MacBook Pro: geheugen verwijderen of installeren

Lees hier hoe u geheugen verwijdert uit of installeert in een MacBook Pro-notebook.

Gebruik de informatie in Een MacBook Pro-model identificeren om het model van een MacBook Pro te identificeren.

Zodra u weet welk model u hebt, zoekt u het in de onderstaande lijst om naar de instructies voor dat model te gaan. Opmerking: het geheugen van Apple-notebooks die niet in deze tabel voorkomen, kan niet worden verwijderd.

13-inch

MacBook Pro (13-inch, medio 2012)
MacBook Pro (13-inch, eind 2011)
MacBook Pro (13-inch, begin 2011)
MacBook Pro (13-inch, medio 2010)
MacBook Pro (13-inch, medio 2009)

15-inch

MacBook Pro (15-inch, medio 2012)
MacBook Pro (15-inch, eind 2011)
MacBook Pro (15-inch, begin 2011)
MacBook Pro (15-inch, medio 2010)
MacBook Pro (15-inch, 2,53 GHz, medio 2009)
MacBook Pro (15-inch, medio 2009)
MacBook Pro (15-inch, eind 2008)
MacBook Pro (15-inch, begin 2008) en ouder

17-inch MacBook Pro (17-inch, eind 2011)
MacBook Pro (17-inch, begin 2011)
MacBook Pro (17-inch, medio 2010)
MacBook Pro (17-inch, medio 2009)
MacBook Pro (17-inch, begin 2009)
MacBook Pro (17-inch, eind 2008) en ouder

Van toepassing op de volgende modellen

De onderstaande instructies zijn van toepassing op de volgende modellen van MacBook Pro (13-inch):

• MacBook Pro (13-inch, medio 2012)
  • MacBook Pro (13-inch, eind 2011)
  • MacBook Pro (13-inch, begin 2011)
  • MacBook Pro (13-inch, medio 2010)
  • MacBook Pro (13-inch, medio 2009)

Geheugenspecificaties

Gebruik de onderstaande tabellen om te controleren of het geheugen dat u installeert compatibel is met de MacBook Pro.

MacBook Pro (13-inch, medio 2012)
Aantal geheugensleuven 2
Basisgeheugen 4 GB
Maximaal geheugen 8 GB
Specificaties van geheugenkaart - DDR3-formaat (Double Data Rate Small Outline Dual Inline Memory Module)
- 67,6 mm x 30 mm (1,18 inch)
- 2 GB of 4 GB
- 204-pins
- PC3-12800 DDR3 1600 MHz RAM
Extra opmerkingen Gebruik voor de beste prestaties dezelfde geheugenmodules voor beide sleuven.

MacBook Pro (13-inch, eind 2011) en MacBook Pro (13-inch, begin 2011)
Aantal geheugensleuven 2
Basisgeheugen 4 GB
Maximaal geheugen 8 GB
Specificaties van geheugenkaart - DDR3-formaat (Double Data Rate Small Outline Dual Inline Memory Module)
- 67,6 mm x 30 mm (1,18 inch)
- 2 GB of 4 GB
- 204-pins
- PC3-10600 DDR3 1333 MHz RAM
Extra opmerkingen Gebruik voor de beste prestaties dezelfde geheugenmodules voor beide sleuven.

MacBook Pro (13-inch, medio 2010) en MacBook Pro (13-inch, medio 2009)
Aantal geheugensleuven 2
Basisgeheugen 4 GB
Maximaal geheugen 8 GB
Specificaties van geheugenkaart - DDR3-formaat (Double Data Rate Small Outline Dual Inline Memory Module)
- 30 mm (1,18 inch)
- 2 GB of 4 GB
- 204-pins
- PC3-8500 DDR3 1066 MHz RAM
Extra opmerkingen Gebruik voor de beste prestaties dezelfde geheugenmodules voor beide sleuven.

Geheugen verwijderen of installeren

Waarschuwing: de interne componenten van een MacBook Pro kunnen warm zijn. Als u een MacBook Pro hebt gebruikt, wacht u tien minuten na het uitzetten van de computer om zo de interne componenten te laten afkoelen voordat u verder gaat.

