Over USB op Mac-computers

Lees hier meer over de soorten USB-poorten op uw Mac en hun functies.

Typen USB-poorten en hun benamingen

USB (Universal Serial Bus) is een industriestandaard voor het aansluiten van computers en andere apparaten. Het is beschikbaar met allerlei soorten poorten, en elk type heeft een unieke vorm. Op een Mac is USB beschikbaar in de vorm van de volgende poorten, afhankelijk van het model van uw Mac:

USB-A

Poorten van het type USB-A  worden gewoonlijk aangeduid als USB, USB 2 of USB 3, afhankelijk van de USB-specificatie die ze ondersteunen. Ze zijn niet omkeerbaar, dus een USB-A-connector kan maar op één manier in de poort worden gestoken.

USB-C

Poorten van het type USB-C zijn beschikbaar op de Mac in de vorm van standaard USB-C -poorten, Thunderbolt 3 -poorten en Thunderbolt/USB 4 -poorten. Ze zien er allemaal hetzelfde uit en de connector is omkeerbaar.

Lees hier meer over het identificeren van de poorten op uw Mac en over de adapters en kabels die u kunt gebruiken om oudere apparaten aan te sluiten op een USB-C-poort.

USB-specificaties

USB-specificaties zijn vooral van belang als u de hoogste snelheid en de meeste stroom wilt voor uw USB-apparaat of als uw apparaat meer stroom nodig heeft of te veel stroom gebruikt. Elke USB-poort ondersteunt een bepaalde USB-specificatie, die de maximale gegevensdoorvoer (snelheid) en stroomtoevoer van de poort bepaalt wanneer deze wordt gebruikt in combinatie met een USB-kabel die en een apparaat dat aan die specificatie voldoet of deze overtreft.

USB-specificaties op de Mac Gegevensoverdracht Stroomvoorziening
USB 4 Tot 10 Gbps Tot 15 W bij 5 V
USB 3.1 Gen 2
Ook bekend als USB 3.2 Gen 2
Tot 10 Gbps Tot 15 W bij 5 V
USB 3.1 Gen 1
Ook bekend als USB 3.2 Gen 1 of USB 3
Tot 5 Gbps Tot 900 mA bij 5 V
USB 2.0
Tot 480 Mbps Tot 500 mA bij 5 V
USB 1.1
Tot 12 Mbps Tot 500 mA bij 5 V

Nagaan welke specificatie een USB-A- of USB-C-poort op uw Mac-model ondersteunt:

• Kies het Apple-menu  >'Over deze Mac', klik op 'Ondersteuning' en vervolgens op 'Specificaties'.
  • In de app Systeeminformatie vindt u meer informatie, onder andere over USB-apparaten die zijn aangesloten op USB-poorten van uw Mac. Selecteer 'USB' in de navigatiekolom en selecteer vervolgens een USB-bus aan de rechterkant.

Zo krijgt u de beste prestaties van uw USB-apparaten

USB-specificaties werken allemaal met elkaar samen, maar de snelheid en het vermogen worden beperkt door de kabel of het apparaat met de laagste specificatie. Als u bijvoorbeeld een USB 3-apparaat aansluit op een USB 2-poort, is uw apparaat beperkt tot USB 2-snelheden en kan het niet meer stroom van de poort krijgen dan via USB 2 kan worden geleverd. Met andere woorden: om de beste prestaties te krijgen, moet u ervoor zorgen dat de USB-poort op uw Mac en de USB-kabel naar uw apparaat voldoen aan of hoger zijn dan de USB-specificatie van het apparaat zelf.

Als uw Mac een USB-apparaat niet herkent wanneer u het op de Mac aansluit:

• Controleer alle verbindingen: Koppel het apparaat los van de Mac en sluit het vervolgens weer aan, en zorg ervoor dat alle kabels en adapters aan beide uiteinden goed zijn aangesloten. Test met een andere kabel of adapter, indien beschikbaar.
  • Sluit het apparaat rechtstreeks aan op de Mac, en niet via een USB-hub of een ander apparaat, en test het indien nodig met een andere USB-poort op uw Mac of apparaat.
  • Sommige apparaten hebben eigen software nodig, zoals besturingsbestanden of firmware. Andere werken zonder aanvullende software. Informeer bij de fabrikant van het apparaat, en installeer ook alle beschikbare Apple software-updates.
  • Als uw apparaat is geleverd met een lichtnetadapter, gebruikt u deze. Sommige apparaten kunnen voeding krijgen van de USB-poort op de Mac. Er zijn ook apparaten die meer stroom nodig dan hebben dan de Mac kan leveren.
  • Herstart de Mac.

Meer informatie

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.