De trekbelasting op de MagSafe-lichtnetadapter beperken

Lees hoe u de levensduur van de MagSafe-lichtnetadapter van uw Mac kunt verlengen door de trekbelasting op de kabel te verminderen.

Het juiste gebruik en onderhoud van de MagSafe-lichtnetadapter kan de levensduur van de adapter aanzienlijk verlengen.

De MagSafe-lichtnetadapter is ontworpen om samen met uw Mac-notebook te worden vervoerd, maar toch kunnen bepaalde gebruikspatronen bijdragen aan slijtage of breuk van de kabels. De kabel van de MagSafe-adapter kan, net als alle metalen snoeren of kabels, zwak of broos worden als deze geregeld op dezelfde plaats wordt geknikt. Volg deze aanbevelingen op om de kans op beschadiging van de adapter te verkleinen.

Inspecteer de lichtnetadapter

De belangrijkste manier waarop u de adapter intact kunt houden, is de kabels, connectors en de adapter zelf na te lopen op kinken, breuken, knikken of andere beschadiging. Als u dergelijke beschadigingen aantreft, gebruik de adapter dan niet meer.

De kabel op de juiste wijze afrollen en behandelen

Zorg dat u bij het afrollen van het snoer van de adapter het gewicht van de adapter ondersteunt. Als u de connector vasthoudt en het gewicht van de adapter gebruikt om de kabel af te rollen, kan de kabel of de adapter zelf beschadigd raken.

Te veel knikken in de kabel kunnen de kabel na verloop van tijd beschadigen. De punten waar het vaakst knikken voorkomen, zijn vlakbij het adapterblok of bij de MagSafe-connector zelf. Geef de kabel wat ruimte bij deze punten om te zorgen dat de adapter langer meegaat. Als u de kabel uitlegt, zorg dan voor ruime bochten in plaats van scherpe hoeken.

Groter kabelbereik bij gebruik van het snoer met geaarde stekker

Als u de duckhead-stekker met twee pennen gebruikt voor de MagSafe-adapter en merkt dat de kabel amper lang genoeg is, gebruik dan in plaats daarvan het snoer met de geaarde stekker om het bereik van de kabel te vergroten en de trekbelasting te verminderen.

De kabel van de adapter uitleggen

Bij Mac-notebooks zit de MagSafe-connector aan de linkerkant van de computer. Als u een T-vormige connector hebt en de kabel naar de adapter naar de rechterkant van de notebook moet, legt u de kabel langs de achterkant, en niet onder de computer door.

Wanneer u een L-vormige connector hebt, moet u de kabel nooit zo langs de poorten leggen dat de connector omgekeerd is aangesloten, omdat u deze hierdoor heel moeilijk kunt loskoppelen. Zorg voor voldoende speling aan de kant van de connector en zorg dat de verbinding niet strak staat.

Laat altijd de ruimte rond de adapter en bijbehorende kabels vrij. Bepaalde voorwerpen kunnen schade veroorzaken als ze in aanraking komen met de kabel.

De adapter loskoppelen en opbergen

Als u de MagSafe-adapter op de juiste manier van uw computer loskoppelt, kan dit de levensduur van de adapter verlengen. Als u de kabel loskoppelt, doe dat dan niet door aan de kabel te trekken, maar pak de connector vast en verwijder deze, zoals beschreven in het artikel over gebruik en onderhoud van de Apple MagSafe-adapter.

Met de 'vleugeltjes' op de adapter kan de kabel worden opgeborgen zonder dat deze veel ruimte in beslag neemt. Let er wel op dat als u het snoer niet op de juiste wijze rond deze 'vleugeltjes' windt, er net zulke problemen kunnen ontstaan als bij het buigen van de kabel. Zorg dat er bij het opwikkelen van de kabel geen extra trekbelasting op de kabel komt te staan op de plaats waar deze vastzit aan het adapterblok. Rol de kabel losjes op om overmatige trekbelasting of een scherpe hoek met de adapter te vermijden.

Als u de Mac vaak op dezelfde locaties gebruikt, is het misschien handig om voor elke locatie een adapter te kopen. Als u op elke locatie een aparte voeding hebt, hoeft u de adapter niet steeds uit te pakken en op te bergen, waardoor de kans op beschadiging kleiner wordt.

Meer informatie

Los van de vraag of er nog garantie op is, kunt u uw adapter altijd laten nakijken bij een erkende Apple serviceprovider of bij de Apple Store. U hoeft uw Mac niet mee te nemen, maar noteer wel het serienummer van de computer.

De erkende Apple-serviceprovider of de Apple Store kan de adapter nakijken en u vertellen wat de serviceopties zijn. Maak een reservering bij de Genius Bar voordat u naar de Apple Store gaat. (Niet in alle landen of regio's beschikbaar.)

Meer informatie over het op de juiste manier ontkoppelen van de MagSafe-lichtnetadapter vindt u op deze pagina: Mac-notebooks: een Apple MagSafe-adapter gebruiken en onderhouden.