Stap 1: de onderbehuizing verwijderen

1. Zet de MacBook Pro uit. Koppel de lichtnetadapter, Ethernet-kabel, USB-kabels, beveiligingsvergrendeling en eventuele andere kabels die op de MacBook Pro zijn aangesloten los om schade aan de computer te voorkomen.
  2. Draai de MacBook Pro om en verwijder de tien (10) schroeven waarmee de onderbehuizing is bevestigd. De schroeven hebben verschillende lengten. Het is dus raadzaam om de lengten en plaatsen van de schroeven te onthouden. Leg deze apart op een veilige plaats. Til de behuizing op en leg die opzij.

3. Raak een metalen oppervlak in de computer aan om u te ontladen van eventuele statische elektriciteit.

Stap 2: huidig geheugen verwijderen (indien aanwezig)

1. Duw de hendels aan de zijkanten van de geheugenmodule naar buiten om de module los te maken van de geheugenkaartsleuf. Het geheugen springt schuin omhoog. Voordat u het verwijdert, controleert u of u de halfcirkelvormige insnijdingen ziet. Als u deze niet ziet, duwt u de hendels nogmaals naar buiten.
  2. Houd de geheugenmodule vast aan de insnijdingen en verwijder deze uit de sleuf.
  3. Verwijder de andere geheugenmodule.
    Belangrijk: houd de geheugenmodules vast aan de zijkanten en raak de gouden connectoren niet aan.

Stap 3: geheugen installeren

1. Zorg dat de uitsnijding op de gouden rand van de module is uitgelijnd met de uitsnijding in de onderste geheugensleuf.
  2. Kantel de kaart en duw het geheugen in de sleuf.
  3. Gebruik twee vingers en pas een gelijkmatige druk toe om de geheugenkaarten omlaag te duwen. U hoort een klikgeluid als u het geheugen juist installeert.
  4. Herhaal deze procedure om een bijkomende geheugenmodule in de bovenste sleuf te installeren. Druk de module omlaag om ervoor te zorgen dat deze vlak is.

Opmerking: zorg ervoor dat u het geheugen installeert volgens deze afbeelding zodat de gouden connectoren bijna volledig in de sleuf steken.

Stap 4: de onderbehuizing opnieuw plaatsen

Plaats de onderbehuizing opnieuw. Schroef de tien eerder verwijderde schroeven opnieuw vast op hun plaats en zorg ervoor dat de schroeven met de verschillende lengten op de juiste plaatsen worden vastgeschroefd.

Terug naar boven

Van toepassing op de volgende modellen

De onderstaande instructies zijn van toepassing op de volgende modellen van MacBook Pro (15-inch):

• MacBook Pro (15-inch, medio 2012)
  • MacBook Pro (15-inch, eind 2011)
  • MacBook Pro (15-inch, begin 2011)
  • MacBook Pro (15-inch, medio 2010)
  • MacBook Pro (15-inch, 2,53 GHz, medio 2009)
  • MacBook Pro (15-inch, medio 2009)

Geheugenspecificaties

Gebruik de onderstaande tabellen om te controleren of het geheugen dat wordt geïnstalleerd compatibel is met de MacBook Pro.

MacBook Pro (15-inch, medio 2012)
Aantal geheugensleuven 2
Basisgeheugen 4 GB
Maximaal geheugen 8 GB
Specificaties van geheugenkaart - DDR3-formaat (Double Data Rate Small Outline Dual Inline Memory Module)
- 30 mm (1,18 inch)
- 2 GB of 4 GB
- 204-pins
- PC3-12800 DDR3 1600 MHz RAM
Extra opmerkingen Gebruik voor de beste prestaties dezelfde geheugenmodules voor beide sleuven.

