OS X: een accountwachtwoord wijzigen of opnieuw instellen (Snow Leopard en ouder)

Lees hier hoe u een accountwachtwoord wijzigt of opnieuw instelt in OS X Snow Leopard, inclusief het oorspronkelijke wachtwoord voor de beheerdersaccount. Dit kan nodig zijn als iemand het wachtwoord van zijn of haar account is verloren of vergeten.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door Apple.

Als u OS X Lion of hoger gebruikt

Raadpleeg voor hogere versies van OS X ‘Een accountwachtwoord wijzigen of opnieuw instellen in OS X’ in plaats van dit artikel.

Het wachtwoord van een gebruiker opnieuw instellen met een beheerdersaccount

Belangrijk: wachtwoorden voor beheerdersaccounts mogen niet leeg zijn.

1. Log in met een beheerdersaccount. Tip: lees het onderdeel ‘Het oorspronkelijke beheerderswachtwoord opnieuw instellen’ hieronder als u het wachtwoord van geen enkele beheerdersaccount weet.
  2. Kies in het menu Apple de optie Systeemvoorkeuren.
  3. Kies in het menu Weergave de optie Gebruikers en groepen.
  4. Klik op het hangslot als het vergrendeld is en voer het beheerderswachtwoord in.
  5. Selecteer de naam van de gebruiker wiens wachtwoord u wilt wijzigen.
  6. Klik op de knop ‘Stel wachtwoord opnieuw in’ of ‘Wijzig wachtwoord’.
  7. Voer een nieuw wachtwoord in de velden ‘Nieuw wachtwoord’ en ‘Controle’ in en voer indien gewenst een aanwijzing voor het wachtwoord in.
  8. Klik op de knop ‘Stel wachtwoord opnieuw in’ of ‘Wijzig wachtwoord’.

Een wachtwoord opnieuw instellen zonder een extra account

Gebruik deze stappen om een wachtwoord opnieuw in te stellen wanneer er op de computer maar één beheerdersaccount is of als het wachtwoord van de oorspronkelijke beheerdersaccount opnieuw moet worden ingesteld.

De ‘oorspronkelijke’ beheerdersaccount is de account die direct na de installatie van Mac OS X is gemaakt. Als het oorspronkelijke beheerderswachtwoord bekend is, kan deze beheerdersaccount worden gebruikt om de wachtwoorden van andere beheerdersaccounts opnieuw in te stellen met de hierboven beschreven stappen. Deze stappen vereisen een optische schijfeenheid. Als de Mac geen optische schijfeenheid heeft en u een installatieschijf voor Mac OS X v10.6 hebt, raadpleegt u de onderstaande paragrafen.

1. Start de computer op vanaf de installatieschijf van Mac OS X (met een versie die zo dicht mogelijk bij de geïnstalleerde versie van Mac OS X aanleunt).  Doorgaans kunt u vanaf de installatieschijf opstarten door deze in de computer te plaatsen, opnieuw op te starten en de C-toets ingedrukt te houden. U kunt ook de schijf in de computer plaatsen en in het hoofdvenster van de schijf op het installatie- of herstelsymbool klikken (waarna de computer vanaf de schijf wordt opgestart zonder dat u de C-toets ingedrukt hoeft te houden). Of u kunt Opstartbeheer of het voorkeurenpaneel Opstartschijf gebruiken om de installatieschijf te selecteren.
  2. Kies een taal en klik op het pijltje om door te gaan.
  3. Mac OS X v10.6 of hoger: kies Stel wachtwoord opnieuw in in het menu Hulpprogramma’s.
    Mac OS X v10.5 of v10.4: kies Stel wachtwoord opnieuw in in het menu Hulpprogramma’s.
    Mac OS X v10.3: kies Stel wachtwoord opnieuw in in het menu Installatieprogramma.

Tip: als u dit menu of deze menuoptie niet ziet, is de computer wellicht niet vanaf de schijf opgestart.

Opmerking: als u het systeem vanaf de installatie-cd hebt opgestart, is de standaardtoetsenbordindeling Amerikaans Engels. Als u een andere toetsenbordindeling dan Amerikaans Engels gebruikt, selecteert u in het invoermenu (het vlagsymbool rechts op de menubalk) de gewenste indeling voordat u het nieuwe wachtwoord invoert.
  4. Selecteer de harde schijf met Mac OS X.
  5. Selecteer de gebruikersnaam van de oorspronkelijke beheerdersaccount.

Belangrijk: selecteer ‘Systeembeheerder (root)’ niet. Dit is de rootgebruiker. Verwar deze niet met een gewone beheerdersaccount.

