Mac-modellen zijn uitgerust met Thunderbolt-/USB 4-poorten:

U kunt één extern beeldscherm aansluiten en andere apparaten die door middel van een Thunderbolt 3 -kabel of USB-C-kabel worden aangesloten. U kunt ook een USB-C-oplaadkabel aansluiten om uw notebook op te laden of een USB-C-naar-Lightning-kabel om uw iPhone of iPad op te laden. Als u een apparaat hebt dat niet op deze poort kan worden aangesloten, kunt u het aansluiten met behulp van een adapter.

Achterkant van iMac (2021) met poorten vergroot afgebeeld

Op een iMac (24-inch, M1, 2021) wordt het symbool  weergegeven boven elke Thunderbolt-/USB 4-poort. Als u een beeldscherm wilt aansluiten, gebruikt u een van de poorten met het Thunderbolt-symbool .

Thunderbolt 3

De volgende Mac-modellen zijn uitgerust met Thunderbolt 3-poorten:

• iMac (Retina 5K, 27-inch, 2020)
  • iMac (Retina 5K, 27-inch, 2019)
  • iMac (Retina 4K, 21,5-inch, 2019)
  • iMac (Retina 5K, 27-inch, 2017)
  • iMac (Retina 4K, 21,5-inch, 2017)
  • iMac (21,5-inch, 2017)
  • iMac Pro
  • Mac Pro (2019)
  • Mac Pro (rack, 2019)
  • Mac mini (2018)
  • MacBook Air (Retina, 13-inch, 2020)
  • MacBook Air (Retina, 13-inch, 2019)
  • MacBook Air (Retina, 13-inch, 2018)
  • MacBook Pro (13-inch, 2020, twee Thunderbolt 3-poorten)
  • MacBook Pro (13-inch, 2020, vier Thunderbolt 3-poorten)
  • MacBook Pro (16-inch, 2019)
  • MacBook Pro (13-inch, 2019, twee Thunderbolt 3-poorten)
  • MacBook Pro (15-inch, 2019)
  • MacBook Pro (13-inch, 2019, vier Thunderbolt 3-poorten)
  • MacBook Pro (15-inch, 2018)
  • MacBook Pro (13-inch, 2018, vier Thunderbolt 3-poorten)
  • MacBook Pro (15-inch, 2017)
  • MacBook Pro (13-inch, 2017, vier Thunderbolt 3-poorten)
  • MacBook Pro (13-inch, 2017, twee Thunderbolt 3-poorten)
  • MacBook Pro (15-inch, 2016)
  • MacBook Pro (13-inch, 2016, vier Thunderbolt 3-poorten)
  • MacBook Pro (13-inch, 2016, twee Thunderbolt 3-poorten)

Gebruik deze poorten voor beeldschermen en andere apparaten die door middel van een Thunderbolt 3 -kabel of een USB-C-kabel worden aangesloten. U kunt ook een USB-C-lichtnetadapter en -kabel aansluiten om uw notebook op te laden. Als u een apparaat hebt dat niet op deze poort kan worden aangesloten, kunt u het aansluiten met behulp van een adapter.

Als uw Mac-notebook of -desktopcomputer meer dan één van zulke poorten heeft, zal elke poort Thunderbolt 3 en USB-C ondersteunen.

USB 3

De volgende Mac-modellen zijn uitgerust met een HDMI-poort:

• Mac Studio (2022)
  • iMac (24-inch, M1, 2021) met vier poorten
  • MacBook (Retina, 12-inch, 2017)
  • MacBook (Retina, 12-inch, begin 2016)
  • MacBook (Retina, 12-inch, begin 2015)

Op Mac Studio-modellen met M1 Max gebruikt u de USB 3-poorten aan de voorkant van de computer met externe apparaten die door middel van een USB-C-kabel worden aangesloten. Om een extern beeldscherm aan te sluiten, gebruikt u de poorten met het Thunderbolt-symbool  aan de achterkant van de computer.

Op een iMac (alleen model met vier poorten) gebruikt u de USB 3-poorten voor externe apparaten die door middel van een USB-C-kabel worden aangesloten. Als u een extern beeldscherm wilt aansluiten, gebruikt u een van de poorten met het Thunderbolt-symbool .

Op een MacBook gebruikt u deze poort voor beeldschermen en andere apparaten die door middel van een USB-C-kabel worden aangesloten. U kunt ook een USB-C-lichtnetadapter en -kabel aansluiten om uw notebook op te laden. Als u een apparaat hebt dat niet op deze poort kan worden aangesloten, kunt u het aansluiten met behulp van een adapter.

HDMI

Deze Mac-modellen hebben een HDMI-poort:

• Mac Studio-modellen die in 2022 zijn geïntroduceerd
  • 14-inch MacBook Pro-modellen die in 2021 zijn geïntroduceerd
  • 16-inch MacBook Pro-modellen die in 2021 zijn geïntroduceerd
  • 13-inch MacBook Pro-modellen die in 2012 tot en met 2015 zijn geïntroduceerd
  • 15-inch MacBook Pro-modellen die in 2012 tot en met 2015 zijn geïntroduceerd
  • Mac mini-modellen die in 2010 of later zijn geïntroduceerd
  • Mac Pro-modellen die in 2013 of later zijn geïntroduceerd

U gebruikt HDMI voor beeldschermen en tv's die door middel van een HDMI-kabel worden aangesloten.

