Mac OS X Server: certificaat van Software-update vervalt

Het certificaat dat door Apple wordt gebruikt om talrijke updates voor OS X Lion en Mac OS X v10.6 Snow Leopard te ondertekenen vervalt op 23 maart 2012.

Mac OS X Server-beheerders die hun eigen Software-updateservers beheren, moeten alle updates verwijderen die door het verlopen certificaat zijn ondertekend en de updates opnieuw downloaden bij Apple.

Apple gebruikt een certificaat om beide automatische software-updates voor OS X Lion en Mac OS X v10.6 Snow Leopard te ondertekenen om zo te verzekeren dat deze bij de download ervan niet zijn gewijzigd. Alle cryptografische certificaten hebben een vervaldatum en het certificaat dat is gebruikt voor de ondertekening van eerdere updates vervalt op 23 maart 2012. Apple heeft sinds 22 maart 2012 alle huidige automatische updates voor OS X Lion en Mac OS X v10.6 Snow Leopard opnieuw gepost. Deze zijn identiek aan de eerdere updates behalve dat ze zijn ondertekend door een nieuw certificaat dat in 2019 vervalt.

Beheerders van de voorziening Software-update van Mac OS X Server moeten de oudere updates handmatig verwijderen en de nieuwe downloaden.

Als u de oudere updates niet verwijdert, ziet u mogelijk twee kopieën van sommige updates in Server Admin, kunnen uw gebruikers het bericht ‘De update kan niet worden gecontroleerd’ zien wanneer ze een software-update proberen te installeren en gebruikt u tot wel twee keer zoveel schijfruimte om software-updates te bewaren.

Voer deze stappen uit om de oudere updates te verwijderen:

1. Open Server Admin.

2. Stop de voorziening Software-update.

3. Klik op het tabblad Instellingen.

4. U ziet naast ‘Bewaar updates in:’ de thuismap waarin de software-updates worden bewaard. Zoek deze map in de Finder.

5. Verwijder de map ‘html’ die zich erin bevindt. U moet het sudo-commando gebruiken of een beheerderswachtwoord invoeren in de Finder.

6. Start de voorziening Software-update in Server Admin.

Als u ‘Kopieer alle updates van Apple’ hebt geselecteerd op het tabblad Instellingen van de voorziening Software-update in Server Admin, worden de nieuwe updates automatisch gedownload vanaf Apple. In het andere geval kopieert u de benodigde updates in het paneel Updates.

Belangrijke informatie als u ‘Verwijder verouderde software-updates’ niet hebt geselecteerd

Apple post alleen de updates opnieuw die actueel zijn wanneer het certificaat vervalt. De OS X Lion v10.7.3-update wordt bijvoorbeeld opnieuw gepost maar de v10.7.2 of v10.7.1 niet. De Mac OS X v10.6.8-update wordt opnieuw gepost maar de v10.6.7 niet. Als u de oudere updates op uw Software-updateserver hebt bewaard, kunnen deze na 23 maart niet meer worden geïnstalleerd. U moet deze verwijderen en ze worden niet vervangen.

Oudere updates zoals OS X Lion v10.7.2 blijven beschikbaar als handmatige downloads in Apple Support Downloads.