MacBook Pro (15-inch, eind 2011) en MacBook Pro (15-inch, begin 2011)
Aantal geheugensleuven 2
Basisgeheugen 4 GB
Maximaal geheugen 8 GB
Specificaties van geheugenkaart - DDR3-formaat (Double Data Rate Small Outline Dual Inline Memory Module)
- 30 mm (1,18 inch)
- 2 GB of 4 GB
- 204-pins
- PC3-10600 DDR3 1333 MHz RAM
Extra opmerkingen Gebruik voor de beste prestaties dezelfde geheugenmodules voor beide sleuven.

MacBook Pro (15-inch, medio 2010), MacBook Pro (15-inch, 2,53 GHz, medio 2009), MacBook Pro (15-inch, medio 2009)
Aantal geheugensleuven 2
Basisgeheugen 4 GB
Maximaal geheugen 8 GB
Specificaties van geheugenkaart - DDR3-formaat (Double Data Rate Small Outline Dual Inline Memory Module)
- 30 mm (1,18 inch)
- 2 GB of 4 GB
- 204-pins
- PC3-8500 DDR3 1066 MHz RAM
Extra opmerkingen Gebruik voor de beste prestaties dezelfde geheugenmodules voor beide sleuven.

Geheugen verwijderen of installeren

Waarschuwing: de interne componenten van een MacBook Pro kunnen warm zijn. Als u een MacBook Pro hebt gebruikt, wacht u tien minuten na het uitzetten van de computer om zo de interne componenten te laten afkoelen voordat u verder gaat.

Stap 1: de onderbehuizing verwijderen

1. Zet de MacBook Pro uit. Koppel de lichtnetadapter, Ethernet-kabel, USB-kabels, beveiligingsvergrendeling en eventuele andere kabels die op de MacBook Pro zijn aangesloten los om schade aan de computer te voorkomen.
  2. Draai de MacBook Pro om en verwijder de tien (10) schroeven waarmee de onderbehuizing is bevestigd. De schroeven hebben verschillende lengten. Het is dus raadzaam om de lengten en plaatsen van de schroeven te onthouden. Leg deze apart op een veilige plaats. Til de behuizing op en leg die opzij.

3. Raak een metalen oppervlak in de computer aan om u te ontladen van eventuele statische elektriciteit.

Stap 2: huidig geheugen verwijderen (indien aanwezig)

1. Duw de hendels aan de zijkanten van de geheugenmodule naar buiten om de module los te maken van de geheugenkaartsleuf. Het geheugen springt schuin omhoog. Voordat u het verwijdert, controleert u of u de halfcirkelvormige insnijdingen ziet. Als u deze niet ziet, duwt u de hendels nogmaals naar buiten.
  2. Houd de geheugenmodule vast aan de insnijdingen en verwijder deze uit de sleuf.
  3. Verwijder de andere geheugenmodule.

Belangrijk: houd de geheugenmodules vast aan de zijkanten en raak de gouden connectoren niet aan.

Stap 3: geheugen installeren

1. Zorg dat de uitsnijding op de gouden rand van de module is uitgelijnd met de uitsnijding in de onderste geheugensleuf.
  2. Kantel de kaart en duw het geheugen in de sleuf.
  3. Gebruik twee vingers en pas een gelijkmatige druk toe om de geheugenkaarten omlaag te duwen. U hoort een klikgeluid als u het geheugen juist installeert.
  4. Herhaal deze procedure om een bijkomende geheugenmodule in de bovenste sleuf te installeren. Druk de module omlaag om ervoor te zorgen dat deze vlak is.

Opmerking: zorg ervoor dat u het geheugen installeert volgens deze afbeelding zodat de gouden connectoren bijna volledig in de sleuf steken.

Stap 4: de onderbehuizing opnieuw plaatsen

Schroef de tien eerder verwijderde schroeven opnieuw vast op hun plaats en zorg ervoor dat de schroeven met de verschillende lengten op de juiste plaatsen worden vastgeschroefd.

