Bestandsbevoegdheden herstellen met Schijfhulpprogramma

In OS X Yosemite en lager kan Schijfhulpprogramma bestandsbevoegdheden op een opstartschijf herstellen.

Bevoegdheden zijn instellingen van bestanden die het lezen, schrijven of uitvoeren (openen of starten) van het bestand beïnvloeden. Als de bevoegdheden van een bestand niet meer juist zijn ingesteld, werkt de software die het bestand gebruikt mogelijk niet naar behoren. U ziet de bevoegdheden van een bestand in het onderdeel Delen en bevoegdheden van het bijbehorende infovenster

Vanaf OS X El Capitan zijn de bevoegdheden van systeembestanden automatisch beveiligd. Bevoegdheden moeten niet meer worden gecontroleerd of hersteld met Schijfhulpprogramma.

Volg deze stappen in OS X Yosemite of lager:

1. Open Schijfhulpprogramma in de map Hulpprogramma’s in de map Programma’s.
  2. Selecteer de opstartschijf in de lijst met volumes.
  3. Klik op het tabblad Schijf-EHBO.
  4. Klik op Controleer schijfbevoegdheden om de bevoegdheden te controleren. Klik op Herstel schijfbevoegdheden om de bevoegdheden te herstellen.

Schijfhulpprogramma controleert de bevoegdheden van een bestand alleen als het bestand een overeenkomstig ontvangstbewijs in /var/db/receipts heeft. Met het ontvangstbewijs weet Schijfhulpprogramma wat de bevoegdheden moeten zijn. Niet alle installatieprogramma’s hebben een ontvangstbewijs met de bestanden die ze installeren.