Toetscombinaties tijdens het opstarten van een Mac

Lees meer over de Mac-functies en -tools die u kunt gebruiken door tijdens het opstarten een of meerdere toetsen ingedrukt te houden.

Op een Mac met Apple silicon

Nagaan of u een Mac met Apple silicon hebt

1. Schakel uw Mac in en blijf de aan/uit-knop ingedrukt houden terwijl uw Mac opstart.
  2. Laat de aan/uit-knop los wanneer u het scherm met opstartopties ziet met daarop uw opstartschijven en een tandwielsymbool met het label 'Opties'.
  3. Van hieruit kunt u opstarten vanaf een andere schijf, opstarten in veilige modus, macOS-herstel gebruiken en meer. Meer informatie over deze opties.

Op een Intel-Mac

Als uw Mac geen Apple silicon heeft, is het een Intel-Mac.

Richtlijnen voor het gebruik van deze toetscombinaties

• Houd alle toetsen in de combinatie tegelijk ingedrukt, niet één voor één.
  • Als een toetscombinatie niet werkt bij het opstarten van de Mac, zet u de Mac eerst uit. Als u de Mac niet kunt uitzetten, houdt u de aan/uit-knop ongeveer 10 seconden ingedrukt, net zo lang tot de Mac wordt uitgeschakeld. Vervolgens houdt u de toetscombinatie ingedrukt nadat u op de aan/uit-knop hebt gedrukt om de Mac in te schakelen.
  • Wacht een paar seconden voordat u op de toetsen drukt; tijdens het opstarten kan het even duren voordat de Mac het toetsenbord herkent. Sommige toetsenborden hebben een lampje dat kort knippert bij het opstarten, wat aangeeft dat het toetsenbord wordt herkend en klaar is voor gebruik.
  • Als u een draadloos toetsenbord gebruikt, sluit u dit met een kabel aan op de Mac, als dat mogelijk is. U kunt ook het ingebouwde toetsenbord of een bedraad toetsenbord gebruiken. Als u een toetsenbord gebruikt dat is gemaakt voor een pc, zoals een toetsenbord met een Windows-logo, probeer dan een toetsenbord dat is gemaakt voor de Mac.
  • Sommige toetscombinaties werken niet als uw Mac gebruikmaakt van een firmwarewachtwoord. Schakel eerst het firmwarewachtwoord uit.
  • Als u Boot Camp gebruikt om op te starten met Microsoft Windows, stelt u de opstartschijfvoorkeuren zo in dat de Mac wordt opgestart met macOS. Zet de Mac vervolgens uit of herstart de Mac en probeer het opnieuw.

Toetscombinaties voor een Intel-Mac

Command (⌘)-R: Opstarten vanaf het ingebouwde macOS-herstelsysteem. Of gebruik Option-Command-R of Shift-Option-Command-R om op te starten met macOS-herstel via het internet. macOS-herstel installeert verschillende versies van macOS, afhankelijk van de toetscombinatie die u gebruikt.

Option (⌥) of Alt: opstarten met Opstartbeheer, waarbij u andere opstartschijven of -volumes kunt kiezen.

Option-Command-P-R: het NVRAM of PRAM opnieuw instellen.

Shift (⇧): opstarten in de veilige modus.

D: Opstarten met het hulpprogramma Apple Diagnose. Gebruik Option-D om met dit hulpprogramma op te starten via internet.

N: Opstarten vanaf een NetBoot-server, als uw Mac opstartvolumes op het netwerk ondersteunt. Houd Option-N ingedrukt als u met een standaardschijfkopie vanaf de server wilt opstarten.

Command-S: Opstarten in de modus voor één gebruiker. Werkt niet in macOS Mojave en hoger.

T: opstarten in doelschijfmodus.

Command-V: opstarten in gedetailleerde modus.

Verwijder (⏏) of F12 of muisknop of knop van het trackpad: verwisselbare media zoals een optische schijf verwijderen.