Terug naar boven

Van toepassing op het volgende model

De onderstaande instructies zijn van toepassing op de volgende modellen van MacBook Pro (15-inch):

• MacBook Pro (15-inch, eind 2008)

Geheugenspecificaties

Gebruik de onderstaande tabel om te controleren of het geheugen dat wordt geïnstalleerd compatibel is met de MacBook Pro.

MacBook Pro (15-inch, eind 2008)
Aantal geheugensleuven 2
Basisgeheugen 2 GB
Maximaal geheugen 4 GB
Specificaties van geheugenkaart - DDR3-formaat (Double Data Rate Small Outline Dual Inline Memory Module)
- 30 mm (1,18 inch)
- 1 GB of 2 GB
- 204-pins
- PC3-8500 DDR3 1066 MHz RAM
Extra opmerkingen Voor de beste prestaties gebruikt u beide geheugensleuven en installeert u identieke geheugenmodules in elke sleuf.

Geheugen verwijderen of installeren

Waarschuwing: de interne componenten van een MacBook Pro kunnen warm zijn. Als u een MacBook Pro hebt gebruikt, wacht u tien minuten na het uitzetten van de computer om zo de interne componenten te laten afkoelen voordat u verder gaat.

Stap 1: de toegangsklep verwijderen

1. Zet de MacBook Pro uit. Koppel de lichtnetadapter, de Ethernet-kabel, de beveiligingsvergrendeling en alle andere kabels los die zijn aangesloten op de computer om zo schade aan de computer te voorkomen.
  2. Draai de MacBook Pro om en zoek de vergrendeling. Druk de vergrendeling neer om deze vrij te geven en verwijder de toegangsklep die de batterij en harddrive bedekt.
  3. De vergrendeling moet zich in de vrijgegeven, open stand bevinden om de toegangsklep te verwijderen.

Stap 2: de batterij verwijderen

Terwijl de vergrendeling zich nog steeds in de open stand bevindt, trekt u voorzichtig aan het lipje om de batterij te verwijderen.

Stap 3: de onderbehuizing verwijderen

1. Verwijder de acht schroeven waarmee de onderbehuizing van de MacBook Pro is bevestigd en verwijder de onderbehuizing.
    Belangrijk: de schroeven hebben verschillende lengten. Noteer daarom de lengten en plaatsen van de verschillende schroeven zodat u ze later juist opnieuw kunt plaatsen. Leg deze apart op een veilige plaats.

2. Raak een metalen oppervlak in de computer aan om u te ontladen van eventuele statische elektriciteit.

Stap 4: huidig geheugen verwijderen (indien aanwezig)

1. Duw de uitwerphendels aan de zijkanten van de geheugenmodule naar buiten om de module los te maken van de geheugenkaartsleuf. Het geheugen springt schuin omhoog. Voordat u het verwijdert, controleert u of u de halfcirkelvormige insnijdingen ziet. Als u deze niet ziet, duwt u opnieuw op de uitwerphendels.
  2. Houd de geheugenmodule vast aan de insnijdingen en verwijder deze uit de sleuf.
  3. Verwijder de andere geheugenmodule.
    Belangrijk: houd de geheugenmodules vast aan de zijkanten en raak de gouden connectoren niet aan.

Stap 5: geheugen installeren

1. Zorg dat de uitsnijding op de gouden rand van de module is uitgelijnd met de uitsnijding in de onderste geheugensleuf.
  2. Kantel de kaart en duw het geheugen in de sleuf.
  3. Gebruik twee vingers en pas een gelijkmatige druk toe om de geheugenkaarten omlaag te duwen. U hoort een klikgeluid als u het geheugen juist installeert.
  4. Herhaal dit indien nodig om een extra geheugenmodule te installeren in de bovenste sleuf. Druk de module omlaag om ervoor te zorgen dat deze vlak is.
    Opmerking: zorg ervoor dat u het geheugen installeert volgens de onderstaande afbeelding zodat de gouden connectoren bijna volledig in de sleuf steken.

Stap 6: de onderbehuizing opnieuw plaatsen

Plaats de onderbehuizing opnieuw. Schroef de acht schroeven opnieuw vast op hun plaats.

