Informatie over pixelfouten bij LCD-schermen voor Apple-producten uitgebracht voor 2010

In dit document worden ‘pixelfouten’ gedefinieerd en wordt uitgelegd waarom deze fouten voorkomen. Verder wordt beschreven wat u kunt doen als u vindt dat een LCD-scherm meer pixelfouten vertoont dan acceptabel is.

Opmerking: voor producten van 2010 en later raadpleegt u Informatie over pixelfouten bij LCD-schermen voor Apple-producten van 2010 en later.

Veel Apple-producten gebruiken LCD-schermen met actieve matrix, zoals de iMac (Flat Panel), MacBook Pro, MacBook, iBook, PowerBook, Apple Cinema Displays en iPods met kleurenscherm. Naast een smal en licht design biedt de LCD-technologie met actieve matrix ook talrijke voordelen inzake de visuele prestaties in vergelijking met de traditionele CRT-schermen (scherm met kathodestraalbuis), zoals een hogere helderheid, scherpte en contrastverhouding.

LCD-technologie met actieve matrix maakt gebruik van rijen en kolommen met adresseerbare locaties (pixels) die tekst en afbeeldingen op het scherm vormen. Elke pixellocatie bestaat uit drie aparte subpixels (rood, groen en blauw) waardoor een afbeelding volledig in kleur kan worden gevormd. Elke subpixel heeft een transistor die verantwoordelijk is voor het aan- of uitzetten van die subpixel.

Doorgaans heeft een LCD-scherm miljoenen subpixels. Het LCD-scherm van een Apple Cinema HD Display heeft bijvoorbeeld 2,3 miljoen pixels, en 6,9 miljoen rode, groene en blauwe pixels. Het kan gebeuren dat een transistor soms niet perfect werkt, waardoor de subpixel aan (helder) of uit (donker) staat. Aangezien een beeldscherm uit miljoenen subpixels bestaat, is het goed mogelijk dat een LCD-scherm een klein aantal defecte transistors heeft. Daarom is een bepaald aantal subpixelfouten aanvaardbaar. Door enkel perfecte LCD-schermen te aanvaarden zou de verkoopprijs van producten met een LCD-scherm aanzienlijk verhogen. Deze factoren zijn van toepassing op producten van alle fabrikanten die LCD-technologie gebruiken en niet alleen op Apple-producten.

Als u denkt dat een beeldscherm een groot aantal pixelfouten vertoont, kunt u het Apple-product naar een erkende Apple-serviceprovider brengen voor een evaluatie. Er kunnen kosten verbonden zijn aan het onderzoek.