Boot Camp 2.0, Mac OS X v10.5: veelgestelde vragen

Vind hier het antwoord op veelgestelde vragen over Boot Camp 2.0.

Meer informatie over bepaalde onderwerpen die in dit artikel worden besproken, vindt u op www.apple.com/nl/support/bootcamp/.

Als u Mac OS X v10.6 Snow Leopard gebruikt en vragen hebt over Boot Camp 3.0, raadpleegt u Boot Camp 3.0, Mac OS X 10.6: veelgestelde vragen.

Als u vragen hebt over het gebruik van Boot Camp met Windows 7, raadpleegt u Boot Camp: veelgestelde vragen over de installatie van Windows 7.

Vragen over installatie en partitionering

Wat is Boot Camp?

Boot Camp is software die wordt meegeleverd bij Mac OS X v10.5 Leopard en Mac OS X v10.6 Snow Leopard om compatibele versies van Microsoft Windows op een Intel-Mac uit te voeren.

Ik heb eerst de bètaversie van Boot Camp geïnstalleerd. Hoe voer ik de upgrade naar Boot Camp uit met Mac OS X v10.5?

Nadat u de upgrade van een Intel-Mac naar Mac OS X v10.5 hebt uitgevoerd, start u de computer in Windows op en plaatst u de Mac OS X v10.5 DVD. Vervolgens volgt u de instructies op het scherm om de upgrade van de Windows-besturingsbestanden naar Boot Camp 2.0 uit te voeren.

Waarom kan een upgradeversie van Microsoft Windows XP of een volledige versie van Microsoft Windows XP zonder Service Pack 2 (SP2) of hoger niet worden gebruikt voor de installatie?

Een upgradeversie van Microsoft Windows XP kan niet worden gebruikt omdat u de kopie van Windows moet valideren door een originele Windows-cd te plaatsen. U kunt de eerste schijf pas uitwerpen wanneer de Windows-installatie is voltooid en de besturingsbestanden van Boot Camp van de Mac OS X v10.5 DVD zijn geïnstalleerd.

Belangrijk: Boot Camp 2.0 is ontworpen om alleen Microsoft Windows Home Edition, Professional met SP2 of hoger, of Vista te ondersteunen. Als u Windows 7 wilt installeren, moet Boot Camp 3.1 zijn geïnstalleerd. U verkrijgt deze build door Mac OS X v10.6 aan te schaffen en de Apple Updater uit te voeren. De vereiste Macintosh-specifieke besturingsbestanden die door Apple worden geleverd, zijn alleen voor deze versies bedoeld.

Worden 64-bits versies van Windows XP en Vista ondersteund?

64-bits versies van Windows XP worden niet ondersteund met Boot Camp. 64-bits versies van Microsoft Windows Vista en Windows 7 worden ondersteund op bepaalde Intel-Macs met Boot Camp 2.0 of hoger. Raadpleeg het artikel HT1846 voor meer informatie.

Tijdens de installatie word ik gevraagd of ik de Windows-partitie wil formatteren met NTFS of FAT. Wat moet ik kiezen?

Als de partitie 32 GB of kleiner is, kunt u zowel FAT als NTFS kiezen. Als deze groter dan 32 GB is of u Windows Vista installeert, kunt u enkel in NTFS formatteren. Mac OS X kan FAT-volumes lezen en beschrijven maar kan NTFS-volumes alleen lezen. Raadpleeg de Microsoft Windows-documentatie als u niet zeker bent welke de beste indeling is voor u.

Ik heb de verkeerde Windows-cd gebruikt tijdens de installatie en nu zit hij vast in het station. Hoe haal ik de schijf eruit?

Start de computer opnieuw op en houd de knop van de muis of het trackpad ingedrukt. De schijf wordt uitgeworpen.

Tijdens het installeren van Microsoft Windows zie ik dat mijn schijf verschillende partities heeft. Op welke partitie moet ik Microsoft Windows installeren?

Gebruik de partitie met het label BOOTCAMP.

Waarschuwing: maak of verwijder geen partities, noch selecteer een andere partitie dan BOOTCAMP. Als u dit wel doet, kan de inhoud van het Mac OS X-opstartvolume worden verwijderd. Na de installatie van Windows wordt de naam van de partitie gewijzigd naar Windows.