Stap 7: de batterij opnieuw plaatsen

Zorg dat het slot in de open stand staat als u de batterij wilt plaatsen. Houd de batterij schuin en schuif de kant van de batterij met de uitstekende rand onder de beugels op de buitenste rand van het batterijvak. Druk de batterij voorzichtig omlaag.

Stap 8: de toegangsklep opnieuw plaatsen

Plaats de toegangsklep opnieuw wanneer de vergrendeling zich in de open stand bevindt. Zorg ervoor dat de toegangsklep gelijk is met de onderbehuizing van de MacBook Pro en duw de vergrendeling in de gesloten stand.

Terug naar boven

Van toepassing op de volgende modellen

De onderstaande instructies zijn van toepassing op de volgende modellen van MacBook Pro (17-inch):

• MacBook Pro (17-inch, eind 2011)
  • MacBook Pro (17-inch, begin 2011)
  • MacBook Pro (17-inch, medio 2010)
  • MacBook Pro (17-inch, medio 2009)
  • MacBook Pro (17-inch, begin 2009)

Geheugenspecificaties

Gebruik de onderstaande tabellen om te controleren of het geheugen dat wordt geïnstalleerd compatibel is met de MacBook Pro.

MacBook Pro (17-inch, eind 2011) en MacBook Pro (17-inch, begin 2011)
Aantal geheugensleuven 2
Basisgeheugen 4 GB
Maximaal geheugen 8 GB
Specificaties van geheugenkaart - DDR3-formaat (Double Data Rate Small Outline Dual Inline Memory Module)
- 67,6 mm x 30 mm (1,18 inch)
- 2 GB of 4 GB
- 204-pins
- PC3-10600 DDR3 1333 MHz RAM
Extra opmerkingen U kunt twee geheugenmodules van 4 GB toevoegen voor maximaal 8 GB geheugen. Voor de beste prestaties gebruikt u beide geheugensleuven en installeert u identieke geheugenmodules in elke sleuf.

MacBook Pro (17-inch, medio 2010), MacBook Pro (17-inch, medio 2009) en MacBook Pro (17-inch, begin 2009)
Aantal geheugensleuven 2
Basisgeheugen 4 GB
Maximaal geheugen 8 GB
Specificaties van geheugenkaart - DDR3-formaat (Double Data Rate Small Outline Dual Inline Memory Module)
- 30 mm (1,18 inch)
- 2 GB of 4 GB
- 204-pins
- PC3-8500 DDR3 1066 MHz RAM
Extra opmerkingen U kunt twee geheugenmodules van 4 GB toevoegen voor maximaal 8 GB geheugen. Voor de beste prestaties gebruikt u beide geheugensleuven en installeert u identieke geheugenmodules in elke sleuf.

Geheugen verwijderen of installeren

Waarschuwing: de interne componenten van een MacBook Pro kunnen warm zijn. Als u een MacBook Pro hebt gebruikt, wacht u tien minuten na het uitzetten van de computer om zo de interne componenten te laten afkoelen voordat u verder gaat.

Stap 1: de onderbehuizing verwijderen

1. Zet de MacBook Pro uit. Koppel de lichtnetadapter, Ethernet-kabel, USB-kabels, beveiligingsvergrendeling en eventuele andere kabels die op de MacBook Pro zijn aangesloten los om schade aan de computer te voorkomen.
  2. Draai de MacBook Pro om en verwijder de tien (10) schroeven waarmee de onderbehuizing is bevestigd. De schroeven hebben verschillende lengten. Het is dus raadzaam om de lengten en plaatsen van de schroeven te onthouden. Leg deze apart op een veilige plaats. Til de behuizing op en leg die opzij.

