Mac OS X: een softwareprobleem oplossen

Lees hier hoe u softwareproblemen herkent en oplost.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door Apple.

Is het een software- of hardwareprobleem?

Mogelijk kunt u dit niet met zekerheid stellen voordat u het probleem probeert op te lossen. Probeer eerst oplossingen voor softwareproblemen, tenzij het probleem verhindert dat u softwareproblemen oplost. Raadpleeg Problemen isoleren in Mac OS X voor meer informatie.

Waar treedt het probleem op?

Als het probleem slechts in één programma optreedt

Bijvoorbeeld een programma dat niet wordt geopend of onverwacht stopt. Mac OS X v10.4 en hoger kan u helpen met programma’s die onverwacht stoppen door u de mogelijkheid te bieden om het programma met de standaardinstellingen te openen. Als het probleem hiermee niet is verholpen, gaat u hieronder naar ‘Sleep het programma naar de prullenmand en installeer het opnieuw als het probleem aanhoudt’.

1. Controleer of u de nieuwste versie van de software gebruikt. Raadpleeg de fabrikant als het product niet door Apple is uitgegeven.
  2. Als het probleem alleen optreedt wanneer u een specifiek document gebruikt, probeert u een nieuw document te maken of het document te vervangen door een reservekopie. Mogelijk is het document beschadigd. Test het programma indien mogelijk met een nieuw bestand of een bestand waarvan u weet dat het goed werkt.
  3. Sleep het programma naar de prullenmand en installeer het opnieuw als het probleem aanhoudt. Bepaalde Apple-programma’s die bij de computer zijn meegeleverd, kunnen opnieuw worden geïnstalleerd met de installatie-, herstel- of iLife-schijf die bij de computer is meegeleverd. Raadpleeg deze koppelingen voor meer informatie:

Als het probleem in meerdere programma’s of in Mac OS X optreedt

Bijvoorbeeld als geen programma’s kunnen worden geopend.

Tip: als het probleem is begonnen meteen nadat u Mac OS X opnieuw hebt geïnstalleerd (maar niet de functie Wis en installeer hebt gebruikt), raadpleegt u Toepassingen werken niet meer na het opnieuw installeren van Mac OS X.

1. Als eerste en eenvoudige test controleert u of het probleem ook van invloed is op andere gebruikersaccounts op de Mac. Elke gebruiker heeft aangepaste voorkeuren en andere onderdelen die in de thuismap worden bewaard. U moet eerst een andere gebruikersaccount maken als die er nog niet is (volg de onderstaande stappen a-h). Log vervolgens uit bij de huidige gebruiker en test of het probleem optreedt bij de nieuwe gebruikersaccount.

Als het probleem hiermee is verholpen, hebt u mogelijk een probleem met een bestand in de thuismap van de oorspronkelijke gebruikersaccount.

1. Kies in het menu Apple de optie Systeemvoorkeuren.
    2. Kies in het menu Weergave de optie Accounts (of kies Gebruikers als u Mac OS X v10.2 of lager gebruikt).
    3. Klik op ‘+’ (of klik op Nieuwe gebruiker als u Mac OS X v10.2 of lager gebruikt).
    4. Geef de nieuwe gebruiker een naam en korte naam.
    5. Alleen voor Mac OS X v10.3 of lager: klik op het tabblad Wachtwoord en geef de gebruiker een wachtwoord.
    6. Alleen voor Mac OS X v10.3 of lager: klik op Beveiliging.
    7. Schakel het aankruisvak ‘Sta toe dat gebruiker deze computer beheert’ in. Hierdoor wordt de gebruiker als een beheerder ingesteld.
    8. Klik op OK of stop Systeemvoorkeuren.
  2. Start de computer in de veilige modus op (alleen Mac OS X v10.2 of hoger). Als het probleem niet optreedt, hebt u mogelijk een probleem met een opstartonderdeel, inlogonderdeel of kext-bestand. Raadpleeg dit artikel voor probleemoplossende suggesties.
  3. Als het probleem niet aan voorkeuren, een inlogonderdeel of een kext-bestand is gerelateerd en ook in de veilige modus optreedt, hebt u mogelijk een probleem met een cachebestand in de thuismap:
    1. Kies in het menu Ga van de Finder de optie Thuismap.
    2. Open de map Bibliotheek.
    3. Sleep de map Caches naar het bureaublad.
    4. Probeer het probleem te reproduceren.
    5. Sleep de map Caches naar de prullenmand als het probleem is verholpen.
    6. Ga naar het menu Ga van de Finder en kies Ga naar map als het probleem aanhoudt.
    7. Ga naar deze map: /Library
    8. Sleep de map Caches naar het bureaublad.
    9. Probeer het probleem te reproduceren.
    10. Sleep de map Caches naar de prullenmand als het probleem is verholpen.
    11. Ga naar stap 4 als het probleem aanhoudt.
  4. Als het probleem aanhoudt, hebt u mogelijk een probleem met een lettertypebestand van een andere uitgever in de thuismap.  Raadpleeg dit artikel voor informatie over het gebruik van Lettertypecatalogus om lettertypen in Mac OS X v10.3 of hoger in of uit te schakelen.

Lettertypen uitschakelen in Mac OS X v10.2 of lager

1. Kies in het menu Ga van de Finder de optie Thuismap.
    2. Open de map Bibliotheek.
    3. Sleep de map Fonts naar het bureaublad.
    4. Log uit en opnieuw in of start de computer opnieuw op.
    5. Probeer het probleem te reproduceren.
    6. Installeer de lettertypen van andere uitgevers opnieuw als het probleem niet langer optreedt. Verwijder de vorige map Fonts wanneer de installatie is voltooid. U bent klaar.
    7. Ga naar het menu Ga van de Finder en kies Ga naar map als het probleem aanhoudt.
    8. Ga naar deze map: /Library
    9. Sleep de map Fonts naar het bureaublad.
    10. Log uit en opnieuw in of start de computer opnieuw op.
    11. Probeer het probleem te reproduceren.
    12. Installeer de lettertypen van andere uitgevers opnieuw als het probleem niet langer optreedt. Verwijder de vorige map Fonts wanneer de installatie is voltooid.

Meer informatie

Als het probleem blijft aanhouden

Voer andere stappen uit voor probleemoplossing die worden weergegeven in dit artikel.