De fotobibliotheek verplaatsen om ruimte te maken op een Mac

Lees hier hoe u de fotobibliotheek naar een andere schijf verplaatst om ruimte te maken op een Mac.

De fotobibliotheek bevat al uw foto's, albums, diavoorstellingen en afdrukprojecten. Als u een grote fotobibliotheek hebt en u opslagruimte wilt vrijmaken op uw Mac, schakelt u iCloud-fotobibliotheek in en gebruikt u 'Optimaliseer Mac-opslag'. U kunt ook uw fotobibliotheek verplaatsen naar een externe schijf.

Zorg ervoor dat u voor u begint een reservekopie van uw bibliotheek maakt.

De schijf voorbereiden

U kunt uw bibliotheek opslaan op een extern opslagapparaat, zoals een USB- of Thunderbolt-schijf die is geformatteerd als APFS of Mac OS Uitgebreid (journaled).1 Ontdek hoe u de structuur van uw externe opslagapparaat kunt controleren.

Om gegevensverlies te voorkomen, raadt Apple af om fotobibliotheken te bewaren op externe opslagapparaten zoals SD-kaarten en USB-sticks of schijven die in een netwerk worden gedeeld.

De fotobibliotheek verplaatsen naar een extern opslagapparaat

1. Stop Foto's.
  2. Ga in de Finder naar de externe schijf waarop u de bibliotheek wilt bewaren.
  3. Zoek in een ander Finder-venster naar de locatie van de bibliotheek. De standaardlocatie is 'Gebruikers' > '[gebruikersnaam]' > 'Afbeeldingen' en de bestandsnaam is 'Foto's-bibliotheek'.
  4. Sleep de bibliotheek naar de nieuwe locatie op de externe schijf. Als u een foutmelding ziet, selecteert u het symbool van de externe schijf in de Finder en kiest u 'Archief' > 'Toon info'. Als de informatie onder 'Delen en bevoegdheden' niet zichtbaar is, klikt u op driehoeksknop en controleert u of het aankruisvak 'Negeer eigendomsrechten op dit volume' is ingeschakeld. Als dit niet is ingeschakeld, klikt u op hangslot om het te ontgrendelen, voert u de naam en het wachtwoord van een beheerder in en schakelt u het aankruisvak in.2
    Venster met meer informatie
  5. Wanneer het verplaatsen is voltooid, dubbelklikt u op de fotobibliotheek in de nieuwe locatie om deze te openen.
  6. Als u iCloud-fotobibliotheek gebruikt, kunt u deze toewijzen als de systeemfotobibliotheek.

De oorspronkelijke bibliotheek verwijderen om ruimte te besparen

Nadat u de bibliotheek hebt geopend in de nieuwe locatie en hebt gecontroleerd dat deze naar behoren werkt, kunt u de bibliotheek verwijderen in de oorspronkelijk locatie.

In een Finder-venster gaat u terug naar de map 'Afbeeldingen' (of een andere map waaruit u de bibliotheek hebt gekopieerd) en verplaatst u de fotobibliotheek naar de prullenmand. Vervolgens kiest u 'Finder' > 'Leeg prullenmand' om de bibliotheek te verwijderen en de schijfruimte weer beschikbaar te maken.

Een andere fotobibliotheek openen

Als u meerdere bibliotheken hebt, kunt u hier lezen hoe u een andere bibliotheek opent:

1. Stop Foto's.
  2. Houd de Option-toets ingedrukt terwijl u Foto's opent.
  3. Selecteer de bibliotheek die u wilt openen en klik vervolgens op 'Kies bibliotheek'.Kies een bibliotheek

De Foto's-app maakt gebruik van deze bibliotheek totdat u een andere opent.

Meer informatie

Als er een probleem is met bevoegdheden in uw bibliotheek, kunt u dit mogelijk oplossen door de tool Herstel bibliotheek in Foto's te gebruiken.

1. U kunt de bibliotheek niet verplaatsen naar een schijf die wordt gebruikt voor Time Machine-reservekopieën.

2. Als het volume niet is geformatteerd als 'APFS' of 'Mac OS Uitgebreid (journaled)' of als het is gebruikt voor Time Machine-reservekopieën maar niet is gewist, is dit aankruisvak niet aanwezig of niet-selecteerbaar na het ontgrendelen. Wis de schijf en formatteer deze opnieuw om deze optie beschikbaar te maken.