Mac OS X: informatie over de functie Archiveer en installeer

Dit document bespreekt de functie Archiveer en installeer van het Mac OS X-installatieprogramma. Om meer te weten te komen over deze functie in Mac OS X 10.4 of hoger, zie dit document.

Tip: voordat u de Mac OS opnieuw installeert om te proberen een probleem op te lossen, is het goed om andere, meer simpele stappen uit te proberen om achter het probleem te komen. Het is aan te raden een backup van belangrijke bestanden te maken voordat u een Mac OS X-installatie begint.

Informatie over Archiveer en installeer

Een installatie met gebruik van de functie Archiveer en installeer, beschikbaar in Mac OS X 10.2 en hoger, verplaatst bestaande systeembestanden naar een map genaamd Vorig systeem, en installeert dan Mac OS X opnieuw. (Zie tip 3.) U kunt niet uw computer opnieuw opstarten met gebruik van een Vorig systeemmap, en u kunt het ook niet opnieuw opstartgereed maken. (Zie tip 1.)

U kunt uw gebruikers- en netwerkinstellingen bewaren voordat u installeert. Deze optie verplaatst bestaande gebruikers, Thuismappen en netwerkinstellingen. Hierdoor wordt ook de Configuratieassistent na de installatie overgeslagen.

Opmerking: omdat bij de optie 'Bewaar gebruikers- en netwerkinstellingen' de bestaande gebruikers, Thuismappen en netwerkinstellingen van de map Vorig systeem worden verplaatst naar het nieuwe systeem, en niet gekopiëerd, zullen er drie bestanden minder in de map Vorig systeem zitten nadat het Archiveer- en installeerproces is afgelopen.

Als Mac OS X nog niet is geïnstalleerd kunt u de optie Archiveer en installeer niet gebruiken. U moet dan kiezen voor Installeer of Wis en installeer.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door Apple.

Informatie over het gebruik van Archiveer en installeer

Tip: Voordat u begint met de installatie kunt u eventueel het Schijfhulpprogramma gebruiken om het volume te controleren en te herstellen. Zie 'Mac OS X 10.2: verificatie of herstel van directory-problemen is geen onderdeel van de installatie'.

1. Opstarten via uw Mac OS X-installatie-cd 1 of -installatie-dvd. Als u verschillende Mac OS X-installatie-cd's of -dvd's hebt (bijvoorbeeld als uw computer geleverd werd met versie 10.3 en u hebt later 10.4 gekocht en geïnstalleerd), dient u de cd of dvd te gebruiken die het meest bij de reeds geïnstalleerde versie van Mac OS X past. Dat is meestal de nieuwste versie.

Doorgaans kunt u vanaf de schijf opstarten door deze in uw computer te plaatsen, opnieuw op te starten en de C-toets ingedrukt te houden. U kunt ook de schijf in de computer plaatsen en in het hoofdvenster voor de schijf op het installatie- of herstelsymbool klikken (waarna de computer vanaf de schijf wordt opgestart zonder dat u de C-toets ingedrukt hoeft te houden).

2. Kies uw taal. Het venster Welkom bij het Mac OS X-installatieprogramma verschijnt.
  3. Klik op Ga door. Het venster Belangrijke informatie verschijnt.
  4. Klik op Ga door nadat u de informatie gelezen of geprint hebt. Het venster met de Softwarelicentieovereenkomst verschijnt.
  5. Klik op Ga door nadat u de informatie gelezen of geprint hebt.
  6. Een overeenkomstblad verschijnt. Als u het eens bent met de licentieovereenkomst klikt u op Akkoord. Het venster Kies een bestemming verschijnt.
  7. Kies het volume waarop u wilt installeren.
  8. Klik op 'Opties'. Het blad met installatieopties verschijnt.
  9. Selecteer Archiveer en installeer.
  10. Selecteer het volume waarop Mac OS X al is geïnstalleerd.
  11. Kies ook Bewaar gebruikers en netwerkinstellingen om netwerk- en Thuismapinstellingen te bewaren. (Zie opmerkingen en Gerelateerde documenten hieronder.)
  12. Klik op OK.
  13. Klik op Ga door om met de installatie te beginnen.

Tips en opmerkingen

1. De functie Archiveer en installeer is niet verkrijgbaar op Mac OS X-upgrade-cd's. Het is alleen verkrijgbaar bij standaard verkoopcd's en op installatie-cd's of -dvd's die bij nieuwe computers geleverd worden.
  2. Software van derden wordt mogelijk niet bewaard. Als software van derden niet meer werkt nadat Archiveer en installeer is uitgevoerd kunt u het opnieuw installeren of contact opnemen met de fabrikant.
  3. De versie van Mac OS X die bij dit process wordt geïnstalleerd is dezelfde versie die op uw installatie-cd of-dvd staat. Als u Mac OSX-updates hebt geïnstalleerd worden die tijdens het proces niet automatisch opnieuw geïnstalleerd. Ga voor informatie over het bijwerken van Mac OS X naar Mac OS X: Uw software bijwerken.
  4. Sommige programma's kunnen onderdelen opslaan in de Gedeelde map, en deze onderdelen kunnen verloren gaan bij Archiveer en installeer. Zie 'Mac OS X 10.2: inhoud van de Gedeelde map verdwenen na Archiveer en installeer'.
  5. Archiveer en installeer heeft geen effect op uw Mac OS 9-systeemmap als u die heeft, maar u moet het na de installatie wellicht opnieuw selecteren bij Classic-voorkeuren.

