Basiskenmerken van de Mac: vensters wijzigen

U kunt vensters op talrijke manieren aanpassen. U kunt ze vergroten en verkleinen, schermvullend weergeven, de knoppenbalken en navigatiekolommen ervan wijzigen, en meer.

Regelaars voor vensters

De meeste vensters in OS X bevatten één of meerdere van deze regelaars: sluiten, minimaliseren en zoomen. U vindt deze regelaars in de linkerbovenhoek van het venster.

regelaars voor vensters 1

Wanneer u de muisaanwijzer op de regelaars plaatst, verschijnt een symbool:

regelaars voor vensters 2

Sluiten (X)

De sluitknop sluit het geopende venster. Wanneer u op deze knop klikt, wordt u mogelijk gevraagd of u het bestand wilt bewaren als het weergegeven document niet automatisch is bewaard. Mogelijk wordt ook het programma gestopt als dit het laatste geopende venster van het programma is.=

Minimaliseren (–)

De minimalisatieknop verbergt het venster door het in het Dock te plaatsen. Klik eenmaal op de knop om het venster te verkleinen. Klik op het venster in het Dock om het opnieuw volledig weer te geven.

Zoom (+)

De maximalisatieknop past het venster aan zodat de inhoud ervan zoveel mogelijk van het zichtbare gedeelte vult. Klik er eenmaal op om de grootte van het venster automatisch te wijzigen. Klik er nogmaals op om de oorspronkelijke grootte van het venster te herstellen.

Een venster vergroten of verkleinen

Als u een venster wilt vergroten of verkleinen, beweegt u de muisaanwijzer naar een rand of hoek van een venster. De muisaanwijzer verandert om aan te geven dat het venster kan worden vergroot of verkleind. Klik en sleep de rand of hoek van het venster om het te vergroten of te verkleinen.

U kunt ook het venster het scherm laten vullen door te klikken op de knop voor schermvullende weergave in de rechterbovenhoek van het venster.

regelaar voor schermvullende weergave

U kunt schakelen tussen vensters in schermvullende weergave via Programmakiezer of Mission Control. Als u de schermvullende weergave wilt afsluiten, plaatst u de muisaanwijzer boven in het scherm zodat de menubalk verschijnt. Klik vervolgens opnieuw op de knop voor schermvullende weergave

Vensters verbergen

U kunt ook alle geopende vensters van een programma weergeven of verbergen. Kies ‘Verberg’ (Command-H) in het menu met dezelfde naam als het programma om het te verbergen. Kies bijvoorbeeld Safari > Verberg om alle Safari-vensters te verbergen.

menu verberg

Ga naar het programma dat u opnieuw wilt weergeven door het bijbehorende symbool in het Dock te selecteren of via Programmakiezer of Mission Control.

Het menu Venster

Als u meerdere vensters hebt geopend, geminimaliseerd of verborgen, weet u misschien niet meer waar het venster zich bevindt. In het menu Venster vindt u gemakkelijk wat u zoekt. Ga gewoon naar het programma waartoe het venster behoort en selecteer vervolgens het venster in de lijst.

menu venster

U kunt ook Mission Control gebruiken om alle geopende vensters of de vensters van een bepaald programma gemakkelijk te zien en ertussen te schakelen.

Selecteer een onderwerp in de onderstaande lijst voor meer informatie over het gebruik van vensters.

Navigatiekolommen

Sommige vensters bevatten een navigatiekolom, zoals de vensters in Finder, iTunes en dialoogvensters voor het openen en bewaren van bestanden.

Finder-venster met navigatiekolom

Als u de breedte van de navigatiekolom wilt wijzigen, plaatst u de muisaanwijzer op de rand ervan. Klik en sleep vervolgens de rand naar links of rechts om de navigatiekolom te vergroten of te verkleinen.

Kies Weergave > Verberg navigatiekolom om deze te verbergen. Kies Weergave > Toon navigatiekolom om deze opnieuw weer te geven.

U kunt ook de voorkeuren voor navigatiekolommen wijzigen in de Finder en in Systeemvoorkeuren. Uw keuzes beïnvloeden de manier waarop de navigatiekolom verschijnt in de Finder en in dialoogvensters voor het openen en bewaren van bestanden.

1. Kies in het menu Finder de optie ‘Voorkeuren’ om de Finder-voorkeuren te openen.
  2. Klik op ‘Navigatiekolom’ om de bijbehorende voorkeuren weer te geven.
  3. Selecteer het aankruisvak van de onderdelen die u in de navigatiekolom onder Favorieten, Gedeeld en Apparaten wilt weergeven.
    venster Finder-voorkeuren

Als u de symbolen in de navigatiekolom wilt vergroten of verkleinen, kiest u het menu Apple > Systeemvoorkeuren > Algemeen. Selecteer een optie in het menu ‘Symboolgrootte navigatiekolom’.

algemeen in systeemvoorkeuren

Knoppenbalken

Veel vensters, zoals deze in Safari, Mail en Finder, hebben bovenaan een knoppenbalk. U kunt de opdrachten op een knoppenbalk aanpassen door Weergave > Pas knoppenbalk aan te selecteren.

pas knoppenbalk aan in Finder

Sleep de onderdelen die u in de knoppenbalk wilt laten verschijnen. Sleep een onderdeel uit de knoppenbalk om het te verwijderen. Sleep de onderdelen naar de gewenste locatie om deze opnieuw te rangschikken. Klik op ‘Gereed’ wanneer u klaar bent.