De veilige modus gebruiken op de Mac

Door de veilige modus te gebruiken, kunt u bepalen of een probleem wordt veroorzaakt door software die wordt geladen wanneer de Mac opstart.

In de veilige modus wordt bepaalde software niet geladen tijdens het opstarten van de Mac. Het gaat daarbij onder andere om inlogitems, systeemextensies die niet vereist zijn voor macOS en lettertypen die niet bij macOS worden geïnstalleerd. Er wordt ook een basiscontrole van de opstartschijf uitgevoerd, vergelijkbaar met de functie Schijf-EHBO van Schijfhulpprogramma. Bovendien worden bepaalde systeemcaches verwijderd, inclusief lettertypecaches en de kernelcache. Deze worden automatisch opnieuw aangemaakt als dat nodig is.

De veilige modus is vooral nuttig wanneer u een probleem probeert op te lossen dat geen verband lijkt te houden met het gebruik van een bepaalde app. Bij softwareproblemen zorgt u er altijd eerst voor dat de software up-to-date is.

De veilige modus gebruiken

Bepaal of u een Mac met Apple Silicon gebruikt en volg dan de juiste stappen:

Apple Silicon

1. Schakel de Mac uit.
  2. Houd de aan/uit-knop 10 seconden ingedrukt tijdens het opstarten van de Mac.
  3. Laat de aan/uit-knop los zodra het venster met opstartopties wordt weergegeven.
  4. Selecteer een opstartschijf, houd de Shift-toets ingedrukt, klik op 'Ga door in veilige modus' en laat dan de Shift-toets los.
  5. Log in bij de Mac. Mogelijk wordt u gevraagd opnieuw in te loggen.

Intel-processor

1. Schakel de Mac in of herstart hem en houd vervolgens onmiddellijk de Shift-toets ingedrukt terwijl de Mac opstart.
  2. Laat de toets los als u het inlogvenster ziet en log vervolgens in op uw Mac.
  3. Mogelijk wordt u gevraagd opnieuw in te loggen. In het eerste of tweede inlogvenster zou 'Veilig opstarten' in de rechterbovenhoek van het venster moeten staan.

Als het probleem zich blijft voordoen in de veilige modus

Als het probleem zich blijft voordoen in de veilige modus of als uw Mac meerdere keren herstart en vervolgens wordt uitgeschakeld tijdens het opstarten in de veilige modus, moet u macOS opnieuw installeren en ervoor zorgen dat uw Apple software en apps van derden up-to-date zijn.

Als het probleem niet optreedt in de veilige modus

Als het probleem niet optreedt in de veilige modus, verlaat u de veilige modus door de Mac normaal te herstarten. Vervolgens kijkt u of het probleem nog steeds optreedt. Misschien is het probleem al opgelost.

Als het probleem terugkeert nadat u de veilige modus hebt verlaten, is het waarschijnlijk te wijten aan opstartitems. Apps kunnen dergelijke items op allerlei plaatsen installeren en ze zijn niet altijd gemakkelijk te vinden of te herkennen. Daarom moet u eerst u alle beschikbare updates voor de Apple software en apps van derden installeren.

Als het bijwerken van de software niet helpt, probeert u een van deze oplossingen:

• Test uw inlogitems.
  • Als u wilt bepalen of het probleem wordt veroorzaakt door software in uw gebruikersaccount, kunt u een nieuwe gebruikersaccount configureren, daarbij inloggen en proberen of u het probleem ook kunt laten optreden met die account.
  • Koppel alle accessoires los van de Mac, inclusief printers, schijven, USB-hubs en andere niet-essentiële apparaten. Misschien is er een probleem met een of meer van deze apparaten of de kabels waarmee ze zijn aangesloten.
  • Installeer macOS opnieuw.

Neem contact op met Apple Support als u nog steeds hulp nodig hebt.

Meer informatie

Sommige functies werken mogelijk niet in de veilige modus, zoals films afspelen in Dvd-speler, video-opnamen maken, bestanden delen, wifi, bepaalde toegankelijkheidsfuncties, bepaalde audioapparaten en bepaalde apparaten die zijn aangesloten via USB, Thunderbolt of FireWire. Grafische versnelling wordt uitgeschakeld, wat kan leiden tot een knipperend of vervormd beeld tijdens het opstarten.