De opslagruimte op uw iPhone, iPad of iPod touch controleren

iOS en iPadOS controleren de opslagruimte van uw apparaat door te analyseren hoeveel ruimte elke app gebruikt. U kunt de opslagruimte van uw apparaat ook controleren in Instellingen, iTunes of de Finder op uw computer.

Hoe iOS en iPadOS opslagruimte optimaliseren

Als er niet veel opslagruimte meer is op uw apparaat, maakt het automatisch ruimte vrij wanneer u een app installeert, iOS of iPadOS bijwerkt, muziek downloadt, video's opneemt enzovoort.

Het apparaat probeert meer opslagruimte beschikbaar te maken door bepaalde items te verwijderen, zoals muziek en video die zijn gestreamd, bestanden die in iCloud Drive staan en onderdelen van apps die niet nodig zijn. iOS verwijdert ook tijdelijke bestanden en wist de cache op uw apparaat. Maar door het apparaat worden alleen items verwijderd die opnieuw kunnen worden gedownload of die niet meer nodig zijn.

De opslagruimte van een apparaat controleren op het apparaat zelf

Ga naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > '[Apparaat]-opslag'. Hier ziet u mogelijk een lijst van aanbevelingen om de opslagruimte van uw apparaat te optimaliseren, gevolgd door een lijst van geïnstalleerde apps en de hoeveelheid opslagruimte die deze in beslag nemen. Tik op de naam van een app voor meer informatie over de gebruikte opslagruimte. Gegevens in de cache en tijdelijke gegevens worden mogelijk niet meegeteld als gebruikte opslagruimte.

In de gedetailleerde weergave kunt u:

• de app opruimen, wat ruimte vrijmaakt die door de app in beslag wordt genomen, maar de bijbehorende gegevens op het apparaat behoudt.
  • de app en bijbehorende gegevens verwijderen.
  • Afhankelijk van de app kunt u mogelijk bepaalde documenten en gegevens van de app verwijderen.

Als het apparaat bijna vol is en geen ruimte kan vrijmaken, krijgt u mogelijk de waarschuwing 'Opslagruimte bijna vol'. Als u deze waarschuwing ziet, controleert u de aanbevelingen voor opslag of ruimt u wat materiaal op dat u minder gebruikt, zoals video's en apps.

Materiaalcategorieën

Het gebruikte materiaal op uw apparaat wordt onderverdeeld in de volgende categorieën:

• Apps: geïnstalleerde apps en het bijbehorende materiaal, en materiaal dat bewaard wordt in de map 'Op mijn iPhone/iPad/iPod touch' in de Bestanden-app en Safari-downloads.
  • Foto's: foto's en video's die in de Foto's-app worden bewaard.
  • Media: muziek, video's, podcasts, beltonen, illustraties en gesproken memo's.
  • Mail: e-mails en de bijbehorende bijlagen.
  • Apple Books: boeken en pdf's in de Boeken-app.
  • Berichten: berichten en de bijbehorende bijlagen.
  • iCloud Drive: materiaal van iCloud Drive dat op uw apparaat wordt bewaard. Dit materiaal kan niet automatisch worden verwijderd.
  • Andere: niet-verwijderbare mobiele onderdelen, zoals Siri-stemmen, woordenboeken, niet-verwijderbare logbestanden en caches, Spotlight-index en systeemgegevens, zoals Sleutelhanger en CloudKit Database. Bestanden in de cache kunnen niet worden verwijderd door het systeem.
  • Systeem: ruimte die wordt ingenomen door het besturingssysteem. Dit kan variëren op basis van uw apparaat en model.

Aanbevelingen voor optimalisatie van de opslagruimte gebruiken

In het gedeelte 'Opslag' van 'Instellingen' geeft uw apparaat mogelijk aanbevelingen voor optimalisatie van de opslagruimte. Tik op 'Toon alles' om alle aanbevelingen voor het apparaat te zien.

Lees de beschrijving van elke aanbeveling en tik op 'Schakel in' om deze in te schakelen, of tik op de aanbeveling om te bekijken welk materiaal u kunt verwijderen.

De opslagruimte van een iOS-apparaat controleren in de Finder of iTunes

1. Op een Mac met macOS Catalina 10.15 opent u de Finder. Op een Mac met macOS Mojave 10.14 of lager, of een pc, opent u iTunes.
  2. Sluit het apparaat aan op de computer.
  3. Selecteer uw apparaat in de Finder of in iTunes. U ziet een balk met de hoeveelheid opslagruimte die uw materiaal inneemt, onderverdeeld in typen materiaal.
  4. Beweeg uw muis over de balk om te zien hoeveel opslagruimte ieder type materiaal gebruikt.

Hier volgt een lijst van de diverse typen materiaal op uw apparaat en wat daaronder valt:

• Audio: nummers, audiopodcasts, audioboeken, gesproken memo's en beltonen.
  • Video: films, muziekvideo's en tv-programma's.
  • Foto's: materiaal in uw Fotobibliotheek, Filmrol en Fotostream.
  • Apps: geïnstalleerde apps. De inhoud van de apps wordt weergegeven onder 'Documenten en gegevens'.
  • Boeken: boeken, audioboeken en pdf-bestanden in iBooks.
  • Documenten en gegevens: offline leeslijst van Safari, bestanden die in geïnstalleerde apps worden bewaard en app-inhoud zoals contacten, agenda's, berichten en e-mails (en bijbehorende bijlagen).
  • Andere: instellingen, Siri-stemmen, gegevens van het systeem en bestanden in de cache.

Over bestanden in de cache onder 'Andere'

Muziek, video's en foto's in de cache worden in de Finder en iTunes gerangschikt onder 'Andere' en niet geteld als echte nummers, video's of foto's. Bestanden worden in de cache geplaatst wanneer materiaal zoals muziek, video's en foto's wordt gestreamd of geopend. Wanneer u muziek of video streamt, wordt dat materiaal als bestand in de cache van het apparaat bewaard, zodat u daartoe snel opnieuw toegang hebt.

Uw apparaat verwijdert automatisch bestanden in de cache en tijdelijke bestanden wanneer het apparaat meer ruimte nodig heeft.

Als de opslagruimte van uw apparaat verschilt van wat u ziet in de Finder of iTunes

Aangezien bestanden in de cache in de Finder en iTunes onder 'Andere' worden gerangschikt, kan de aangegeven opslagruimte voor muziek of video's verschillen. Als u gegevens over de gebruikte opslagruimte wilt bekijken, gaat u op het apparaat naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > '[Apparaat]-opslag'.

Als u de bestanden wilt verwijderen uit de cache van het apparaat

Uw apparaat verwijdert automatisch bestanden in de cache en tijdelijke bestanden wanneer er meer ruimte nodig is. U hoeft deze niet zelf te verwijderen.

Meer informatie

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.