3. Raak een metalen oppervlak in de computer aan om u te ontladen van eventuele statische elektriciteit.

Stap 2: huidig geheugen verwijderen (indien aanwezig)

1. Duw de hendels aan de zijkanten van de geheugenmodule naar buiten om de module los te maken van de geheugenkaartsleuf. Het geheugen springt schuin omhoog. Voordat u het verwijdert, controleert u of u de halfcirkelvormige insnijdingen ziet. Als u de insnijdingen niet ziet, drukt u nogmaals op de hendels naar buiten.
  2. Houd de geheugenmodule vast aan de insnijdingen en verwijder deze uit de sleuf.
  3. Verwijder de andere geheugenmodule.
    Belangrijk: houd de geheugenmodules vast aan de zijkanten en raak de gouden connectoren niet aan.

Stap 3: geheugen installeren

1. Zorg dat de uitsnijding op de gouden rand van de module is uitgelijnd met de uitsnijding in de onderste geheugensleuf.
  2. Kantel de kaart en duw het geheugen in de sleuf.
  3. Gebruik twee vingers en pas een gelijkmatige druk toe om de geheugenkaarten omlaag te duwen. U hoort een klikgeluid als u het geheugen juist installeert.
  4. Herhaal deze procedure om een bijkomende geheugenmodule in de bovenste sleuf te installeren. Druk de module omlaag om ervoor te zorgen dat deze vlak is.
    Opmerking: zorg ervoor dat het geheugen is geïnstalleerd volgens deze afbeelding zodat de gouden connectoren bijna volledig in de sleuf steken.

Stap 4: de onderbehuizing opnieuw plaatsen

Plaats de onderbehuizing opnieuw. Schroef de tien eerder verwijderde schroeven opnieuw vast op hun plaats en zorg ervoor dat de schroeven met de verschillende lengten op de juiste plaatsen worden vastgeschroefd.

Terug naar boven

Van toepassing op de volgende modellen

De onderstaande instructies zijn van toepassing op de volgende modellen van MacBook Pro (15-inch) en MacBook Pro (17-inch):

• MacBook Pro (17-inch, eind 2008) en ouder
  • MacBook Pro (15-inch, begin 2008) en ouder

Geheugenspecificaties

Gebruik de onderstaande tabellen om te controleren of het geheugen dat wordt geïnstalleerd compatibel is met de MacBook Pro.

MacBook Pro (17-inch, eind 2008) en ouder en MacBook Pro (15-inch, begin 2008) en ouder
Aantal geheugensleuven 2
Basisgeheugen 512 MB (aangepaste productconfiguratie)
Maximaal geheugen Raadpleeg de onderstaande tabel
Specificaties van geheugenkaart - DDR3-formaat (Double Data Rate Small Outline Dual Inline Memory Module)
- 30 mm (1,18 inch)
- 200-pins
- PC2-5300 DDR2 667 MHz RAM

Raadpleeg deze tabel voor de maximumhoeveelheid geheugen die door deze notebooks kan worden herkend:

2 GB MacBook Pro, MacBook Pro (17-inch), MacBook Pro (15-inch, glanzend)
3 GB MacBook Pro (15-inch en 17-inch Core 2 Duo)
Opmerking: deze modellen ondersteunen maximaal 3 GB totaal geheugen. Als u de hoeveelheid SDRAM in de computer wilt optimaliseren, moet u een 2 GB SO-DIMM in de ene sleuf en een 1 GB SO-DIMM in de andere sleuf installeren.
4 GB MacBook Pro (15-inch, 2,4/2,2 GHz), MacBook Pro (17-inch, 2,4 GHz), MacBook Pro (15-inch begin 2008), MacBook Pro (17-inch, eind 2008)

Geheugen verwijderen of installeren

U moet de batterij verwijderen voordat u extra geheugen installeert. Na de installatie van het geheugen plaatst u de batterij opnieuw. In de volgende procedure vindt u alle nodige instructies voor beide onderdelen van het proces.

Waarschuwing: de interne componenten van een MacBook Pro kunnen warm zijn. Als u een MacBook Pro hebt gebruikt, wacht u tien minuten na het uitzetten van de computer om zo de interne componenten te laten afkoelen voordat u verder gaat.

