'Delen met gezin' configureren

Volg deze stappen om 'Delen met gezin' te configureren. U kunt een nieuwe gezinsgroep beginnen en personen daarvoor uitnodigen, of u kunt lid worden van de gezinsgroep van iemand anders.

'Delen met gezin' configureren

'Delen met gezin' maakt het gemakkelijk om App Store-aankopen en Apple abonnementen te delen met maximaal zes gezinsleden, inclusief een iCloud-opslagabonnement en meer, allemaal zonder een Apple ID te hoeven delen. Daartoe behoort de mogelijkheid om een Apple ID voor kinderen aan te maken, op afstand bevoegdheden in te stellen met Schermtijd en uitgaven en downloads goed te keuren vanaf het apparaat van een ouder. Uw gezin kan ook een fotoalbum of gezinsagenda delen en zelfs helpen met het zoeken naar elkaars verloren apparaten.

Aan de slag

U kunt maar van één gezin tegelijk deel uitmaken. Voor de configuratie van 'Delen met gezin' hebt u het volgende nodig:

• Een Apple ID die is ingelogd bij iCloud
  • iPhone, iPad of iPod touch met iOS 8 of hoger of een Mac met OS X Yosemite of hoger

U kunt indien nodig een Apple ID voor een kind aanmaken en het kind aan de gezinsgroep toevoegen

Een gezinsgroep beginnen

Eén volwassene van het gezin (het gezinshoofd) kan 'Delen met gezin' voor de groep configureren op diens iPhone, iPad, iPod touch of Mac. Als u het delen van aankopen inschakelt, moet u bevestigen dat u gaat betalen voor de aankopen die worden gestart door gezinsleden die u uitnodigt en dat u een geldige betaalmethode hebt opgegeven. Geldige betaalmethoden voor de configuratie van 'Delen met gezin' zijn bijvoorbeeld creditcards en betaalkaarten.*

Op een iPhone, iPad of iPod touch:

1. Ga naar 'Instellingen' > '[uw naam]'. Als u iOS 10.2 of lager gebruikt, gaat u naar 'Instellingen' > 'iCloud'.

Een gezinsgroep beginnen
  2. Tik achtereenvolgens op 'Stel 'Delen met gezin' in' en op 'Aan de slag'. Volg de instructies op het scherm om de gezinsgroep te configureren en uw gezinsleden uit te nodigen.
  3. Kies de eerste functie die u met uw gezin wilt delen als u iOS 11 of hoger gebruikt. Volg dan de instructies om gezinsleden via iMessage uit te nodigen.

Op een Mac:

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Delen met gezin'. Als u macOS Mojave of lager gebruikt, kiest u het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren' en klikt u op 'iCloud'.
  2. Bevestig de Apple ID die u wilt gebruiken voor 'Delen met gezin' en zorg dat 'Deel mijn aankopen' is geselecteerd.
  3. Volg de instructies op het scherm.

Personen uitnodigen om lid te worden van de gezinsgroep

U kunt iedereen die een Apple ID heeft, toevoegen aan uw gezinsgroep, zolang u en die ander beiden iOS 8 of hoger of OS X Yosemite of hoger gebruiken. Als u kinderen hebt, kunt u deze stappen uitvoeren om een Apple ID voor een kind aan te maken en het kind aan de gezinsgroep toe te voegen. Volg de instructies hieronder om iemand toe te voegen die al een Apple ID heeft.

Op een iPhone, iPad of iPod touch:

1. Ga naar 'Instellingen' > '[uw naam]' > 'Delen met gezin'. Als u iOS 10.2 of lager gebruikt, gaat u naar 'Instellingen' > 'iCloud' > 'Gezin'.
  2. Tik op 'Voeg gezinslid toe'.
  3. Voer de naam of het e-mailadres van uw gezinslid in en volg de instructies op het scherm.
  4. Kies of u de uitnodiging via Berichten wilt versturen of dat u het gezinslid persoonlijk wilt uitnodigen als u iOS 11 of hoger gebruikt. Volg dan de instructies op het scherm.

Op een Mac:

Als u macOS Catalina gebruikt:

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren'.
  2. Klik op 'Delen met gezin'.
  3. Klik op 'Voeg gezinslid toe' en volg dan de instructies op het scherm.

Als u macOS Mojave of lager gebruikt:

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'iCloud'.
  2. Klik op 'Beheer gezin'.
  3. Klik op de knop 'Voeg gezinslid toe' (+) en volg dan de instructies op het scherm.

Als u bij het gezinslid bent, kan deze persoon het wachtwoord van diens Apple ID op uw apparaat invoeren om de uitnodiging te accepteren. U kunt deze persoon ook een uitnodiging versturen die ze op hun eigen apparaat kunnen accepteren. Als u meerdere Apple ID's hebt in de iTunes Store en de App Store, kunt u al uw accounts uitnodigen voor de groep. U kunt dan ook de aankopen die u via uw andere Apple ID's hebt gedaan delen met uw gezin.

Controleren of het gezinslid de uitnodiging heeft geaccepteerd

Nadat u de uitnodiging hebt verstuurd, kunt u de status ervan controleren onder de naam van de persoon.

Op een iPhone, iPad of iPod touch:
Ga naar 'Instellingen' > '[uw naam]' > 'Delen met gezin'. Als u iOS 10.2 of lager gebruikt, gaat u naar 'Instellingen' > 'iCloud' > 'Gezin'.

Op een Mac:
Kies het Apple-menu () > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Delen met gezin'. Als u macOS Mojave of lager gebruikt, kiest u het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren' > 'iCloud' en klikt u op 'Beheer gezin'.

Selecteer vervolgens de naam van die persoon om de status van de uitnodiging te controleren. Als u de uitnodiging opnieuw moet versturen, selecteert u 'Verstuur uitnodiging opnieuw'.

Lid worden van een gezinsgroep

Accepteer of weiger de uitnodiging om lid te worden van een gezinsgroep rechtstreeks op uw apparaat. U ontvangt de uitnodiging per e-mail of via een tekstbericht. U kunt dan rechtstreeks vanuit de uitnodiging een reactie sturen. Maak u geen zorgen als u de e-mail of het tekstbericht niet ontvangt. U kunt ook vanuit Instellingen of Systeemvoorkeuren een reactie sturen:

Op een iPhone, iPad of iPod touch:
Ga naar 'Instellingen' > '[uw naam]' > 'Uitnodigingen'. Ga naar 'Instellingen' > 'iCloud' > 'Uitnodigingen' als u iOS 10.2 of lager gebruikt.

Op een Mac:
Kies het Apple-menu () > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Delen met gezin'. Als u macOS Mojave of lager gebruikt, kiest u het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren' > 'iCloud' en klikt u op 'Beheer gezin'.

Volg de instructies op het scherm om de uitnodiging te accepteren. Wanneer u lid wordt van een gezinsgroep, wordt u mogelijk gevraagd om uw accountinformatie te bevestigen en om u in te schrijven voor de functies of services die uw gezin heeft geconfigureerd.

Als u de uitnodiging niet kunt accepteren, controleert u of iemand anders met uw Apple ID lid is geworden van een gezinsgroep of aangeschaft materiaal deelt met uw Apple ID. U kunt maar van één gezin tegelijk lid worden en u kunt maar één keer per jaar overstappen naar een andere gezinsgroep.

Beginnen met delen

Nadat de gezinsleden lid zijn geworden, worden de functies van 'Delen met gezin' geconfigureerd op hun apparaten. Dit is wat u kunt doen:

Als u het fotoalbum, de agenda of de herinneringen van het gezin niet wilt delen, meldt u zich op uw apparaat of via iCloud.com daarvoor af.

Hulp krijgen

'Delen met gezin' vereist een persoonlijke Apple ID die bij iCloud is ingelogd. Als uw gezin het delen van aankopen heeft ingeschakeld, kunnen muziek, films, tv-programma's en boeken worden gedownload op maximaal tien apparaten per account, waarvan er vijf computers mogen zijn. iOS 8 of OS X Yosemite of hoger zijn vereist voor de configuratie van 'Delen met gezin' of om lid te worden van een gezinsgroep. Niet al het materiaal kan worden gedeeld. Gezinsleden kunnen materiaal verbergen en verborgen materiaal kan niet worden gedownload. Materiaal dat door gezinsleden is gedownload of via inwisselcodes is verkregen, is niet onderhevig aan 'Vraag om te kopen'.

*De geaccepteerde betaalmethoden verschillen per land of regio.
**Leeftijd verschilt per land of regio.