De SMC van uw Mac opnieuw instellen

Bepaalde problemen met betrekking tot voeding, batterij en andere functies kunnen worden opgelost door de SMC (System Management Controller) opnieuw in te stellen.

De SMC regelt het gedrag van de computer met betrekking tot de volgende functies. Als u hier problemen mee ondervindt, moet u de SMC mogelijk opnieuw instellen.

• Voeding, inclusief de aan/uit-knop en de voeding naar de USB-poorten
  • Batterij en opladen
  • Ventilatoren en andere voorzieningen voor warmtebeheer
  • Indicatoren of sensors zoals statusindicatielampjes (sluimerstatus, oplaadstatus van de batterij en dergelijke), de SMS (Sudden Motion Sensor), de sensor voor omgevingslicht en de toetsenbordverlichting
  • Reactie op het openen en sluiten van de klep van een notebookcomputer

De SMC opnieuw instellen op computers met de T2-chip

Notebookcomputers met de T2-chip

Probeer deze stappen voordat u de SMC opnieuw instelt:

1. Schakel de Mac uit.
  2. Houd de aan/uit-knop 10 seconden ingedrukt en laat de knop dan los.
  3. Wacht een paar seconden en druk dan op de aan/uit-knop om de Mac in te schakelen.

Als het probleem zich blijft voordoen, volgt u deze stappen om de SMC opnieuw in te stellen:

1. Schakel de Mac uit.
  2. Houd op het ingebouwde toetsenbord al de volgende toetsen ingedrukt. De Mac wordt mogelijk ingeschakeld.
    • Control  aan de linkerkant van het toetsenbord
    • Option (Alt)  aan de linkerkant van het toetsenbord
    • Shift  aan de rechterkant van het toetsenbord
  3. Houd alle drie toetsen 7 seconden ingedrukt en houd vervolgens ook de aan/uit-knop ingedrukt. Als de Mac ingeschakeld is, wordt deze uitgeschakeld terwijl u de toetsen ingedrukt houdt.
    Notebooktoetsenbord met alle vier toetsen ingedrukt
  4. Houd alle vier toetsen nog 7 seconden ingedrukt en laat ze dan los.
  5. Wacht een paar seconden en druk dan op de aan/uit-knop om de Mac in te schakelen.

Desktopcomputers met de T2-chip

1. Schakel de Mac uit en haal dan de stekker uit het stopcontact.
  2. Wacht 15 seconden en steek dan de stekker weer in het stopcontact.
  3. Wacht 5 seconden en druk dan opnieuw op de aan/uit-knop om de Mac in te schakelen.

De SMC opnieuw instellen op andere computers

Als uw Mac niet uitgerust is met de Apple T2 Security-chip, voert u deze stappen uit.

Notebookcomputers met een niet-verwijderbare batterij

Deze werkwijze is van toepassing voor alle MacBook Air-modellen, evenals voor MacBook- en MacBook Pro-modellen die medio 2009 of later zijn geïntroduceerd, met uitzondering van de MacBook (13-inch, medio 2009).

1. Schakel de Mac uit.
  2. Houd op het ingebouwde toetsenbord al deze toetsen ingedrukt:
    • Shift  aan de linkerkant van het toetsenbord
    • Control  aan de linkerkant van het toetsenbord
    • Option (Alt)  aan de linkerkant van het toetsenbord
  3. Houd alle drie toetsen ingedrukt en houd vervolgens ook de aan-uit/knop ingedrukt.
    Notebooktoetsenbord met alle vier toetsen ingedrukt
  4. Houd alle vier toetsen 10 seconden ingedrukt.
  5. Laat alle toetsen los en druk vervolgens op de aan-uit/knop om de Mac in te schakelen.

Notebookcomputers met een verwijderbare batterij

Deze werkwijze geldt voor alle MacBook- en MacBook Pro-modellen die begin 2009 of eerder zijn geïntroduceerd, evenals de MacBook (13-inch, medio 2009).

1. Schakel de Mac uit.
  2. Verwijder de batterij. (Als u hulp nodig hebt bij het verwijderen van de batterij, kunt u contact opnemen met een Apple Store of erkende Apple serviceprovider.)
  3. Houd de aan/uit-knop 5 seconden ingedrukt.
  4. Plaats de batterij weer terug.
  5. Druk op de aan/uit-knop om de Mac in te schakelen.

Desktopcomputers

1. Schakel de Mac uit en haal dan de stekker uit het stopcontact.
  2. Wacht 15 seconden en steek dan de stekker weer in het stopcontact.
  3. Wacht 5 seconden en druk dan opnieuw op de aan/uit-knop om de Mac in te schakelen.

Meer informatie

Het opnieuw instellen van de SMC heeft geen invloed op de inhoud van het VRAM of PRAM.