Mobiele data gebruiken op je iPhone of iPad

Ontdek hoeveel mobiele data je gebruikt en lees hoe je mobiele data in- of uitschakelt voor alle apps of voor afzonderlijke apps.

Mobiele data in- of uitschakelen

Om mobiele data in of uit te schakelen, ga je naar 'Instellingen' en tik je op 'Mobiel netwerk' of 'Mobiele data'. Als je een iPad gebruikt, zie je mogelijk 'Instellingen' > 'Mobiele data'.

Een iPhone-scherm met instellingen voor mobiele data

Afhankelijk van je aanbieder en apparaat worden mogelijk extra opties vermeld onder 'Opties mobiele data':

• LTE, 4G of 3G inschakelen: je kunt selecteren welk type netwerkverbinding je wilt gebruiken voor spraak en data. Lees meer about these options. Lees meer over data-opties met 5G op je iPhone of iPad.

• Gespreksroaming in- of uitschakelen: bij CDMA-netwerken kun je gespreksroaming uitschakelen om te voorkomen dat je kosten maakt omdat je netwerken van andere aanbieders gebruikt.

• Dataroaming in- of uitschakelen: als je in het buitenland bent, kun je dataroaming uitschakelen om roamingkosten te vermijden. Als je een data-abonnement voor in het buitenland hebt, moet je dataroaming mogelijk ingeschakeld laten. Lees meer over het gebruik van je iPhone of iPad in het buitenland.

Afhankelijk van je aanbieder is het ook mogelijk dat dataroaming wordt gebruikt wanneer je een binnenlandse reis maakt. Neem contact op met je aanbieder voor meer informatie over het beleid voor dataroaming of andere instellingen voor het gebruik van mobiele data. Je kunt mobiele data in- of uitschakelen om te voorkomen dat apps en voorzieningen via het mobiele netwerk verbinding maken met het internet. Als mobiele data is ingeschakeld, gebruiken apps en voorzieningen je mobiele verbinding als wifi niet beschikbaar is. Als gevolg daarvan moet je mogelijk betalen voor het gebruik van bepaalde functies en voorzieningen met mobiele data. Vraag je aanbieder over mogelijke kosten.

Bekijken hoeveel data je gebruikt

Als je wilt zien hoeveel mobiele data je hebt gebruikt, ga je naar 'Instellingen' > 'Mobiel netwerk' of 'Instellingen' > 'Mobiele data'. Als je een iPad gebruikt, zie je in plaats daarvan mogelijk 'Instellingen' > 'Mobiele data'.

Een iPhone-scherm waarop het gebruik van mobiele data wordt weergegeven
  • Scrol omlaag om te zien welke apps mobiele data gebruiken. Als je niet wilt dat een app mobiele data gebruikt, kun je dat voor die app uitschakelen. Als mobiele data is uitgeschakeld, gebruiken apps uitsluitend wifi voor data.

• Als je het gebruik van mobiele data voor afzonderlijke systeemvoorzieningen wilt zien, ga je naar 'Instellingen' > 'Mobiel netwerk' of 'Instellingen' > 'Mobiele data'. Tik vervolgens op 'Systeem' in de lijst onder 'Mobiele data'. Mobiele data kan niet worden in- of uitgeschakeld voor afzonderlijke systeemvoorzieningen.

• Je kunt het gebruik van mobiele data per app bekijken voor de huidige periode, of het gebruik van apps die mobiele data hebben gebruikt tijdens roaming. Als je de tellers op nul wilt zetten, ga je naar 'Instellingen' > 'Mobiel netwerk' of 'Instellingen' > 'Mobiele data' en tik je op 'Stel gegevens opnieuw in'.

• Als je een iPhone met dual-sim gebruikt, kun je zien hoeveel mobiele data je hebt gebruikt met het geselecteerde mobiele datanummer.

Neem contact op met je aanbieder voor het meest nauwkeurige overzicht van je mobieledatagebruik voor een recente periode.

Hulp krijgen

• Lees wat je kunt doen als je nog steeds geen verbinding kunt maken met een mobiel netwerk.

• Als je een Exchange ActiveSync-account gebruikt, blijft deze mogelijk zelfs als je mobiele data voor Mail en Agenda uitschakelt mobiele data gebruiken. Als je wilt weten hoeveel mobiele data er worden gebruikt door je Exchange ActiveSync-account, ga je naar 'Instellingen' > 'Mobiel netwerk' > 'Systeem'.

• Wanneer wifi-assistentie is ingeschakeld, wordt er bij een zwakke wifiverbinding automatisch overgeschakeld naar mobiele data. Wifi-assistentie is standaard ingeschakeld. Je gebruikt hierdoor mogelijk meer mobiele data, waardoor er, afhankelijk van je data-abonnement, extra kosten in rekening kunnen worden gebracht. Je kunt wifi-assistentie inschakelen in Instellingen. Raadpleeg voor meer informatie Over Wifi-assistentie.