De System Management Controller (SMC) van een Mac opnieuw instellen

Lees hier wanneer u de SMC van een Intel-Mac opnieuw moet instellen en hoe u dat doet.

Aanwijzingen dat de SMC mogelijk opnieuw moet worden ingesteld

De volgende symptomen kunnen erop wijzen dat de SMC opnieuw moet worden ingesteld:

• De ventilatoren van de computer draaien op hoge snelheid terwijl de computer niet intensief wordt gebruikt en goed wordt geventileerd.
  • De toetsenbordverlichting werkt niet correct.
  • Het statusindicatielampje (SIL) werkt niet correct (indien aanwezig).
  • De lampjes die de batterijstatus aanduiden (indien aanwezig), werken niet correct op een Mac-notebook met niet-verwijderbare batterij.
  • De schermverlichting reageert niet correct op veranderingen in het omgevingslicht.
  • De Mac reageert niet wanneer u op de aan/uit-knop drukt.
  • Uw Mac-notebook reageert niet correct wanneer u de klep opent of sluit.
  • Uw Mac gaat onverwacht in de sluimerstand of wordt onverwacht uitgeschakeld.
  • De batterij laadt niet naar behoren op.
  • Het ledlampje op de MagSafe-lichtnetadapter (indien aanwezig) geeft niet de juiste werking aan.
  • De Mac werkt ongewoon traag, terwijl de CPU niet overmatig wordt belast.
  • Een computer met ondersteuning voor de modus Doelbeeldscherm gaat niet in of uit de modus Doelbeeldscherm zoals verwacht, of schakelt op onverwachte momenten de modus Doelbeeldscherm in of uit.
  • De verlichting rond de I/O-poorten van een Mac Pro (eind 2013) wordt niet geactiveerd wanneer u de computer verplaatst.

Voordat u de SMC opnieuw instelt

Probeer de volgende stappen in de genoemde volgorde voordat u de SMC opnieuw instelt. Controleer na elke stap of het probleem is opgelost of niet.

1. Als de Mac niet reageert, zet u de Mac geforceerd uit door de aan/uit-knop tien seconden ingedrukt te houden. Niet-bewaarde wijzigingen in geopende programma's gaan hierbij verloren.
  2. Druk op Command-Option-Escape om eventuele programma's die niet reageren, geforceerd te stoppen.
  3. Plaats de Mac in de sluimerstand door in het Apple-menu de optie 'Sluimer' te kiezen. Haal de computer vervolgens weer uit de sluimerstand.
  4. Start de Mac opnieuw op door in het Apple-menu de optie 'Herstart' te kiezen.
  5. Zet de Mac uit door in het Apple-menu de optie 'Zet uit' te kiezen. Zet de Mac vervolgens weer aan.

Als u een Mac-notebook gebruikt die problemen vertoont met de voeding of de batterij, volgt u deze stappen:

1. Koppel de lichtnetadapter los van de Mac en haal de stekker uit het stopcontact. Steek de stekker vervolgens weer in het stopcontact en sluit de lichtnetadapter weer aan op de Mac.
  2. Zet uw Mac uit.
  3. Als de batterij verwijderbaar is, verwijdert u de batterij en plaatst u deze daarna weer terug.
  4. Start de Mac opnieuw op.

Als het probleem niet is opgelost, kan het nodig zijn de SMC opnieuw in te stellen. Volg hiervoor de stappen hieronder.

De SMC op een Mac-notebook opnieuw instellen

Controleer eerst of de batterij kan worden verwijderd. Mac-notebooks met een niet-verwijderbare batterij zijn onder andere MacBook Pro (begin 2009 en nieuwer), alle modellen van MacBook Air, MacBook (eind 2009) en MacBook (Retina, 12-inch, begin 2015 en nieuwer). Lees meer over de batterijen van Mac-notebooks.

Als de batterij niet verwijderbaar is:

1. Zet uw Mac uit.
  2. Druk op het ingebouwde toetsenbord tegelijk op de toetsen Shift-Control-Option (links) en de aan/uit-knop. Houd deze toetsen en de aan/uit-knop tien seconden ingedrukt.
    Op een MacBook Pro met Touch ID doet de Touch ID-knop ook dienst als aan/uit-knop.
  3. Laat alle toetsen los.
  4. Druk nogmaals op de aan/uit-knop om de Mac in te schakelen.

Als de batterij verwijderbaar is:

1. Zet uw Mac uit.
  2. Verwijder de batterij. (Lees hoe u de batterij van een MacBook en een MacBook Pro verwijdert.)
  3. Houd de aan/uit-knop gedurende vijf seconden ingedrukt.
  4. Druk op de aan/uit-knop om de Mac in te schakelen.

De SMC op een Mac-desktopcomputer opnieuw instellen

Volg deze stappen voor iMac, Mac mini, Mac Pro en Xserve.

1. Zet uw Mac uit.
  2. Koppel het netsnoer los.
  3. Wacht 15 seconden.
  4. Sluit het netsnoer weer aan.
  5. Wacht vijf seconden en druk vervolgens op de aan/uit-knop om de Mac in te schakelen.

Intel-Xserve-computers die niet reageren, kunt u lokaal uitschakelen of met commando's op afstand. U kunt de computer ook uitzetten door de aan/uit-knop vijf seconden ingedrukt te houden.

Meer informatie

Door de SMC opnieuw in te stellen, wordt de inhoud van het NVRAM of PRAM in Intel-Macs niet opnieuw ingesteld of op een andere manier gewijzigd.

De SMC is onder andere verantwoordelijk voor deze standaardfuncties van Intel-Macs:

• Reactie op het indrukken van de aan/uit-knop
  • Reactie op het openen of sluiten van de klep van Mac-notebooks
  • Batterijbeheer
  • Temperatuurbeheer
  • SMS (Sudden Motion Sensor)
  • Sensor voor omgevingslicht
  • Toetsenbordverlichting
  • Beheer van het statusindicatielampje (SIL)
  • Indicatielampjes batterijstatus
  • Selectie van een externe (in plaats van interne) videobron voor sommige iMac-beeldschermen