Bestanden en mappen die naar een map Vorige systemen zijn verplaatst

Als u een installatie uitvoert met Archiveer en installeer worden de onderdelen verplaatst naar /Vorige systemen/Vorig systeem 1. Als een Vorig systeemmap al bestaat, wordt een Vorig systeem 2-map aangemaakt. Voor elk gebruik van Archiveer en installeer wordt weer een nieuwe map aangemaakt, met het hoogste getal als meest recente map. De volgende onderdelen worden verplaatst:

• /Developer
  • /Gebruikers
  • /Bibliotheek (Alle onderdelen in deze map, behalve /Bibliotheek/Application Support. Deze wordt onaangeraakt achtergelaten op de Mac OS X volume)
  • /mach.sym
  • /Systeem
  • /bin
  • /mach
  • /mach_kernel
  • /sbin
  • /privé (Alle onderdelen in deze map behalve /privé/tmp)
  • /usr
  • /etc
  • /var
  • /Programma’s/Adresboek.app
  • /Programma’s/AppleScript
  • /Programma’s/Rekenmachine.app
  • /Programma’s/Chess.app
  • /Programma’s/Klok.app
  • /Programma’s/Dvd-speler.app
  • /Programma’s/Extra’s/BlastApp.app
  • /Programma’s/iChat.app
  • /Programma’s/Fotolader.app
  • /Programma’s/Internetverbinding.app
  • /Programma’s/Mail.app
  • /Programma’s/Voorvertoning.app
  • /Programma’s/QuickTime Player.app
  • /Programma’s/Sherlock.app
  • /Programma’s/Plaknotities.app
  • /Programma’s/Systeemvoorkeuren.app
  • /Programma’s/Teksteditor.app
  • /Programma’s/Hulpprogramma’s/AirPort-hulpprogramma.app
  • /Programma’s/Hulpprogramma’s/AirPort-configuratieprogramma.app
  • /Programma’s/Hulpprogramma’s/Systeemprofiel.app
  • /Programma’s/Hulpprogramma’s/Applet-starter.app
  • /Programma’s/Hulpprogramma’s/Assistent.app
  • /Programma’s/Hulpprogramma’s/Audio/MIDI-configuratie.app
  • /Programma’s/Hulpprogramma’s/Bluetooth-bestandsuitwisseling.app
  • /Programma’s/Hulpprogramma’s/Colorsync-hulpprogramma.app
  • /Programma’s/Hulpprogramma’s/Console.app
  • /Programma’s/Hulpprogramma’s/CPU-weergave.app
  • /Programma’s/Hulpprogramma’s/Digitale-kleurenmeter.app
  • /Programma’s/Hulpprogramma’s/Adreslijsttoegang.app
  • /Programma’s/Hulpprogramma’s/Schijfkopie.app
  • /Programma’s/Hulpprogramma’s/Schijfhulpprogramma.app
  • /Programma’s/Hulpprogramma’s/Beeldschermkalibratie.app
  • /Programma’s/Hulpprogramma’s/Schermafbelding.app
  • /Programma’s/Hulpprogramma’s/Installatieprogramma.app
  • /Programma's/Hulpprogramma's/Java-voorkeuren.app
  • /Programma’s/Hulpprogramma’s/Java Web Start.app
  • /Programma’s/Hulpprogramma’s/Kerberos.app
  • /Programma’s/Hulpprogramma’s/Toetsen.app
  • /Programma’s/Hulpprogramma’s/Sleutelhangertoegang.app
  • /Programma’s/Hulpprogramma’s/NetInfo-beheer.app
  • /Programma’s/Hulpprogramma’s/Netwerkhulpprogramma.app
  • /Programma's/Hulpprogramma's/Macintosh Manager.app
  • /Programma's/Hulpprogramma's/ODBC-beheer.app
  • /Programma's/Hulpprogramma's/Print Center.app
  • /Programma's/Hulpprogramma's/Process Viewer.app
  • /Programma's/Hulpprogramma's/ProcessViewer.app
  • /Programma's/Hulpprogramma's/Serverbeheer.app
  • /Programma's/Hulpprogramma's/Serverweergave.app
  • /Programma's/Hulpprogramma's/Softwareherstel.app
  • /Programma's/Hulpprogramma's/Serverinstellingen.app
  • /Programma's/Hulpprogramma's/StuffIt Expander.app
  • /Programma's/Hulpprogramma's/Terminal.app
  • /Programma's/Hulpprogramma's/Mapacties-configuratie.app
  • /Programma's/Hulpprogramma's/Asia Text Extras/Chinese Text Converter.app
  • /Programma's/Hulpprogramma's/Asia Text Extras/IM Plugin Converter.app
  • /Programma's/Hulpprogramma's/Asia Text Extras/True Type Font Editor.app
  • /Programma's/Hulpprogramma's/Asia Text Extras/Plugin_Text_Sample

