Een reservekopie maken van een Mac met Time Machine

Lees meer over hoe u een reservekopie kunt maken van de bestanden op de Mac.

U kunt Time Machine, de ingebouwde functie voor reservekopieën van de Mac, gebruiken om automatisch een reservekopie van uw persoonlijke gegevens te maken, waaronder apps, muziek, foto's, e-mail en documenten. Met een reservekopie kunt u bestanden herstellen die zijn verwijderd of die verloren zijn gegaan omdat de harde schijf (of SSD) in uw Mac moest worden gewist of vervangen. Lees hoe u uw Mac herstelt vanaf een reservekopie.

Een Time Machine-reservekopie maken

Voor het maken van reservekopieën met Time Machine hebt u alleen een extern opslagapparaat nodig. Nadat u het apparaat hebt aangesloten en het als uw reservekopieschijf hebt geselecteerd, maakt Time Machine automatisch elk uur een reservekopie voor de afgelopen 24 uur, dagelijkse reservekopieën voor de afgelopen maand en wekelijkse reservekopieën voor alle vorige maanden. Wanneer de reservekopieschijf vol is, worden de oudste reservekopieën verwijderd.

Een extern opslagapparaat aansluiten

Sluit een van de volgende externe opslagapparaten aan (apart verkocht). Meer informatie over schijven die u voor Time Machine-reservekopieën kunt gebruiken.

• Een externe schijf die is aangesloten op een Mac, zoals een USB- of Thunderbolt-schijf
  • Een NAS-apparaat (Network-Attached Storage) dat ondersteuning biedt voor Time Machine via SMB
  • Een Mac die is gedeeld als doellocatie voor Time Machine-reservekopieën
  • AirPort Time Capsule, of externe schijf aangesloten op een AirPort Time Capsule of AirPort Extreme-basisstation (802.11ac)

Uw opslagapparaat als de reservekopieschijf selecteren

1. Open de Time Machine-voorkeuren via het Time Machine-menu  in de menubalk. Of kies het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Time Machine'.
  2. Klik op 'Selecteer reservekopieschijf'.
    macOS-venster 'Systeemvoorkeuren' voor Time Machine
  3. Selecteer uw reservekopieschijf in de lijst met beschikbare schijven. Om uw reservekopie alleen toegankelijk te maken voor gebruikers die het wachtwoord voor de reservekopie hebben, kunt u 'Versleutel reservekopieën' selecteren. Klik vervolgens op 'Gebruik schijf':
    Kiezer 'Selecteer reservekopieschijf' in macOS-venster 'Systeemvoorkeuren' voor Time Machine

Als de door u geselecteerde schijf niet is geformatteerd zoals door Time Machine is vereist, wordt u gevraagd om de schijf eerst te wissen. Klik op 'Wis' om door te gaan. Hierdoor verwijdert u alle gegevens op de reservekopieschijf.

Het gemak van automatische reservekopieën

Nadat u een reservekopieschijf hebt geselecteerd, begint Time Machine onmiddellijk met het maken van periodieke reservekopieën: automatisch en zonder dat u iets hoeft te doen. Het maken van de eerste reservekopie kan lang duren. U kunt de Mac echter blijven gebruiken terwijl de reservekopie wordt gemaakt. Time Machine maakt alleen een reservekopie van de bestanden die sinds de laatste reservekopie zijn gewijzigd, waardoor de volgende reservekopieën dus sneller worden gemaakt.

Als u handmatig een reservekopie wilt starten, kiest u 'Maak nu reservekopie' in het Time Machine-menu  in de menubalk. Gebruik hetzelfde menu om de status van een reservekopie te controleren of om het maken van een reservekopie over te slaan.

Meer informatie

• Meer informatie over  andere manieren om een reservekopie van bestanden te maken en deze te herstellen
  • Als u een reservekopie maakt op meerdere schijven, kunt u de Option-toets ingedrukt houden en vervolgens 'Zoek op andere reservekopieschijven' kiezen in het Time Machine-menu.
  • Als u van bepaalde items geen reservekopie wilt maken, opent u de Time Machine-voorkeuren, klikt u achtereenvolgens op 'Opties' en op de knop 'Voeg toe' (+) en selecteert u het onderdeel waarvan u geen reservekopie wilt maken. Als u de uitsluiting van een item (bijvoorbeeld een externe harde schijf) wilt beëindigen, selecteert u het item en klikt u op de knop 'Verwijder' (-).
  • Als u Time Machine gebruikt om een reservekopie te maken op een netwerkschijf, kunt u deze reservekopieën laten controleren om er zeker van te zijn dat ze in orde zijn. Houd 'Option' ingedrukt en kies 'Controleer reservekopieën' in het Time Machine-menu.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.