SD-kaart

Deze Mac-modellen hebben een SDXC-kaartsleuf:

• Mac Studio-modellen die in 2022 zijn geïntroduceerd
  • 14-inch MacBook Pro-modellen die in 2021 zijn geïntroduceerd
  • 16-inch MacBook Pro-modellen die in 2021 zijn geïntroduceerd
  • 13-inch MacBook Pro-modellen die in 2011 tot en met 2015 zijn geïntroduceerd
  • 15-inch MacBook Pro-modellen die in 2011 tot en met 2015 zijn geïntroduceerd
  • Mac mini-modellen die in 2011 t/m 2014 zijn geïntroduceerd
  • 13-inch MacBook Air-modellen die in 2013 t/m 2017 zijn geïntroduceerd
  • 27-inch iMac-modellen die in 2010 of later zijn geïntroduceerd
  • 21,5-inch iMac-modellen die in 2010 of later zijn geïntroduceerd

U gebruikt de SD-kaartsleuf voor SD-, SDHC-, SDXC-, MMC- en UHS-II-kaarten, die onder andere in digitale camera's worden gebruikt.

Ethernet

U gebruikt ethernet voor netwerken en apparaten die door middel van een ethernet (RJ45)-kabel worden aangesloten.

Op sommige iMac-modellen bevindt de ethernetpoort zich op de lichtnetadapter van de computer. Als de Mac of lichtnetadapter geen ethernet-poort heeft, kunt u een ethernetadapter gebruiken.

Stroomvoorziening

Gebruik de voedingspoort op uw Mac-notebook om uw computer op het lichtnet aan te sluiten met behulp van een USB-C-naar-MagSafe 3-kabel en een USB-C-lichtnetadapter, MagSafe 2-lichtnetadapter of MagSafe-lichtnetadapter. Sommige Mac-notebooks hebben een speciale oplaadpoort, terwijl andere alleen via de USB-C-poorten worden opgeladen.

Lees hoe u de lichtnetadapter van uw Mac identificeert en hoe u een MacBook Air of MacBook Pro snel oplaadt.

MagSafe 2- en MagSafe-lichtnetadapters zijn niet compatibel met MagSafe 3.

Audio

U gebruikt Audio-uit ( of ) voor koptelefoons, luidsprekers en andere audio-uitvoerapparaten die worden aangesloten door middel van een audiokabel met een 3,5 mm (1/8 inch) audiostekker. Op Mac-notebooks die in 2021 of later zijn geïntroduceerd en op Mac Studio kunt u een koptelefoon met hoge impedantie aansluiten op de 3,5 mm audio-aansluiting.

U gebruikt Audio-in  voor een microfoon of ander audio-invoerapparaat dat wordt aangesloten door middel van een audiokabel met een 3,5 mm (1/8 inch) audiostekker.

USB-A

Gebruik deze poorten voor apparaten die door middel van een USB-A -kabel worden aangesloten. USB-poorten worden soms aangeduid met de USB-specificatie van de poort, zoals USB 2 of USB 3.

Van links naar rechts: voeding, 2x Thunderbolt, USB-A en Audio-uit.

Thunderbolt

De volgende Mac-modellen zijn uitgerust met Thunderbolt- of Thunderbolt 2-poorten:

• MacBook Pro-modellen die in 2011 t/m 2015 zijn geïntroduceerd
  • MacBook Air-modellen die in 2011 t/m 2017 zijn geïntroduceerd
  • Mac mini-modellen die in 2011 t/m 2014 zijn geïntroduceerd
  • iMac-modellen die in 2011 t/m 2015 zijn geïntroduceerd
  • Mac Pro-modellen die in 2013 zijn geïntroduceerd

Gebruik deze poorten voor beeldschermen en andere apparaten die door middel van een Thunderbolt -kabel worden aangesloten.

Thunderbolt en Thunderbolt 2 zijn niet hetzelfde als Mini DisplayPort . Ze hebben wel dezelfde vorm, maar de symbolen op de kabel en de poort zijn anders. Deze poort ondersteunt echter wel Mini DisplayPort voor video-uitvoer, dus u kunt een Mini DisplayPort-kabel gebruiken om een Mini DisplayPort-beeldscherm aan te sluiten.

Mini DisplayPort

De volgende Mac-modellen zijn uitgerust met Mini DisplayPort:

• MacBook Pro-modellen die vanaf eind 2008 t/m 2010 zijn geïntroduceerd
  • MacBook Air-modellen die vanaf eind 2008 t/m 2010 zijn geïntroduceerd
  • Mac mini-modellen die in 2009 en 2010 zijn geïntroduceerd
  • iMac-modellen die in 2009 en 2010 zijn geïntroduceerd
  • Mac Pro-modellen die in 2009 t/m 2012 zijn geïntroduceerd

Gebruik deze poort voor beeldschermen die door middel van een Mini DisplayPort -kabel worden aangesloten.

Mini DisplayPort is niet hetzelfde als Thunderbolt of Thunderbolt 2 . Ze hebben wel dezelfde vorm, maar de symbolen op de kabel en de poort zijn anders.

FireWire

FireWire 400

FireWire 800

U gebruikt FireWire  voor apparatuur die door middel van een FireWire 400- of FireWire 800-kabel wordt aangesloten.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.