USB-apparaten gebruiken met een Mac

Lees hier meer over het verbinden van USB-apparaten met een Mac.

Wat is USB?

USB is een industriestandaard om computers en andere apparaten aan te sluiten. Veel Mac-computers hebben USB-A-poorten (ook wel USB 3-poorten genoemd) die er als volgt uit zien:

USB 3.0 en USB 3.1 van de 1e generatie kunnen gegevens overzetten met een snelheid van maximaal 5 Gbps en USB 3.1 van de 2e generatie kan gegevens overzetten met een snelheid van maximaal 10 Gbps.

Wat is USB-C?

USB-C beschrijft de vorm en stijl van een poort op uw computer en de connectoren die u op de poort kunt aansluiten. USB-C-poorten zien er als volgt uit:

Een aantal verschillende standaarden voor gegevensoverdracht, zoals USB 3 en Thunderbolt 3, gaan ook via een USB-C-poort en -connector. U kunt ook de lichtnetadapter van uw computer aansluiten op een USB-C-poort met een compatibele USB-C-oplaadkabel.

USB-C-poorten zijn omkeerbaar. U hoeft dus geen rekening te houden met welke kant van de connector naar boven wijst als u deze aansluit.

Deze Mac-computers hebben Thunderbolt 3-poorten (USB-C) die USB 3.1 van de 2e generatie en Thunderbolt 3 ondersteunen:

• iMac Pro (2017)
  • iMac (Retina 5K, 27-inch, 2017)
  • iMac (Retina 4K, 21,5-inch, 2017)
  • iMac (21,5-inch, 2017)
  • MacBook Pro (2016 en nieuwer)

Deze Mac-notebooks hebben USB-C-poorten die USB 3.1 van de 1e generatie ondersteunen:

• MacBook (2015 en nieuwer)

U kunt USB 3-apparaten gebruiken met de bovenstaande Mac-modellen met een geschikte adapter.

Welke USB-versie ondersteunt mijn Mac?

U kunt Systeeminformatie of Systeemprofiel gebruiken om te zien welk type USB-poorten een Mac heeft, hoe snel de poorten zijn en wat er momenteel op is aangesloten. Lees hier meer over hoe u USB-poorten identificeert op een Mac.

Welke overdrachtssnelheden biedt USB?

USB 3.1 van de 2e generatie kan gegevens overzetten met een snelheid van maximaal 10 Gbps. Nieuwere Mac-modellen met Thunderbolt 3-poorten (USB-C) ondersteunen deze snelheden.

Snelheden van vorige USB-versies:

• USB 3 en USB 3.1 van de 1e generatie kan gegevens overzetten met een snelheid van maximaal 5 Gbps.
  • USB 2 kan gegevens overzetten met een snelheid van maximaal 480 Mbps.
  • USB 1.1 kan gegevens overzetten met een snelheid van maximaal 12 Mbps.

Levert USB 3 meer stroom dan USB 2?

USB 3-apparaten kunnen tot 900 mA stroom verbruiken (in vergelijking met de 500 mA die USB 2-apparaten verbruiken). U hebt een USB 3-kabel nodig om de beschikbare stroom van 900 mA te kunnen gebruiken. USB 2-kabels bieden geen ondersteuning voor 900 mA.

Waarom zie ik geen blauwe markeringen op de USB-poorten van mijn Mac?

Sommige fabrikanten gebruiken een blauwe markering om aan te geven dat een poort of apparaat USB 3 ondersteunt. Alle USB-poorten op Mac-computers met USB 3-ondersteuning zijn USB 3-compatibel en hebben geen blauwe markering.

Welke USB 3-apparaten worden ondersteund?

Alle apparaten die voldoen aan wat gebruikelijk de '2008 versie 1 USB 3.0-specificatie' wordt genoemd, worden ondersteund.

Worden USB 3-hubs ondersteund?

Hubs die voldoen aan wat doorgaans de '2008 versie 1 USB 3.0-specificatie' wordt genoemd, worden ondersteund.

Hoe verkrijg ik de beste prestaties van de USB 3-poorten?

Het eerste aangesloten apparaat configureert de poort. Sluit dus altijd eerst USB 3-compatibele hubs of apparaten aan.

Wat gebeurt er als ik een USB 2-apparaat eerst aansluit op een USB 3-poort?

Als u eerst een USB 2-hub aansluit, werken alle apparaten die u aansluit op die hub (al dan niet in serieschakeling) met de maximale overdrachtssnelheid die USB 2 biedt (480 Mbps).

Wat gebeurt er als ik een USB 3-apparaat aansluit op een USB 2-poort?

Het apparaat is compatibel met een USB 2-poort. U krijgt echter niet de snelheid van USB 3 en de stroom kan beperkt zijn tot 500 mA.

Wordt USB 3 ondersteund in Windows 7 en 8 met Boot Camp?

