De opslagruimte op uw iPhone, iPad of iPod touch controleren

iOS controleert de opslagruimte van uw apparaat door te analyseren hoeveel ruimte elke app gebruikt. U kunt de opslagruimte op het apparaat ook zelf controleren in 'Instellingen' of in iTunes.

Hoe iOS de opslagruimte optimaliseert

Als er niet veel opslagruimte meer is op uw apparaat, optimaliseert iOS automatisch de beschikbare ruimte wanneer u een app installeert, iOS bijwerkt, muziek downloadt, video's opneemt enzovoort.

iOS probeert meer ruimte vrij te maken door bepaalde items te verwijderen, zoals muziek en video die is gestreamd, bestanden die in iCloud Drive staan en onderdelen van apps die niet meer nodig zijn. iOS verwijdert ook tijdelijke bestanden en wist de cache op uw apparaat. iOS verwijdert alleen items die opnieuw kunnen worden gedownload of die niet meer nodig zijn.

De opslagruimte van een iOS-apparaat op het apparaat zelf controleren

Ga naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > '[Apparaat] opslag'. Hier ziet u mogelijk een lijst van aanbevelingen om de opslagruimte van uw apparaat te optimaliseren, gevolgd door een lijst van geïnstalleerde apps en de hoeveelheid opslagruimte die deze in beslag nemen. Tik op de naam van een app voor meer informatie over de gebruikte opslagruimte. Gegevens in de cache en tijdelijke gegevens worden mogelijk niet meegeteld als gebruikte opslagruimte.

Afhankelijk van de app kunt u mogelijk bepaalde inhoud van de app verwijderen of de hele app met alle bijbehorende inhoud. U kunt de app ook opruimen. Daardoor wordt de ruimte vrijgemaakt die door de app in beslag wordt genomen, maar blijven de bijbehorende gegevens bewaard op het apparaat.

Als het apparaat bijna vol is en iOS geen ruimte kan vrijmaken, krijgt u mogelijk de waarschuwing 'Opslagruimte bijna vol'. Als u deze waarschuwing krijgt, moet u zelf materiaal verwijderen dat u niet zo vaak gebruikt (bijvoorbeeld video's en apps).

Aanbevelingen voor optimalisatie van de opslagruimte gebruiken

In het gedeelte 'Opslag' van 'Instellingen' geeft iOS mogelijk aanbevelingen voor optimalisatie van de opslagruimte van uw apparaat. Tik op 'Toon alle' om alle aanbevelingen voor het apparaat te zien.

Lees de beschrijving van elke aanbeveling en tik op 'Schakel in' om deze in te schakelen.

De opslagruimte van een iOS-apparaat controleren in iTunes

1. Open iTunes op een computer.
  2. Sluit het apparaat aan op de computer.
  3. Selecteer het apparaat in iTunes. U ziet een balk met de hoeveelheid opslagruimte die het iOS-apparaat gebruikt, ingedeeld in soorten materiaal.
  4. Beweeg de muis over een type materiaal, zoals 'Overig' of 'Apps', voor meer informatie:

Hier volgt een lijst van de diverse soorten materiaal op uw iOS-apparaat en wat daaronder valt:

• Audio: nummers, audiopodcasts, audioboeken, gesproken memo's en beltonen.
  • Video: films, muziekvideo's en tv-programma's.
  • Foto's: materiaal in uw Fotobibliotheek, Filmrol en Fotostream.
  • Apps: geïnstalleerde apps. De inhoud van de apps wordt weergegeven onder 'Documenten en gegevens'.
  • Boeken: boeken, audioboeken en pdf-bestanden in iBooks.
  • Documenten en gegevens: offline leeslijst van Safari, bestanden die in geïnstalleerde apps zijn bewaard en app-inhoud zoals contacten, agenda's, berichten en e-mails (en bijbehorende bijlagen).
  • Overig: instellingen, Siri-stemmen, gegevens van het systeem en bestanden in de cache.

Over bestanden in de cache bij 'Overig' in de iOS-opslagruimte

Bestanden worden in de cache geplaatst wanneer materiaal zoals muziek, video's en foto's worden gestreamd of geopend. Wanneer u muziek of video streamt, wordt dat materiaal als bestand in de cache van het iOS-apparaat bewaard zodat u daartoe snel opnieuw toegang hebt. Muziek, video's en foto's in de cache worden in iTunes gerangschikt onder 'Overig' en niet geteld als echte nummers, video's of foto's.

Uw iOS-apparaat verwijdert automatisch bestanden in de cache en tijdelijke bestanden wanneer uw apparaat meer ruimte nodig heeft.

Als de opslagruimte op een iOS-apparaat afwijkt van wat u in iTunes ziet

Aangezien bestanden in de cache in iTunes onder 'Overig' worden gerangschikt, kan de aangegeven opslagruimte voor muziek of video's verschillen. Als u gegevens over de gebruikte opslagruimte wilt bekijken, gaat u op het iOS-apparaat naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > '[Apparaat] opslag'.

Als u de bestanden in de cache van het iOS-apparaat wilt verwijderen

Uw iOS-apparaat verwijdert automatisch bestanden in de cache en tijdelijke bestanden wanneer er meer ruimte nodig is. U hoeft deze niet zelf te verwijderen.

Meer informatie

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.