Wat is het verschil tussen ‘disc’ en ‘disk’?

Beide termen hebben dezelfde uitspraak maar technisch gezien is er een duidelijk verschil tussen een ‘disc’ en een ‘disk’.

Een disc

Een disc verwijst naar optische media zoals een audio-cd, cd-rom, dvd-rom, dvd-ram of dvd-videoschijf. Sommige schijven zijn alleen-lezen (ROM), op andere kunt u eenmaal inhoud op de schijf branden (bestanden schrijven, zoals een cd-r of dvd-r, tenzij u aan multisessiebranden doet) en sommige schijven kunnen worden gewist en meerdere keren worden herschreven (zoals cd-rw, dvd-rw en dvd-ram).

Alle schijven zijn verwisselbaar. Dit betekent dat als u de schijf van het bureaublad of uit de Finder verwijdert, die fysiek uit de computer wordt uitgeworpen.

Een disk

Een disk verwijst naar magnetische media zoals een diskette, de harde schijf van de computer, een externe harde schijf. Schijven kunnen altijd worden herschreven tenzij die met opzet zijn vergrendeld of tegen schrijven zijn beschermd. U kunt een schijf ook gemakkelijk in meerdere, kleinere delen partitioneren.

Schijven worden meestal verzegeld door een metalen of plastieken behuizing (doorgaans zijn een schijf en de behuizing ervan gekend als een ‘harde schijf’).