Ja. USB 3 wordt standaard ondersteund in Windows 8. Raadpleeg Boot Camp: veelgestelde vragen over de installatie van Windows 8 voor meer informatie.

Als u Windows 7 met Boot Camp wilt uitrusten met ondersteuning voor USB 3, downloadt en installeert u de Windows-ondersteuningssoftware (stuurprogramma's). Raadpleeg Boot Camp: veelgestelde vragen over de installatie van Windows 7 voor meer informatie.

Zijn er verschillen tussen USB 3-kabels en andere USB-kabels?

Ja. USB 3-kabels:

• Gebruiken meer draden dan andere USB-kabels. Hierdoor zijn USB 3-kabels iets dikker dan andere USB-kabels.
  • Hebben meestal een blauwe markering.
  • Hebben een 'SS'-symbool op de connector die op de computer wordt aangesloten.
  • Hebben een andere connector op het uiteinde voor het apparaat dan USB 2-kabels.
  • Kunnen meer stroom leveren aan een aangesloten apparaat (900 mA).

Kan ik een USB 2-kabel gebruiken om een USB 3-apparaat aan te sluiten op mijn computer?

Als het kabeluiteinde aan de apparaatkant past, dan is dit geen probleem. Aangezien de USB 2-kabel minder draden heeft, wordt de snelheid van USB 3 niet bereikt en is de stroom beperkt tot 500 mA.

Hoe bepaal ik of mijn apparaat is aangesloten als een USB 3-apparaat?

Gebruik het hulpprogramma Systeeminformatie:

1. Kies in het Apple-menu () de optie 'Over deze Mac'.
  2. Klik op 'Systeemoverzicht'.
  3. Klik op 'USB' onder de kop 'Hardware' links in het venster 'Systeeminformatie'.

Systeeminformatie

USB 3-apparaten verschijnen onder 'USB 3.0-bus', USB 2-apparaten onder 'USB 2.0-bus'. Klik op de naam van de apparaten voor meer informatie.

Waarom lijken mijn USB 3-apparaten alleen te werken met de snelheid van USB 2 wanneer ik virtualisatiesoftware gebruik op de Mac?

Sommige virtualisatiesoftware bevat nog geen ondersteuning voor USB 3. Neem contact op met de fabrikant van uw virtualisatiesoftware voor meer informatie.

Waarom worden sommige USB 3-apparaten niet geactiveerd of weergegeven op de USB 3-bus?

Probeer de volgende tips als een USB 3-apparaat niet wordt geactiveerd of weergegeven bij 'USB 3-bus':

• Controleer of u de nieuwste software-updates hebt geïnstalleerd die voor uw computer beschikbaar zijn. Kies 'App Store' in het Apple-menu en controleer of er updates beschikbaar zijn.
  • Soms kan het apparaat loskoppelen en opnieuw aansluiten het probleem verhelpen.
  • Probeer het apparaat aan te sluiten op een andere USB-poort van de computer.
  • Controleer of de fabrikant een firmware-update heeft uitgebracht voor het apparaat.
  • Als het apparaat is geleverd met een lichtnetadapter, gebruikt u die.
  • Start de computer opnieuw op.
  • Probeer een andere USB 3-kabel.
  • Probeer een andere USB 3-hub.

Waarom ondervind ik moeilijkheden met wifi- of Bluetooth-apparaten wanneer er USB 3-apparaten zijn aangesloten op mijn computer?

Sommige USB 3-apparaten kunnen storing door radiofrequentie veroorzaken waardoor wifi- en Bluetooth-apparaten in de 2,4 GHz-band problemen ervaren bij het communiceren met de computer. Enkele tips om dit probleem te vermijden:

• Als uw USB-apparaat een kabel heeft die lang genoeg is om het apparaat te verplaatsen, haalt u het apparaat weg van uw Mac. Zorg ervoor dat u het apparaat niet achter uw Mac of in de buurt van het beeldscherm plaatst. Daar bevinden zich de antennes voor wifi en Bluetooth, en als op die plek USB 3-apparaten zijn geplaatst, kunnen deze de draadloze verbindingen storen.
  • Als u adapters of dongles gebruikt op een Mac-computer met Thunderbolt 3-poorten (USB-C), sluit u deze aan op de poort aan de voorkant aan de linkerkant van uw Mac, of in de poorten aan de rechterkant (als uw computer deze heeft). Deze poorten zijn het verst verwijderd van de antennes, waardoor storing minder waarschijnlijk wordt.
  • Als u storing op de 2,4 GHz-band via wifi wilt voorkomen, gebruikt u de 5 GHz-band. U kunt dit wijzigen op uw draadloze basisstation. Bluetooth gebruikt altijd 2,4 GHz. Dit alternatief is dus niet beschikbaar voor Bluetooth.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.