Ik kan setup.exe op de Mac OS X v10.5 DVD niet uitvoeren omdat deze waarschuwing verschijnt: ‘Er is geen standaardprogramma opgegeven voor het openen van het document ‘setup.exe’.’

U kunt dit programma alleen gebruiken in Microsoft Windows. Als u de besturingsbestanden wilt installeren, plaatst u de Mac OS X v10.5 DVD onmiddellijk na de geslaagde installatie van Microsoft Windows. Het installatieprogramma wordt automatisch gestart. Deze besturingsbestanden moeten maar één keer worden geïnstalleerd.

Als Automatisch uitvoeren niet is ingeschakeld, dubbelklikt u op het bestand ‘setup.exe’. Als u een upgrade uitvoert en eerder MediaFour MacDrive voor Windows hebt geïnstalleerd, herkent Windows de Leopard-schijf mogelijk niet. Raadpleeg deze MediaFour-website voor instructies.

Mijn Microsoft Windows-station verschijnt op het bureaublad wanneer Mac OS X is opgestart, maar ik kan de naam niet wijzigen en ik kan er geen bestanden heen kopiëren.

Als het Windows-station is geformatteerd in NTFS, kan Mac OS X het station lezen maar niet beschrijven of van naam veranderen.

Welk programma moet ik gebruiken voor het maken van de Windows-partitie?

Gebruik Boot Camp-assistent (in Mac OS X) om een partitie voor Microsoft Windows te maken zonder de Mac OS X-gegevens te wissen. Boot Camp-assistent werkt alleen met Macs met een Intel-processor met één partitie op de harde schijf. Boot Camp-assistent maakt een tweede partitie op het huidige opstartstation voor Microsoft Windows. Als u meer dan één interne harde schijf hebt geïnstalleerd, kunt u Microsoft Windows ook op een ander station installeren. U kunt de grootte van de Windows-partitie kiezen bij het uitvoeren van Boot Camp-assistent, maar deze moet ten minste 5 GB zijn. Laat ook minstens 5 GB vrij op de schijf voor de Mac OS X-partitie.

Als u bijvoorbeeld een harde schijf van 80 GB hebt met 50 GB ruimte in gebruik (30 GB vrij), kan de Microsoft Windows-partitie tussen 5 GB en 25 GB (30 min 5) groot zijn.

Opmerking: Boot Camp-assistent wist de huidige partitie of bestaande Mac OS X-installatie niet wanneer het een nieuwe partitie voor Microsoft Windows maakt.

Belangrijk: gebruik geen schijfhulpprogramma’s van andere fabrikanten om het station te partitioneren voordat u Boot Camp-assistent gebruikt. Deze kunnen de schijf immers wissen.

Als ik meer dan één station heb, kan ik Microsoft Windows dan installeren op een willekeurig station?

U kunt maar één Windows-partitie installeren op een volume van de computer. De configuratie-assistent laat u toe schijven te partitioneren of Microsoft Windows te installeren op een volledige schijf als die geen Mac OS X bevat.

Opmerking: u kunt Microsoft Windows niet installeren op een externe harde schijf.

Vragen over opstarten

Hoe kan ik het besturingssysteem kiezen waarmee mijn Mac moet opstarten?

Na het uitvoeren van de Boot Camp-assistent en het installeren van Microsoft Windows en de Boot Camp-besturingsbestanden houdt u de Option-toets (Alt) ingedrukt bij het opstarten om te schakelen tussen Microsoft Windows en Mac OS X. Gebruik het configuratiescherm Opstartschijf in Windows of het voorkeurenpaneel van Opstartschijf in Mac OS X om het standaardbesturingssysteem in te stellen dat wordt gebruikt bij het opstarten van de computer.

Mijn computer wordt opgestart met een zwart scherm met de tekst ‘No Boot Disk Attached’ (Geen opstartschijf aangesloten). Wat kan ik doen?

Dit betekent dat de Windows-partitie niet kan worden gebruikt voor het opstarten. Doorgaans is dit te wijten aan een probleem bij het formatteren. De Boot Camp-assistent maakt de Boot Camp-partitie maar het Windows-installatieprogramma moet de partitie formatteren. Start opnieuw op in Mac OS X en voer de Boot Camp-configuratie-assistent opnieuw uit. Verwijder de partitie en maak die opnieuw aan. Vervolgens installeert u Windows opnieuw en laat u Windows de partitie formatteren. Raadpleeg het PDF-document ‘Boot Camp Installatie en configuratiegids’ (koppeling naar Support-pagina van product) voor meer informatie over de installatie van Boot Camp.