Stap 1: de batterij verwijderen

1. Zet de MacBook Pro uit. Koppel de lichtnetadapter, de Ethernet-kabel en alle andere kabels los die zijn aangesloten op de MacBook Pro om zo schade aan de computer te voorkomen.
  2. Draai de computer om.
  3. Zoek de batterijvergrendeling naast de batterij.
  4. Schuif beide vergrendelingen omhoog. De batterij komt iets omhoog.
  5. Til de batterij uit de computer.

Stap 2: de geheugenklep verwijderen

1. Draai met behulp van een kruiskopschroevendraaier (nr. 00) de schroeven van de geheugenklep los en verwijder deze uit het batterijvak van de computer. Afhankelijk van het MacBook Pro-model hebt u drie of vier schroeven.

2. Raak een metalen oppervlak in de computer aan om u te ontladen van eventuele statische elektriciteit.

Stap 3: huidig geheugen verwijderen (indien aanwezig)

Als u een geheugenkaart moet verwijderen (als u deze bijvoorbeeld wilt vervangen of als u de toegang tot de onderste sleuf vrij wilt maken), kunt u de kaart verwijderen door de schuifjes aan de zijkanten van de kaart uit de insnijdingen te duwen. De kaart komt iets omhoog. Til de geheugenkaart onder een hoek van vijfentwintig graden omhoog en trek de kaart vervolgens voorzichtig uit de geheugensleuf.
Belangrijk: houd de geheugenmodules vast aan de zijkanten en raak de gouden connectoren niet aan.

Stap 4: geheugen installeren

1. Plaats de nieuwe geheugenkaart onder een hoek van vijfentwintig graden in de geheugensleuf. Houd de uitsparing in de geheugenkaart op dezelfde hoogte als het uitsteeksel in de geheugensleuf en schuif de kaart in de sleuf totdat de goudkleurige rand nauwelijks meer zichtbaar is. Duw de geheugenkaart stevig in de geheugensleuf. Mogelijk voelt u hierbij enige weerstand.
  2. Duw de vergrendelingsschuifjes in de geheugensleuf voorzichtig uit de insnijdingen en duw de geheugenkaart omlaag totdat de kaart aan beide zijden vastklikt.
  3. Steek extra geheugen in de tweede sleuf.
    Opmerking: zorg ervoor dat u het geheugen installeert volgens de onderstaande afbeelding zodat de gouden connectoren bijna volledig in de sleuf steken.

Stap 5: de geheugenklep opnieuw plaatsen

Plaats de geheugenklep opnieuw en zorg ervoor dat de klep vlak is geplaatst voordat u ze opnieuw op haar plaats schroeft.

Stap 6: de batterij plaatsen

1. Plaats de onderste rand van de batterij schuin in het batterijvak (zie hieronder).
  2. Duw de bovenkant van de batterij voorzichtig omlaag totdat de batterijvergrendeling vastklikt.

Terug naar boven

Meer informatie

Controleren of de computer het nieuwe geheugen herkent

Na de installatie van extra geheugen moet u controleren of de computer het nieuwe geheugen herkent. Controleren hoeveel geheugen in de computer is geïnstalleerd:

1. Start de computer op.
  2. Wanneer u het Mac OS X-bureaublad ziet, kiest u het menu Apple () in de menubalk in de linkerbovenhoek en kiest u vervolgens Over deze Mac.

Het totale geheugen omvat het oorspronkelijke geïnstalleerde geheugen van de computer plus het nieuwe toegevoegde geheugen of als al het geheugen is vervangen, het nieuwe totaal voor dat geheugen. Voor gedetailleerde informatie over de hoeveelheid geïnstalleerd geheugen in een computer, opent u Systeemprofiel door achtereenvolgens Apple () en Over deze Mac te kiezen. Daarna klikt u achtereenvolgens op Meer info en op Geheugen in het onderdeel Hardware in Systeemprofiel.

Als de computer het geheugen niet herkent of niet correct opstart, verzekert u zich ervan dat het door u geïnstalleerde geheugen compatibel is met de MacBook Pro en dat het correct is geïnstalleerd door het opnieuw op zijn plaats te steken.