Toetscombinaties tijdens het opstarten van een Mac

Lees meer over de Mac-functies en -tools die u kunt gebruiken door tijdens het opstarten één of meerdere toetsen ingedrukt te houden.

Om een van deze toetscombinaties te gebruiken, houdt u de toetsen ingedrukt onmiddellijk nadat u op de aan/uit-knop hebt gedrukt om de Mac in te schakelen of meteen nadat de Mac begint met opnieuw opstarten. Houd de toetsen ingedrukt tot de omschreven actie wordt uitgevoerd.

Als uw Mac is beveiligd met een firmwarewachtwoord, zijn al deze toetscombinaties uitgeschakeld, met uitzondering van de gevallen die hieronder worden toegelicht.

Command (⌘)-R: Opstarten met het ingebouwde macOS Recovery-systeem. Of gebruik Option-Command-R of Shift-Option-Command-R om op te starten met macOS Recovery via het internet. macOS Recovery installeert verschillende versies van macOS, afhankelijk van de toetscombinatie die u tijdens het opstarten gebruikt. Als uw Mac is beveiligd met een firmwarewachtwoord, wordt u gevraagd het wachtwoord in te voeren.

Option (⌥):Opstarten in Opstartbeheer, waarin u andere opstartschijven kunt kiezen, indien beschikbaar. Als uw Mac is beveiligd met een firmwarewachtwoord, wordt u gevraagd het wachtwoord in te voeren.

Option-Command-P-R:Het NVRAM of PRAM opnieuw instellen. Als uw Mac is beveiligd met een firmwarewachtwoord, negeert de Mac deze toetscombinatie of wordt deze opgestart via macOS Recovery.

Shift (⇧):Opstarten in de veilige modus.

D:Opstarten met de ingebouwde Apple Hardware Test of het hulpprogramma Diagnostische informatie Apple, afhankelijk van het model van uw Mac. Of gebruik Option-D om via dit hulpprogramma op te starten via het internet.

N: Opstarten vanaf een compatibele NetBoot-server, indien beschikbaar. Houd Option-N ingedrukt als u met een standaardschijfkopie voor opstarten vanaf de NetBoot-server wilt opstarten. Deze opstarttoets werkt niet op computers die uitgerust zijn met de Apple T2-chip

Command-S: Opstarten in de modus voor één gebruiker. Voor deze toetscombinatie is macOS High Sierra of lager vereist

T:Opstarten in de doelschijfmodus.

Command-V:Opstarten in de gedetailleerde modus.

Verwijder (⏏) of F12 of muisknop of knop van het trackpad: Verwisselbare media zoals een optische schijf verwijderen.