6. Voer een nieuw wachtwoord in.
  7. Klik op Bewaar.
  8. Klik op de rode knop in de linkerbovenhoek om het programma te stoppen.
  9. Kies Stop Mac OS X-installatieprogramma... in het menu Mac OS X-installatieprogramma.
  10. Klik op Herstart.

Nadat u deze stappen hebt gevolgd, moet u de sleutelhanger bijwerken zodat het nieuwe wachtwoord wordt herkend.

Als de computer geen optische schijf heeft, sluit u deze aan op een computer die er wel een heeft met behulp van doelschijfmodus of gebruikt u de het hulpprogramma voor de installatie op afstand van Mac OS X om de computer op afstand op te starten.

Het wachtwoord van een gebruiker opnieuw instellen in Mac OS X v10.5 of lager

Als u een oudere OS X-versie gebruikt, selecteert u het versienummer hieronder voor instructies om het wachtwoord opnieuw in te instellen. Bij deze stappen moet een wachtwoord voor de gebruikersaccount worden ingevoerd.

Mac OS X versie 10.3 t/m 10.5.8

1. Log in met een beheerdersaccount. Tip: lees het onderdeel ‘Het oorspronkelijke beheerderswachtwoord opnieuw instellen’ hierboven als u het wachtwoord van geen enkele beheerdersaccount weet.
  2. Kies in het menu Apple de optie Systeemvoorkeuren.
  3. Kies in het menu Weergave de optie Accounts.
  4. Klik op het hangslot als het vergrendeld is en voer het beheerderswachtwoord in.
  5. Selecteer de naam van de gebruiker wiens wachtwoord u wilt wijzigen.
  6. Klik op de knop ‘Stel wachtwoord opnieuw in’ of ‘Wijzig wachtwoord’.
  7. Voer een nieuw wachtwoord in de velden ‘Nieuw wachtwoord’ en ‘Controle’ in en voer indien gewenst een aanwijzing voor het wachtwoord in.
  8. Klik op de knop ‘Stel wachtwoord opnieuw in’ of ‘Wijzig wachtwoord’.
  9. Klik op OK als er een dialoogvenster verschijnt met de tekst ‘Het wachtwoord van uw sleutelhanger wordt in het wachtwoord van uw nieuwe account veranderd’.

Mac OS X versie 10.2 t/m 10.2.8

Gebruik het voorkeurenpaneel Accounts om een accountwachtwoord opnieuw in te stellen.

1. Log in met een beheerdersaccount. Tip: lees het onderdeel ‘Het oorspronkelijke beheerderswachtwoord opnieuw instellen’ hierboven als u het wachtwoord van geen enkele beheerdersaccount weet.
  2. Kies in het menu Apple de optie Systeemvoorkeuren.
  3. Kies in het menu Weergave de optie Accounts.
  4. Klik op de knop met het slot als dit vergrendeld wordt weergegeven.
  5. Selecteer de gebruikersnaam waarvan u het wachtwoord wilt wijzigen.
  6. Klik op Wijzig gebruiker.
  7. Ga naar het veld Nieuw wachtwoord.
  8. Voer een nieuw wachtwoord in de velden Wachtwoord en Controle in.
  9. Klik op OK.
  10. Klik op OK als er een dialoogvenster verschijnt met de tekst ‘Het wachtwoord van uw sleutelhanger wordt in het wachtwoord van uw nieuwe account veranderd’.

Ongeacht het aantal tekens van een Mac OS X v10.2-wachtwoord worden er altijd zeven opsommingstekens (•••••••) in de velden Nieuw wachtwoord en Controle weergegeven wanneer het wachtwoord later wordt gewijzigd.

Mac OS X versie 10.1.5 of ouder

Gebruik het voorkeurenpaneel Gebruikers om een wachtwoord opnieuw in te stellen.

1. Log in met een beheerdersaccount. Tip: lees het onderdeel ‘Het oorspronkelijke beheerderswachtwoord opnieuw instellen’ hierboven als u het wachtwoord van geen enkele beheerdersaccount weet.
  2. Kies in het menu Apple de optie Systeemvoorkeuren.
  3. Kies in het menu Weergave de optie Gebruikers.
  4. Klik op de knop met het slot als dit vergrendeld wordt weergegeven.
  5. Selecteer de gebruikersnaam waarvan u het wachtwoord wilt wijzigen.
  6. Klik op Wijzig gebruiker.
  7. Voer een nieuw wachtwoord in de velden Wachtwoord en Controle in.
  8. Klik op Bewaar.

Belangrijk: wachtwoorden voor beheerdersaccounts mogen niet leeg zijn.

Ongeacht het aantal tekens van het wachtwoord worden er altijd dertien opsommingstekens (•••••••••••••) in de velden Wachtwoord en Controle weergegeven wanneer het wachtwoord later wordt gewijzigd.

Laatst gewijzigd op: