Als uw Mac opnieuw opstart vanwege een probleem

Lees wat u kunt doen als uw Mac onverwacht opnieuw wordt opgestart of uitgeschakeld, of als er een bericht wordt weergegeven met de melding dat de Mac opnieuw is opgestart of uitgeschakeld vanwege een probleem.

Over het onverwacht opnieuw opstarten

Het kan wel eens gebeuren dat uw Mac een software- of hardwareprobleem ondervindt waardoor deze opnieuw moet opstarten. Wanneer de Mac opnieuw opstart, ziet u mogelijk een bericht met de melding dat de computer opnieuw is opgestart vanwege een probleem.

Het onverwacht opnieuw opstarten wordt gewoonlijk veroorzaakt door software die op de Mac is geïnstalleerd of door apparaten die zijn aangesloten op de Mac. Als de Mac telkens opnieuw blijft opstarten tijdens het opstarten, is het mogelijk dat deze uiteindelijk wordt uitgeschakeld. Volg de onderstaande stappen om de software en hardware op de Mac te controleren.

De software controleren

Als het probleem wordt veroorzaakt door software op de Mac, kunt u een van de volgende stappen proberen:

De hardware controleren

Lees hier hoe u uw aangesloten apparaten en andere hardware controleert.

Controleer eerst de randapparaten

Als er geen apparaten zijn aangesloten op de Mac, gaat u naar het volgende gedeelte.

1. Schakel de Mac uit.
  2. Koppel alle randapparaten los, zoals harde schijven of printers. Als u een desktop-Mac hebt, zorgt u ervoor dat alleen een beeldscherm, toetsenbord en muis of trackpad zijn aangesloten.
  3. Schakel de Mac in.
  4. Gebruik de Mac tot het moment dat de onverwachte herstart normaal gesproken zou moeten optreden.
  5. Als een onverwachte herstart optreedt, volgt u de stappen om het interne RAM-geheugen en de hardware van andere fabrikanten te controleren.
  6. Als er geen onverwachte herstart optreedt, schakelt u de Mac uit en sluit u de randapparaten een voor een aan totdat een onverwachte herstart optreedt.

Controleer het RAM-geheugen en de hardware van andere fabrikanten

Bepaalde modellen Mac-computers maken gebruik van verwijderbaar geheugen (RAM). Als u onlangs geheugen of een harde schijf (of SSD) hebt geïnstalleerd, controleert u of deze onderdelen wel compatibel zijn en of ze correct zijn geïnstalleerd. Indien mogelijk verwijdert u het onderdeel en probeert u het opnieuw met het originele geheugen of de originele schijf.

Meer informatie

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.