Een algemene naam voor je draadloze netwerk (SSID) vermijden

Lees waarom je je draadloze netwerk geen algemene naam moet geven.

Als je een algemene naam geeft aan je draadloze netwerk, moeten gebruikers van iOS-apparaten inloggen bij elk toegangspunt in het netwerk wanneer zij dat toegangspunt voor het eerst gebruiken (in de toekomst maakt het iOS-apparaat automatisch verbinding met dat toegangspunt). Dit handmatige inlogproces is noodzakelijk omdat iOS-apparaten het hardwareadres (Basic Service Set Identifier of BSSID) van het toegangspunt bewaren wanneer de netwerknaam (Service Set Identifier of SSID) als algemeen of dubbelzinnig wordt beschouwd.

Als je een algemene naam (SSID) geeft aan je draadloze netwerk, lopen gebruikers van je netwerk die iOS-apparaten gebruiken en zich ver van je netwerk bevinden, het risico verbinding te maken met een ander netwerk met dezelfde naam. Als deze gebruikers dan verbinding maken met een onjuist netwerk, worden ze blootgesteld aan mogelijke diefstal van gegevens.

Vanwege dit beveiligingsprobleem heeft Apple een lijst opgesteld met algemene of dubbelzinnige SSID's, inclusief de standaard-SSID van veel commercieel beschikbare toegangspunten en de SSID's 'draadloos' en 'standaard'. Als de naam van je netwerk in de lijst voorkomt, bewaart elk iOS-apparaat dat verbinding maakt met het netwerk de BSSID van het toegangspunt en koppelt het deze aan de SSID van het netwerk. Als gevolg hiervan wordt het apparaat alleen automatisch verbonden met het netwerk als de BSSID van het toegangspunt overeenstemt met de op het apparaat bewaarde informatie. Hierdoor vermijd je een mogelijke verbinding met een netwerk met dezelfde naam.

Als je je netwerk een unieke naam geeft, vermijd je deze beveiligingsmaatregel zodat iOS-apparaten, zoals verwacht, automatisch worden verbonden met je netwerk.