Oplossingen voor verbinding met internet, configuratie van een klein netwerk en probleemoplossing

In dit artikel vindt u oplossingen om verbinding met internet te maken, een klein netwerk te configureren en problemen op te lossen.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door Apple.

Klik op een onderwerp voor meer informatie:

Internetverbinding en problemen oplossen

Lees hier meer over de algemene manieren om verbinding te maken met internet. Het onderstaande gedeelte DNS-problemen is van toepassing op de drie manieren.

Ethernet-verbinding met een kabelmodem, DSL of LAN

In deze artikelen wordt uitgelegd hoe u verbinding met internet maakt en problemen oplost als u een kabelmodem, digital subscriber line (DSL) of local area network (LAN) gebruikt. U gebruikt de Ethernet-poort of het AirPort-basisstation van de computer om verbinding te maken met deze services.

Wi-Fi-verbinding (draadloos)

Lees in deze artikelen meer over het instellen en gebruiken van een Wi-Fi-internetverbinding en hoe u problemen ermee oplost:

PPP over Ethernet (PPPoE)

Raadpleeg deze artikelen als de kabel- of DSL-aanbieder vereist dat u verbinding maakt met internet door middel van PPPoE.

DNS-problemen - ‘Kan server niet vinden’, webpagina’s laden langzaam

DNS-gerelateerde waarschuwingsberichten

Het is mogelijk dat u met succes verbinding maakt met internet en toch geen webpagina’s kunt bekijken of andere internetacties kunt uitvoeren. U ziet misschien berichten als:

• ‘De server is onvindbaar.’
  • ‘De opgegeven server is onvindbaar.’
  • ‘Er is een verbindingsfout opgetreden.’
  • ‘Verbinding maken mislukt.’
  • ‘Naamservers reageren niet.’

Vertraging voor verbinding

In sommige gevallen zullen webpagina’s na een lange wachtperiode misschien wel laden. Dit kan worden veroorzaakt door DNS-problemen.
De DNS-server (domain name system) wordt door de internetaanbieder of netwerkbeheerder geleverd en zet namen als www.apple.com/nl om naar hun numerieke IP-adressen. Voor meer informatie raadpleegt u dit artikel:

Problemen met een webbrowser oplossen

Als de webbrowser wel verbinding met internet kan maken maar andere problemen heeft, zoals onverwacht sluiten of niet reageren (vastlopen), zijn er andere stappen die u kunt proberen.

Mail configureren

Lees hier alles over de configuratie van Mail, het e-mailprogramma van Mac OS X.

Een klein netwerk instellen

U kunt een eenvoudig Ethernet-netwerk voor thuis of op het werk instellen, inclusief een draadloos netwerk gebaseerd op AirPort.

Bestandsdeling

Raadpleeg Mac ABC: bestandsdeling voor meer informatie over delen met andere Macs. Mac OS X biedt een aantal manieren om bestanden te delen met andere platformen. Raadpleeg Mac OS X: uw bestanden delen met computers van andere fabrikanten.

Een computer op verschillende locaties gebruiken

Als u een computer op verschillende locaties gebruikt, bijvoorbeeld thuis en op school, kunt u makkelijk de internetverbindingen instellen om zich aan te passen aan uw locaties en poortinstellingen.

Internetvoorkeuren instellen

Stel voorkeuren in Internettoepassingen in. Raadpleeg Mac OS X: een standaard-e-mailprogramma of -webbrowser wijzigen.

Meer informatie

PPP (inbelverbinding)

PPP wordt ook wel ‘inbellen’ of ‘plain old telephone service (POTS)’ genoemd. Deze artikelen zijn van toepassing als u verbinding maakt met internet via een modem en een analoge telefoonlijn. Lees hier hoe u verbinding maakt met internet of problemen met de service oplost:

Verbinding maken met internet via PPP en een compatibele GPRS-mobiele telefoon

Raadpleeg Macintosh: verbinding maken met internet via een GPRS-mobiele telefoon.

Onverwacht inbellen via PPP?

Als de computer automatisch verbinding met internet maakt wanneer u dit niet verwacht of niet wilt, raadpleegt u deze artikelen:

Mac OS X 10.0: automatische PPP-modemverbindingen in- of uitschakelen
Mac OS X: sommige services veroorzaken een modemverbinding tijdens het opstarten

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.