De System Management Controller (SMC) van een Mac opnieuw instellen

Lees hier wanneer u de SMC van een Intel-Mac opnieuw moet instellen en hoe u dat doet.

Wat de SMC doet

De SMC is onder andere verantwoordelijk voor deze standaardfuncties van Intel-Macs:

• Reactie op het indrukken van de aan/uit-knop
  • Reactie op het openen of sluiten van de klep van Mac-notebooks
  • Batterijbeheer
  • Temperatuurbeheer
  • Sudden Motion Sensor (SMS)
  • Sensor voor omgevingslicht
  • Toetsenbordverlichting
  • Beheer van het statusindicatielampje (SIL)
  • Indicatielampjes batterijstatus
  • Selectie van een externe (in plaats van interne) videobron voor sommige iMac-beeldschermen

Aanwijzingen dat de SMC mogelijk opnieuw moet worden ingesteld

De volgende symptomen kunnen erop wijzen dat de SMC opnieuw moet worden ingesteld:

• De ventilatoren van de computer draaien op hoge snelheid terwijl de computer niet intensief wordt gebruikt en goed wordt geventileerd.
  • De toetsenbordverlichting werkt niet correct.
  • Het statusindicatielampje (indien aanwezig) werkt niet correct.
  • De lampjes die de batterijstatus aanduiden (indien aanwezig), werken niet correct op een Mac-notebook met niet-verwijderbare batterij.
  • De schermverlichting reageert niet correct op veranderingen in het omgevingslicht.
  • De Mac reageert niet wanneer u op de aan/uit-knop drukt.
  • Uw Mac-notebook reageert niet correct wanneer u de klep opent of sluit.
  • De Mac gaat in de sluimerstand of wordt onverwacht uitgezet en u kunt deze niet opnieuw inschakelen.
  • De batterij laadt niet naar behoren op.
  • De MacBook of MacBook Pro kan niet worden opgeladen via de ingebouwde USB-C-poort.
  • De MacBook of MacBook Pro herkent geen externe apparaten die zijn aangesloten op de ingebouwde USB-C-poort.
  • Het ledlampje op de MagSafe-lichtnetadapter (indien aanwezig) geeft niet de juiste werking aan.
  • De Mac werkt ongewoon traag, terwijl de CPU niet overmatig wordt belast.
  • Een Mac met ondersteuning voor de modus Doelbeeldscherm gaat niet in of uit de modus Doelbeeldscherm zoals verwacht, of schakelt op onverwachte momenten de modus Doelbeeldscherm in of uit.
  • De verlichting rond de I/O-poorten van een Mac Pro (eind 2013) wordt niet geactiveerd wanneer u de computer verplaatst.

Voordat u de SMC opnieuw instelt

Probeer de volgende stappen in de genoemde volgorde voordat u de SMC opnieuw instelt. Controleer na elke stap of het probleem is opgelost.

1. Als de Mac niet reageert, houdt u de aan/uit-knop ingedrukt totdat de Mac wordt uitgeschakeld. Niet-bewaarde wijzigingen in geopende programma's gaan hierbij verloren. Druk vervolgens opnieuw op de aan/uit-knop om de Mac in te schakelen.
  2. Druk op Command-Option-Escape om eventuele programma's die niet reageren, geforceerd te stoppen.
  3. Plaats de Mac in de sluimerstand door het Apple-menu () > 'Sluimer' te kiezen. Haal de computer vervolgens weer uit de sluimerstand.
  4. Start de Mac opnieuw op door het Apple-menu > 'Herstart' te kiezen.
  5. Zet de Mac uit door het Apple-menu > 'Zet uit' te kiezen en druk opnieuw op de aan/uit-knop om de Mac in te schakelen.

Als u een Mac-notebook gebruikt die problemen vertoont met de voeding of de batterij, volgt u deze stappen:

1. Koppel de lichtnetadapter los van de Mac en haal de stekker uit het stopcontact. Steek de stekker vervolgens weer in het stopcontact en sluit de lichtnetadapter weer aan op de Mac.
  2. Kies het Apple-menu > 'Zet uit'.
  3. Nadat de Mac is uitgeschakeld, verwijdert u de batterij en plaatst u deze opnieuw (als de batterij verwijderbaar is).
  4. Druk opnieuw op de aan/uit-knop om de Mac in te schakelen.

Als het probleem niet is opgelost, kan het nodig zijn de SMC opnieuw in te stellen. Volg hiervoor de stappen hieronder.

De SMC op een Mac-notebook opnieuw instellen

Als u een MacBook Pro (2018) hebt, slaat u dit over en gaat u verder bij het gedeelte over uw Mac.

