MacBook: geheugen verwijderen of installeren

Ontdek hier hoe u geheugen verwijdert uit of installeert in een draagbare MacBook-computer.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door Apple.

Kies uw model

Gebruik de informatie in Een MacBook-model identificeren om uw MacBook-model te identificeren.

2010 MacBook (13-inch, medio 2010)
2009 MacBook (13-inch, eind 2009)

Witte modellen:
MacBook (13-inch, medio 2009)
MacBook (13-inch, begin 2009)
2008 MacBook (13-inch, aluminium, eind 2008)

Zwarte of witte modellen:
MacBook (13-inch, eind 2008)
MacBook (13-inch, begin 2008)
2007 Zwarte of witte modellen:
MacBook (13-inch, eind 2007)
MacBook (13-inch, medio 2007)
2006 Zwarte of witte modellen:
MacBook (13-inch, eind 2006)
MacBook (13-inch)

Van toepassing op de volgende modellen

MacBook (13-inch, medio 2010)
MacBook (13-inch, eind 2009)

Geheugenspecificaties

Deze MacBook-modellen hebben deze geheugenspecificaties:

Aantal geheugensleuven 2
Basisgeheugen 2 GB (maar ook aangepaste productconfiguratie)
Maximaal geheugen 4 GB
Specificaties van geheugenkaart - DDR SO-DIMM-formaat (Double Data Rate Small Outline Dual Inline Memory Module)
- 30 mm
- 1 GB of 2 GB
- 204-pins
- PC3-8500 DDR3 1.066 MHz RAM
Extra opmerkingen Gebruik voor de beste prestaties dezelfde geheugenmodules voor beide sleuven.

Geheugen verwijderen of installeren

Waarschuwing: de interne onderdelen van de MacBook kunnen warm zijn. Als u uw MacBook pas hebt gebruikt, wacht u tien minuten na het uitschakelen van de computer om de interne componenten te laten afkoelen.

Stap 1: voordat u begint

1. Zet de MacBook uit. Koppel de lichtnetadapter, de Ethernet-kabel en alle andere kabels die zijn aangesloten op de MacBook los om schade aan de computer te voorkomen.
  2. Draai de computer om.
  3. Dit MacBook-model heeft een geïntegreerde batterij die niet kan worden verwijderd. Probeer de batterij in de MacBook niet los te koppelen of te verwijderen.

Stap 2: de onderbehuizing verwijderen

1. Verwijder de acht (8) schroeven waarmee de onderbehuizing van uw MacBook is bevestigd. Bewaar de schroeven op een veilige plaats.
  2. Verwijder de behuizing aan de zijde met de scharnieren en leg deze opzij.

3. Wanneer u de onderbehuizing verwijdert, stelt u kwetsbare interne onderdelen bloot. Raak niets aan behalve de geheugenopstelling wanneer u het geheugen verwijdert en vervangt.
  4. Raak een metalen oppervlak in de computer aan om u te ontladen van eventuele statische elektriciteit.
    Een metalen oppervlak aanraken

Stap 3: het oorspronkelijke geheugen verwijderen

1. Duw de uitwerphendels aan de zijkant van de geheugenmodule naar buiten om de module los te maken van de geheugenkaartsleuf.
  2. Het geheugen springt schuin omhoog. Voordat u het verwijdert, controleert u of u de halfcirkelvormige insnijdingen ziet. Als u deze niet ziet, probeert u de hendels nogmaals naar buiten te drukken.
    Geheugen springt schuin omhoog
  3. Houd de geheugenmodule bij de insnijdingen vast zonder de gouden connectoren aan te raken. Verwijder deze uit de sleuf.