In het configuratiescherm Opstartschijf in Microsoft Windows worden externe FireWire- en USB-opstartschijven niet herkend.

Externe FireWire- en USB-schijven worden niet herkend in het configuratiescherm Opstartschijf in Microsoft Windows. Als u wilt opstarten via een opstartbare externe schijf, houdt u de Option-toets (Alt) ingedrukt wanneer de computer opstart en selecteert u vervolgens de externe schijf.

Besturingsbestanden, Macintosh-functies in Microsoft Windows en diverse vragen

Welke besturingsbestanden worden geleverd op de Mac OS X v10.5 DVD?

De Mac OS X v10.5 DVD beschikt over de volgende Macintosh-besturingsbestanden voor Windows:

Apple Bluetooth
Apple Keyboard Support
Apple Remote Driver
Apple Trackpad
Atheros 802.11 Wireless
ATI Graphics
Boot Camp-configuratiescherm voor Microsoft Windows
Boot Camp-systeemtaakmelding (Systeemvak)
Broadcom Wireless
Intel Chipset Software
Intel Integrated Graphics
iSight-camera
Marvel Yukon Ethernet
nVidia Graphics
Realtek Audio
SigmaTel Audio
Configuratiescherm Opstartschijf voor Microsoft Windows

Ik heb muziek en video aangeschaft in de iTunes Store. Moet ik mijn computer opnieuw machtigen in Mac OS X én in Microsoft Windows?

Ja, u moet een computer machtigen voor Mac OS X en een andere computer voor Microsoft Windows als u de muziek wilt kunnen afspelen in beide besturingssystemen, ook al staan ze allebei op dezelfde computer.

Waarom worden cd’s en dvd’s niet uitgeworpen wanneer ik op de Eject-toets van het Apple-toetsenbord druk in Microsoft Windows?

De Eject-toets van het Apple-toetsenbord is mogelijk niet geïnstalleerd. Zorg ervoor dat u de Macintosh-besturingsbestanden hebt geïnstalleerd die zich op de Mac OS X v10.5 DVD bevinden zoals hierboven en in het PDF-document ‘Boot Camp Installatie en configuratiegids’ beschreven.

Waarom blijkt Microsoft Windows meer resoluties voor mijn beeldscherm te hebben dan Mac OS X?

Mac OS X toont alleen de aanbevolen resoluties.

In het configuratiescherm Opstartschijf voor Microsoft Windows XP staan pictogrammen voor verwijderbare schijven zoals cd’s of dvd’s die al zijn verwijderd.

In Microsoft Windows XP blijven pictogrammen van verwijderbare schijven staan in het configuratiescherm Opstartschijf (geïnstalleerd door Boot Camp) zelfs nadat ze verwijderd zijn.

Het numerieke toetsenbord werkt niet in Windows.

Druk op de Num Lock-toets om het numerieke toetsenbord in Windows te activeren. Als het toetsenbord geen toets met het label Num Lock heeft, probeert u de Clear-toets.

Als mijn toetsenbord geen Insert-toets heeft, hoe kan ik dan de Insert-functie in- en uitschakelen?

Gebruik de Help-toets als het toetsenbord geen Insert-toets heeft.

Waar kan ik support krijgen voor Macintosh-besturingsbestanden van Boot Camp 2.0 of hoger?

Apple biedt telefonische support voor Boot Camp 2.0 gedurende 90 dagen na aankoop van een in aanmerking komend Apple-product. U kunt deze periode verlengen door een AppleCare Protection Plan aan te schaffen. Boot Camp 2.0 wordt alleen ondersteund op computers met Mac OS X v10.5. Online support is beschikbaar op http://www.apple.com/nl/support/bootcamp/.

Meer informatie

Belangrijk: Apple biedt geen technische telefonische support voor de installatie, het gebruik of het herstel van Microsoft Windows. Support is wel beschikbaar voor het gebruik van de configuratie-assistent van Boot Camp en voor het installeren en herstellen van Boot Camp-software terwijl Windows actief is. Ook zijn er mogelijk supportartikelen en discussies beschikbaar op de Apple Support-website.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.