De opslagruimte van je iPhone of iPad controleren

In iOS en iPadOS wordt de opslagruimte op je apparaat in de gaten gehouden door te analyseren hoeveel ruimte elke app gebruikt. Je kunt de opslagruimte van je apparaat ook controleren in iTunes of de Finder op je computer.

Hoe iOS en iPadOS opslagruimte optimaliseren

Als er niet veel opslagruimte meer is op je apparaat, maakt het automatisch ruimte vrij wanneer je een app installeert, iOS of iPadOS bijwerkt, muziek downloadt, video's opneemt enzovoort.

Om meer opslagruimte beschikbaar te maken, kunnen er ook items worden verwijderd die je opnieuw kunt downloaden of die niet meer nodig zijn. Dit zijn bijvoorbeeld apps die je niet gebruikt en de lokale cache voor bestanden in iCloud Drive. Verder worden tijdelijke bestanden verwijderd en wordt de cache op je apparaat gewist.

iPhone-scherm waarop wordt weergegeven hoe je je apparaat kunt gebruiken om te controleren hoeveel opslagruimte het heeft

De opslagruimte van een apparaat controleren op het apparaat zelf

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > '[Apparaat]-opslag'. Hier zie je mogelijk een lijst met aanbevelingen om de opslagruimte van je apparaat te optimaliseren, gevolgd door een lijst met geïnstalleerde apps en de hoeveelheid opslagruimte die deze in beslag nemen.
  2. Tik op de naam van een app voor meer informatie over de gebruikte opslagruimte. Gegevens in het cachegeheugen en tijdelijke gegevens worden mogelijk niet meegeteld als gebruikte opslagruimte.

In de gedetailleerde weergave kun je:

• de app opruimen, wat ruimte vrijmaakt die door de app in beslag wordt genomen, maar de bijbehorende gegevens op het apparaat behoudt.
  • de app en bijbehorende gegevens verwijderen.
  • Afhankelijk van de app kun je mogelijk bepaalde documenten en gegevens van de app verwijderen.

Als het apparaat bijna vol is en geen ruimte kan vrijmaken, krijg je mogelijk de waarschuwing 'Opslagruimte bijna vol'. Als je deze waarschuwing ziet, controleer dan de aanbevelingen voor opslag of ruim wat materiaal op dat je minder gebruikt, zoals video's en apps.

Materiaalcategorieën

Het gebruikte materiaal op je apparaat wordt onderverdeeld in de volgende categorieën:

• Apps: geïnstalleerde apps en het bijbehorende materiaal, en materiaal dat bewaard wordt in de map 'Op mijn iPhone/iPad/iPod touch' in de Bestanden-app, en Safari-downloads
  • Foto's: foto's en video's die in de Foto's-app worden bewaard
  • Media: muziek, video's, podcasts, beltonen, illustraties en gesproken memo's
  • Mail: e-mails en de bijbehorende bijlagen
  • Apple Books: boeken en pdf's in de Boeken-app
  • Berichten: berichten en de bijbehorende bijlagen
  • iCloud Drive: materiaal van iCloud Drive dat op je apparaat wordt bewaard. Dit materiaal kan niet automatisch worden verwijderd.
  • Andere: niet-verwijderbare mobiele onderdelen, zoals Siri-stemmen, woordenboeken, niet-verwijderbare logbestanden en caches, Spotlight-index en systeemgegevens, zoals Sleutelhanger en CloudKit Database. Bestanden in de cache kunnen niet worden verwijderd door het systeem.
  • Systeem: ruimte die wordt ingenomen door het besturingssysteem. Dit kan variëren op basis van je apparaat en model.

Aanbevelingen voor het optimaliseren van de opslagruimte gebruiken

In het gedeelte 'Opslag' van Instellingen geeft je apparaat mogelijk aanbevelingen voor het optimaliseren van de opslagruimte. Je opslagruimte optimaliseren:

1. Tik op 'Toon alles' om alle aanbevelingen voor het apparaat te zien.
  2. Lees de beschrijving van elke aanbeveling en tik op 'Schakel in' om deze in te schakelen, of tik op de aanbeveling om te bekijken welk materiaal je kunt verwijderen.

De opslagruimte van een iOS-apparaat controleren in de Finder of iTunes

1. Op een Mac met macOS Catalina 10.15 of hoger open je de Finder. Op een Mac met macOS Mojave 10.14 of lager, of een pc, open je iTunes.
  2. Sluit het apparaat aan op de computer.
  3. Selecteer je apparaat in de Finder of in iTunes. Je ziet een balk met de hoeveelheid opslagruimte die je materiaal inneemt, onderverdeeld in typen materiaal.
  4. Beweeg je muis over de balk om te zien hoeveel opslagruimte ieder type materiaal gebruikt.
    Mac-scherm waarop wordt weergegeven hoe je de Finder kunt gebruiken om de opslagruimte van je iOS-apparaat te controleren

Materiaalcategorieën

Hier volgt een lijst van de diverse materiaaltypen op je apparaat en wat elk type omvat:

• Audio: nummers, audiopodcasts, audioboeken, gesproken memo's en beltonen.
  • Video: films, muziekvideo's en tv-programma's.
  • Foto's: materiaal in je Fotobibliotheek, Filmrol en Fotostream.
  • Apps: geïnstalleerde apps. De inhoud van de apps wordt weergegeven onder 'Documenten en gegevens'.
  • Boeken: boeken, audioboeken en pdf-bestanden in iBooks.
  • Documenten en gegevens: offline leeslijst van Safari, bestanden die in geïnstalleerde apps worden bewaard en ander materiaal in apps zoals contacten, agenda's, berichten en e-mails (en bijbehorende bijlagen).
  • Andere: instellingen, Siri-stemmen, systeemgegevens en bestanden in de cache.

Over bestanden in de cache in 'Andere'

Muziek, video's en foto's in de cache worden in de Finder en iTunes gerangschikt onder 'Andere' en niet geteld als echte nummers, video's of foto's. Bestanden worden in het cachegeheugen geplaatst wanneer materiaal zoals muziek, video's en foto's wordt gestreamd of geopend. Wanneer je muziek of video streamt, wordt dat materiaal als bestand in de cache van het apparaat bewaard, zodat je daartoe snel opnieuw toegang hebt.

Je apparaat verwijdert automatisch bestanden in de cache en tijdelijke bestanden wanneer het apparaat meer ruimte nodig heeft.

Als de opslagruimte van je apparaat verschilt van wat je ziet in de Finder of in iTunes

Aangezien bestanden in de cache in de Finder en iTunes onder 'Andere' worden gerangschikt, kan de aangegeven opslagruimte voor muziek of video's verschillen. Als je gegevens over de gebruikte opslagruimte wilt bekijken, ga je op het apparaat naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > '[Apparaat]-opslag'.

Als je de bestanden wilt verwijderen uit de cache van het apparaat

Bestanden in de cache en tijdelijke bestanden worden automatisch verwijderd wanneer er meer ruimte nodig is. Je hoeft deze niet zelf te verwijderen.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.