Stap 4: nieuw geheugen installeren

1. Zorg dat de uitsnijding op de gouden rand van de module uitgelijnd is met de uitsnijding in de onderste geheugensleuf.
  2. Kantel de kaart en duw het geheugen in de sleuf.
  3. Gebruik twee vingers en pas een gelijkmatige druk toe om de geheugenmodule naar beneden te duwen.
  4. Herhaal dit om een extra geheugenmodule te installeren in de bovenste sleuf. Druk de module naar beneden om ervoor te zorgen dat deze vlak is.
  5. De geheugenmodules moeten onderling parallel zijn. Als blijkt dat een van de geheugenmodules niet parallel is, verwijdert u de modules en plaatst u ze opnieuw.
    Het geheugen plaatsen

Stap 5: de onderbehuizing terugplaatsen

1. Plaats de onderbehuizing terug en zorg ervoor dat deze goed is uitgelijnd. Houd de onderbehuizing in het midden van elke zijde vast en duw deze eerst met een duim neer en dan met de andere om deze in de behuizing vast te klikken.
    Onderbehuizing
  2. Wanneer de onderbehuizing goed is uitgelijnd, plaatst u de acht schroeven en spant u ze aan. Zorg ervoor dat de schroeven met de verschillende lengten in de juiste openingen worden geplaatst.
    8 verschillende schroeven

Terug naar boven

Van toepassing op het volgende model

MacBook (13-inch, aluminium, eind 2008)

Geheugenspecificaties

Dit MacBook-model heeft deze geheugenspecificaties:

Aantal geheugensleuven 2
Basisgeheugen 2 GB (maar ook aangepaste productconfiguratie)
Maximaal geheugen 4 GB
Specificaties van geheugenkaart - DDR SO-DIMM-formaat (Double Data Rate Small Outline Dual Inline Memory Module)
- 30 mm
- 1 GB of 2 GB
- 204-pins
- PC3-8500 DDR3 1.066 MHz RAM
Extra opmerkingen Voor de beste prestaties mengt u het best geen grootten. Installeer altijd twee identieke geheugenmodulen (twee geheugenmodulen van 1 GB, 2 GB of 4 GB).

Geheugen verwijderen of installeren

Waarschuwing: de interne onderdelen van de MacBook kunnen warm zijn. Als u uw MacBook pas hebt gebruikt, wacht u tien minuten na het uitschakelen van de computer om de interne componenten te laten afkoelen.

Stap 1: voordat u begint

1. Zet de MacBook uit. Verwijder de lichtnetadapter, de Ethernet-kabel en alle andere kabels die zijn aangesloten op de MacBook om schade aan de computer te voorkomen.
  2. Draai de computer om.
  3. Raadpleeg MacBook: de batterij verwijderen of installeren en volg de stappen om de batterij te verwijderen.

Stap 2: de onderbehuizing verwijderen

1. Verwijder de acht (8) schroeven waarmee de onderbehuizing van uw MacBook is bevestigd en verwijder de onderbehuizing.
  2. De schroeven hebben verschillende lengten. Het is dus raadzaam om de lengten en plaatsen van de schroeven te onthouden. Leg deze apart op een veilige plaats.

Verschillende schroeven

3. Wanneer u de onderbehuizing verwijdert, stelt u kwetsbare interne onderdelen bloot. Raak niets aan behalve de geheugenopstelling wanneer u het geheugen verwijdert en vervangt.
  4. Raak een metalen oppervlak in de computer aan om u te ontladen van eventuele statische elektriciteit.
    Een metalen oppervlak aanraken

Stap 3: het oorspronkelijke geheugen verwijderen

1. Duw de uitwerphendels aan de zijkant van de geheugenmodule naar buiten om de module los te maken van de geheugenkaartsleuf.
  2. Het geheugen springt schuin omhoog. Voordat u het verwijdert, controleert u of u de halfcirkelvormige insnijdingen ziet. Als u deze niet ziet, probeert u de hendels nogmaals naar buiten te drukken.
    Geheugen springt schuin omhoog
  3. Houd de geheugenmodule bij de insnijdingen vast zonder de gouden connectoren aan te raken. Verwijder deze uit de sleuf.