Bij Mac OS X 10.4 Tiger of hoger worden de volgende onderdelen ook verplaatst:

• /Programma's/Automator.app
  • /Programma's/Lettertypecatalogus.app
  • /Programma's/Grapher.app
  • /Programma's/Safari.app
  • /Programma's/Hulpprogramma's/Java/Toetscombinatie invoermethode.app
  • /Programma's/Hulpprogramma's/Java/Java 1.3.1 plugin-voorkeuren.app
  • /Programma's/Hulpprogramma's/Java/Java 1.4.2 plugin-voorkeuren.app
  • /Programma's/Hulpprogramma's/Java/Java Web Start.app
  • /Programma's/Hulpprogramma's/VoiceOver Utility.app

Als u ’Bewaar gebruikers- en netwerkinstellingen’ selecteert worden de volgende onderdelen bewaard bij elke versie van Mac OS X (10.2 of hoger):

• Thuismappen in de Gebruikersmap

Als u ’Bewaar gebruikers- en netwerkinstellingen’ selecteert worden de volgende onderdelen bewaard bij Mac OS X 10.2 tot en met 10.2.8:

• /privé/var/db/Systeemconfiguratie
  • /Bibliotheek/Preferences
  • /privé/var/root/Bibliotheek/Preferences
  • /privé/var/root/.CFUserTextEncoding

Als u ’Bewaar gebruikers- en netwerkinstellingen’ selecteert worden de volgende onderdelen bewaard bij Mac OS X 10.3, 10.4 en hoger:

• /privé/var/db/Systeemconfiguratie
  • /Bibliotheek/Preferences
  • /Bibliotheek/Preferences/SystemConfiguration/
  • /Bibliotheek/Keychains/FileVaultMaster.keychain
  • /Bibliotheek/Keychains/FileVaultMaster.cer
  • /Bibliotheek/Fonts/Arial
  • /Bibliotheek/Fonts/Arial Black
  • /Bibliotheek/Fonts/Arial Narrow
  • /Bibliotheek/Fonts/Arial Rounded Bold
  • /Bibliotheek/Fonts/Brush Script
  • /Bibliotheek/Fonts/Comic Sans MS
  • /Bibliotheek/Fonts/Courier New
  • /Bibliotheek/Fonts/Georgia
  • /Bibliotheek/Fonts/Times New Roman
  • /Bibliotheek/Fonts/Trebuchet MS
  • /Bibliotheek/Fonts/Verdana
  • /Bibliotheek/Fonts/Webdings
  • /private/var/root/Bibliotheek/Preferences
  • /privé/var/root/.CFUserTextEncoding
  • /privé/var/db/shadow/hash
  • /privé/var/db/samba/hash
  • /privé/var/db/CodeEquivalenceDatabase
  • /privé/var/db/CodeEquivalenceCandidates
  • /privé/etc/ssh_host_dsa_key
  • /privé/etc/ssh_host_dsa_key.pub
  • /privé/etc/ssh_host_rsa_key
  • /privé/etc/ssh_host_rsa_key.pub
  • /privé/etc/ssh_host_key
  • /privé/etc/ssh_host_key.pub
  • /privé/etc/kcpassword
  • /privé/etc/localtime
  • /privé/etc/hostconfig
  • /privé/etc/ntp.conf

Als u ’Bewaar gebruikers- en netwerkinstellingen’ selecteert worden ook de volgende onderdelen bewaard bij Mac OS X 10.4 of hoger:

• /privé/etc/httpd/users
  • /privé/var/db/volinfo.database
107297 Informatie over het terughalen van files uit een vorige thuismap na Archiveer en installeer bij Mac OS X
25647 herïnstalleren vanaf een Mac OS X Panther-upgrade-cd
25508 Programma’s werken niet meer na een herïnstallatie van Mac OS X
93151 Pro programma’s: Sommige functies werken niet nadat Archiveer en installeer is uitgevoerd als zij worden geïnstalleerd door middel van slepen of kopiëren
25454 Mac OS X 10.2: De functie Archiveer en installeer bewaart sommige instellingen niet
25517 Mac OS: Versies en builds gebundeld met computers (sinds 1998)
107904 Safari werkt misschien niet nadat Archiveer en installeer is uitgevoerd