Basiskenmerken van de Mac: een Mac verbinden met het internet

U kunt op meerdere manieren verbinding maken met het internet zodat u op het internet kunt surfen, updates kunt downloaden of online games kunt spelen.

Verbinding maken

De manier waarop u verbinding maakt met het internet hangt af van waar u zich bevindt. Op het werk hebt u bijvoorbeeld een Ethernet-verbinding met de computer. Wanneer u een notebook-computer in een café gebruikt, kunt u een Wi-Fi-verbinding (draadloos) gebruiken.

Ethernet gebruiken

Als uw internetaanbieder een Ethernet-verbinding (bedraad) met het internet biedt, kunt u de kabel aansluiten op de Ethernet-poort van de Mac. Zoek een poort op de Mac met dit symbool: Ethernet-symbool. Als de Mac geen ingebouwde Ethernet-poort heeft, kunt u een adapter gebruiken om de Ethernet-kabel aan te sluiten op de USB- of Thunderbolt-poort van de computer.

Ethernet-verbinding

Zodra u de Ethernet-kabel aansluit, configureert OS X automatisch de verbinding via DHCP. Als u geen internetverbinding hebt, raadpleegt u de internet- of netwerkaanbieder om te weten of een extra configuratie is vereist, zoals voor een PPoE-verbinding.

Als u een draadloze router (Wi-Fi) hebt, zoals een AirPort-basisstation, wilt u wellicht de Ethernet-kabel van de internetaanbieder aansluiten op de router. Raadpleeg het volgende onderdeel voor informatie over het verbinden van een Mac via Wi-Fi.

Wi-Fi gebruiken

Met AirPort-hardware kunt u een Wi-Fi-netwerk instellen om apparaten draadloos te verbinden met uw internetaanbieder. AirPort is op zich geen internetaanbieder maar het is een manier om een draadloos netwerk te maken dat u kunt gebruiken om verbinding te maken met de internetverbinding van uw internetaanbieder.

Wi-Fi-verbinding

Als u nog geen draadloos netwerk hebt, kunt u er één aanmaken met een AirPort-basisstation. Voor de configuratie van een AirPort-basisstation sluit u de Ethernet-verbinding aan op de WAN-poort van het basisstation. Het basisstation maakt dan een Wi-Fi-verbinding (draadloos) met het internet. Raadpleeg de documentatie van het AirPort-basisstation voor meer informatie over de configuratie van een draadloze verbinding. Als u een Wi-Fi-netwerk beschikbaar hebt, voert u deze stappen uit om de Mac ermee te verbinden:

1. Klik op het symbool van het Wi-Fi-menu airport-symbool en selecteer het Wi-Fi-netwerk in de lijst met beschikbare netwerken.
  2. Voer het wachtwoord van het Wi-Fi-netwerk in als u hierom wordt gevraagd.
  3. Vink ‘Onthoud dit netwerk’ aan zodat de Mac automatisch verbinding maakt met het thuisnetwerk.

Thuis verbinding maken

Misschien is uw internetaanbieder ook de aanbieder van uw kabeltelevisie of mobiele telefoonservice. Het kan ook een ander bedrijf zijn dat de internetservice levert, gewoonlijk voor een maandelijkse vergoeding.

De internetaanbieder biedt mogelijk bedrade internettoegang via een Ethernet-kabel die is aangesloten op de computer of een netwerkrouter/modem. Deze kan ook internettoegang via Wi-Fi (draadloos) bieden via zijn eigen hardware. Raadpleeg uw internetaanbieder als u niet zeker weet of de internetverbinding bedraad of draadloos is.

Op het werk verbinding maken

Op het werk kunt u zowel via Wi-Fi of Ethernet zijn verbonden. Raadpleeg het IT-departement of de netwerkbeheerder van uw bedrijf voor informatie over hoe u verbinding maakt met hun netwerk en het gebruiksbeleid.

In de stad verbinding maken

Draadloze hotspots (Wi-Fi) zijn vergelijkbaar met een thuisnetwerk of een draadloos netwerk maar zijn mogelijk beschikbaar voor het grote publiek. U vindt Wi-Fi-hotspots in de stad in koffiehuizen, restaurants, hotels, boekenwinkels of andere winkels. Sommige steden bieden internettoegang via Wi-Fi.

Verbinding maken met een Wi-Fi-netwerk is gemakkelijk. Klik gewoon op het Wi-Fi-menu airport-symbool en kies het hotspotnetwerk in de lijst. Als het draadloze netwerk is beveiligd met een wachtwoord, voert u het wachtwoord in.

Voor sommige hotspots is mogelijk een extra identificatie vereist alvorens u de internetservices kunt gebruiken. Wanneer dit gebeurt, verschijnt mogelijk een webpagina waarin u wordt gevraagd akkoord te gaan met de servicevoorwaarden alvorens verder te gaan. Geef uw machtiging voor de verbinding als u ermee akkoord gaat en open een webbrowser om te controleren of de verbinding werkt.

Voor het gebruik van sommige hotspots worden kosten in rekening gebracht. Controleer dit bij de aanbieder of lees de voorwaarden wanneer u verbinding maakt.

Verbinding maken via een Persoonlijke hotspot of een iPhone

Sommige draadloze aanbieders en aanbieders van mobiele telefoonservices bieden services aan om de internetverbinding van uw telefoon te delen met een computer. Mogelijk hebt u toegang tot het internet via de iPhone, Mac of iPad wanneer u niet thuis, op het werk of in de buurt van een Wi-Fi-hotspot bent. Op deze manier verbinding maken met het internet kan leiden tot extra kosten. Raadpleeg deze artikelen voor meer informatie:

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.