Toetscombinaties tijdens het opstarten van een Mac

Lees meer over de Mac-functies en -tools die u kunt gebruiken door tijdens het opstarten één of meerdere toetsen ingedrukt te houden.

Om een van deze toetscombinaties te gebruiken, houdt u de toetsen ingedrukt onmiddellijk nadat u op de aan/uit-knop hebt gedrukt om de Mac in te schakelen of meteen nadat de Mac begint met opnieuw opstarten. Houd de toetsen ingedrukt tot de omschreven actie wordt uitgevoerd.

Als uw Mac is beveiligd met een firmwarewachtwoord, zijn al deze toetscombinaties uitgeschakeld, met uitzondering van de gevallen die hieronder worden toegelicht.

Indrukken tijdens opstarten Beschrijving
Shift (⇧) Opstarten in de veilige modus.
Option (⌥) Opstarten in Opstartbeheer, waarin u andere opstartschijven kunt kiezen, indien beschikbaar.
Als uw Mac is beveiligd met een firmwarewachtwoord, wordt u eerst gevraagd het wachtwoord in te voeren.
D Opstarten met de ingebouwde Apple Hardware Test of het hulpprogramma Diagnostische informatie Apple, afhankelijk van het model van uw Mac. Of gebruik Option-D om via dit hulpprogramma op te starten via het internet.
N Opstarten vanaf een compatibele NetBoot-server, indien beschikbaar. Houd Option-N ingedrukt als u met een standaardschijfkopie voor opstarten vanaf de NetBoot-server wilt opstarten.
Deze opstarttoets werkt niet op computers die uitgerust zijn met de Apple T2-chip.
Command (⌘)-R Opstarten met het ingebouwde macOS Recovery-systeem. Of gebruik Option-Command-R of Shift-Option-Command-R om op te starten met macOS Recovery via het internet. macOS Recovery installeert verschillende versies van macOS, afhankelijk van de toetscombinatie die u tijdens het opstarten gebruikt.
Option-Command-P-R Het NVRAM (of PRAM) opnieuw instellen.
Als u een firmwarewachtwoord gebruikt, negeert uw Mac deze combinatie of wordt deze opgestart op met macOS Recovery. Schakel het firmwarewachtwoord uit voordat u het NVRAM opnieuw instelt.
Command-S Opstarten in de modus voor één gebruiker.
T Opstarten in de doelschijfmodus.
Command-V Opstarten in de gedetailleerde modus.
Uitwerpknop (⏏), F12, muisknop of trackpadknop Verwijderbare media, zoals een optische schijf, uitwerpen.

Deze combinaties werken op Intel-Macs. Andere toetscombinaties op de Mac zijn beschikbaar wanneer de Mac is opgestart.