Voordat u de SMC van een Mac-notebook opnieuw instelt, gaat u eerst na of de batterij verwijderbaar is. De meeste oudere Mac-notebooks hebben een verwijderbare batterij. Mac-notebooks met een niet-verwijderbare batterij zijn onder andere MacBook Pro (begin 2009 en nieuwer), alle modellen van MacBook Air, MacBook (eind 2009) en MacBook (Retina, 12-inch, begin 2015 en nieuwer). Lees meer over de batterijen van Mac-notebooks.

Als de batterij niet verwijderbaar is:

1. Kies het Apple-menu > 'Zet uit'.
  2. Nadat de Mac is uitgeschakeld, drukt u op het ingebouwde toetsenbord tegelijk op de toetsen Shift-Control-Option (links) en de aan/uit-knop. Houd deze toetsen en de aan/uit-knop 10 seconden ingedrukt. Op een MacBook Pro met Touch ID doet de Touch ID-knop ook dienst als aan/uit-knop.
  3. Laat alle toetsen los.
  4. Druk opnieuw op de aan/uit-knop om de Mac in te schakelen.

Als de batterij verwijderbaar is:

1. Zet uw Mac uit.
  2. Verwijder de batterij. Als u hulp nodig hebt bij het verwijderen van de batterij, neemt u contact op met een erkende Apple serviceprovider of Apple Store.
  3. Houd de aan/uit-knop 5 seconden ingedrukt.
  4. Plaats de batterij weer terug.
  5. Druk opnieuw op de aan/uit-knop om de Mac in te schakelen.

De SMC op een Mac-desktopcomputer opnieuw instellen

Als u een iMac Pro hebt, slaat u dit over en gaat u verder bij het gedeelte over uw Mac.

Volg deze stappen voor iMac, Mac mini, Mac Pro en Xserve.

1. Kies het Apple-menu > 'Zet uit'.
  2. Nadat de Mac is uitgeschakeld, koppelt u het netsnoer los.
  3. Wacht 15 seconden.
  4. Sluit het netsnoer weer aan.
  5. Wacht 5 seconden en druk dan opnieuw op de aan/uit-knop om de Mac in te schakelen.

Intel-Xserve-computers die niet reageren, kunt u lokaal uitschakelen of met commando's op afstand. U kunt ook de aan/uit-knop 5 seconden ingedrukt houden.

De SMC opnieuw instellen op een Mac die uitgerust is met de Apple T2-chip

Volg deze instructies voor Mac-computers met de Apple T2-chip.

Mac-desktopcomputers met de Apple T2-chip

Probeer dit eerst:

1. Kies het Apple-menu > 'Zet uit'.
  2. Nadat de Mac is uitgeschakeld, houdt u de aan/uit-knop 10 seconden ingedrukt.
  3. Laat de aan/uit-knop los en wacht een paar seconden.
  4. Druk opnieuw op de aan/uit-knop om de Mac in te schakelen.

Als het probleem hiermee niet is opgelost, volgt u deze stappen:

1. Kies het Apple-menu > 'Zet uit'.
  2. Nadat de Mac is uitgeschakeld, koppelt u het netsnoer los.
  3. Wacht 15 seconden.
  4. Sluit het netsnoer weer aan.
  5. Wacht 5 seconden en druk dan opnieuw op de aan/uit-knop om de Mac in te schakelen.

Mac-notebookcomputers met de Apple T2-chip

Probeer dit eerst:

1. Kies het Apple-menu > 'Zet uit'.
  2. Nadat de Mac is uitgeschakeld, houdt u de aan/uit-knop 10 seconden ingedrukt.
  3. Laat de aan/uit-knop los en wacht een paar seconden.
  4. Druk opnieuw op de aan/uit-knop om de Mac in te schakelen.

Als het probleem hiermee niet is opgelost, volgt u deze stappen:

1. Kies het Apple-menu > 'Zet uit'.
  2. Nadat de Mac is uitgeschakeld, houdt u de rechter Shift-toets, de linker Option-toets en de linker Control-toets 7 seconden ingedrukt. Houdt deze toetsen ingedrukt en houd nu ook de aan/uit-knop 7 seconden ingedrukt.
  3. Laat nu alle toetsen en de aan/uit-knop los en wacht een paar seconden.
  4. Druk opnieuw op de aan/uit-knop om de Mac in te schakelen.

Meer informatie

Door de SMC opnieuw in te stellen, wordt de inhoud van het NVRAM of PRAM in Intel-Macs niet opnieuw ingesteld of op een andere manier gewijzigd.