Basiskenmerken van de Mac: Windows gebruiken op een Mac met Boot Camp

Met Boot Camp kunt u Windows gebruiken op een Mac. Lees hier hoe Boot Camp Windows uitvoert en welke de installatievereisten zijn.

Hebt u een Windows-programma dat u af en toe eens wilt gebruiken? Geen probleem. Dankzij het ingebouwde hulpprogramma Boot Camp kunt u met elke nieuwe Mac Windows installeren en uitvoeren op volledige snelheid. De configuratie is eenvoudig en veilig voor Mac-bestanden. Nadat u de installatie hebt voltooid, kunt u de Mac opstarten in OS X of Windows.

Windows uitvoeren op volledige snelheid

U kunt het Windows-besturingssysteem uitvoeren op een Mac op normale snelheid en zonder de prestatievermindering die gepaard gaat met software-emulators en ‘virtuele computers’. Windows-programma’s hebben volledige toegang tot meerdere processors en meerdere kernen, versnelde 3D-graphics en snelle poorten en netwerken zoals USB, FireWire, Wi-Fi en Gigabit Ethernet, alsook besturingsbestanden voor audio en Bluetooth-functionaliteit. Als u Mac OS X v10.5 of Mac OS X v10.6 gebruikt, vindt u de Boot Camp-ondersteuningssoftware op de installatie-dvd van Mac OS X. Voor OS X Lion v10.7 of hoger worden de Windows-besturingsbestanden automatisch gedownload vanuit de Boot Camp-assistent.

Windows kan worden geïnstalleerd via dvd’s of gedownloade versies (ISO) van Windows 7, Windows 8 en Windows 8.1.

Belangrijk: koppel de Windows-dvd en USB-stick met de Windows-besturingsbestanden niet los tijdens de installatie van Windows. Deze kunnen worden verwijderd wanneer de Windows-installatie en -updates zijn voltooid.

Afhankelijk van de hardware en OS X-versie van de computer, biedt Boot Camp ondersteuning voor Microsoft Windows XP met Service Pack 2, Windows Vista, Windows 7 of Windows 8. Voor meer informatie raadpleegt u Boot Camp: systeemvereisten voor Microsoft Windows.

Boot Camp-assistent maakt juist voor Windows een aparte partitie, zonder het bestaande OS X-volume te wissen. Belangrijk: gebruik Schijfhulpprogramma niet om de harde schijf te partitioneren voor de installatie van Windows. Gebruik altijd de Boot Camp-assistent.

Na de installatie kunt u schakelen tussen Windows en OS X door de Option-toets (Alt) ingedrukt te houden bij het opstarten. U kunt ook het configuratiescherm van de opstartschijf in Windows (geïnstalleerd met Boot Camp-ondersteuningssoftware) of het voorkeurenpaneel van OS X-opstartschijf gebruiken om het standaardbesturingssysteem in te stellen dat moet worden gebruikt wanneer de computer wordt opgestart.

Vereisten

U hebt het volgende nodig om Boot Camp te gebruiken:

1. Een Intel-Mac met een ingebouwd toetsenbord, een extern USB-toetsenbord of een door Apple geleverd toetsenbord en een ingebouwd trackpad, een USB-muis of een door Apple geleverd draadloze muis of draadloos trackpad.
  2. Mac OS X v10.5 of hoger.
  3. De nieuwste firmware-updates die beschikbaar zijn voor de Mac.
  4. Boot Camp-assistent, dat u vindt in /Programma’s/Hulpprogramma’s/. U kunt ook Launchpad openen en Boot Camp-assistent typen in het zoekveld.
  5. Een dvd of gedownloade ‘volledige versie’ (ISO) van Windows-installatiemedia. Boot Camp bevat geen Windows.
  6. Voor meer vereisten raadpleegt u Boot Camp: systeemvereisten voor Microsoft Windows.

Voordat u Boot Camp installeert

Voordat u het programma installeert, gaat u als volgt te werk:

1. Maak altijd een reservekopie van belangrijke gegevens voordat u software installeert.
  2. Lees de Boot Camp Installatie- en configuratiegids en overweeg deze af te drukken. U vindt deze gids in het menu Help in de Boot Camp-assistent.
  3. Werk de Intel-Mac bij naar de nieuwste OS X-versie.
  4. Download en installeer de nieuwste firmware-updates die voor de Mac beschikbaar zijn. Voer de instructies op het scherm uit om de firmware-installatie te voltooien.

Meer informatie

Voor de specifieke installatie raadpleegt u de Boot Camp Installatie- en configuratiegids. Kies Boot Camp Help in het menu Help in de Boot Camp-assistent voor meer informatie.

Raadpleeg ook:

Belangrijk: Apple biedt geen technische telefonische ondersteuning voor het installeren, gebruiken of herstellen van Microsoft Windows. Ondersteuning is wel beschikbaar voor het gebruik van de configuratie-assistent van Boot Camp en voor het installeren en herstellen van Boot Camp-software terwijl Windows actief is. Ondersteuningsartikelen en discussieforums zijn ook beschikbaar op de Apple Support-website.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.