Stap 4: nieuw geheugen installeren

1. Zorg dat de uitsnijding op de gouden rand van de module uitgelijnd is met de uitsnijding in de onderste geheugensleuf.
  2. Kantel de kaart en duw het geheugen in de sleuf.
  3. Gebruik twee vingers en pas een gelijkmatige druk toe om de geheugenmodule naar beneden te duwen.
  4. Herhaal dit om een extra geheugenmodule te installeren in de bovenste sleuf. Druk de module naar beneden om ervoor te zorgen dat deze vlak is.
  5. De geheugenmodules moeten onderling parallel zijn. Als blijkt dat een van de geheugenmodules niet parallel is, verwijdert u de modules en plaatst u ze opnieuw.
    Het geheugen plaatsen

Stap 5: de onderbehuizing terugplaatsen

1. Plaats de onderbehuizing terug en zorg ervoor dat deze goed is uitgelijnd. Dit is bijzonder belangrijk voor het gebied van het slot van de toegangsklep.
  2. Wanneer de onderbehuizing goed is uitgelijnd, plaatst u de acht schroeven en spant u ze aan. Start met de vier schroeven in het midden, vervolgens de twee schroeven aan de kant van het slot van de toegangsklep en ten slotte de twee schroeven aan de andere kant van het slot van de toegangsklep. Zorg ervoor dat de schroeven met de verschillende lengten in de juiste openingen worden geplaatst.
    Verschillende schroeven

Terug naar boven

Van toepassing op de volgende modellen

Zwarte of witte MacBook-computers:
MacBook (13-inch, medio 2009)
MacBook (13-inch, begin 2009)
MacBook (13-inch, eind 2008)
MacBook (13-inch, begin 2008)
MacBook (13-inch, eind 2007)
MacBook (13-inch, medio 2007)
MacBook (13-inch, eind 2006)

Geheugenspecificaties

Deze MacBook-modellen hebben deze geheugenspecificaties:

Aantal geheugensleuven 2
Basisgeheugen 512 MB (maar ook aangepaste productconfiguratie)
Maximaal geheugen 2 GB tot 4 GB (raadpleeg de onderstaande tabel)
Specificaties van geheugenkaart - DDR SO-DIMM-formaat (Double Data Rate Small Outline Dual Inline Memory Module)
- 30 mm
- 256 MB, 512 MB, 1 GB of 2 GB
- 200-pins
- PC2-5300 DDR2 667 MHz Type RAM of PC2-6400 DDR2 800 MHz Type RAM
Extra opmerkingen Voor de beste prestaties mengt u het best geen grootten. Installeer altijd twee identieke geheugenmodulen (twee geheugenmodulen van 1 GB, 2 GB of 4 GB).

Raadpleeg deze tabel voor de maximumhoeveelheid geheugen en aanbevolen geheugensnelheid voor deze draagbare computers:

2 GB PC2-5300 DDR2 667 MHz RAM MacBook (medio 2007)
MacBook (eind 2006)
MacBook (13-inch)
4 GB PC2-5300 DDR2 667 MHz RAM MacBook (begin 2009)
MacBook (eind 2008)
MacBook (begin 2008)
MacBook (eind 2007)
4 GB PC2-6400 DDR2 800 MHz RAM MacBook (medio 2009)

Geheugen verwijderen of installeren

Waarschuwing: de interne onderdelen van de MacBook kunnen warm zijn. Als u uw MacBook pas hebt gebruikt, wacht u tien minuten na het uitschakelen van de computer om de interne componenten te laten afkoelen.

Stap 1: voordat u begint

1. Zet de MacBook uit. Verwijder de lichtnetadapter, de Ethernet-kabel en alle andere kabels die zijn aangesloten op de MacBook om schade aan de computer te voorkomen.
  2. Draai de computer om.
  3. Raadpleeg MacBook: de batterij verwijderen of installeren en volg de stappen om de batterij te verwijderen.

Stap 2: nieuw geheugen installeren

1. Gebruik een kruiskopschroevendraaier (nr. 00) en verwijder de drie schroeven die de L-beugel op zijn plaats houden.
  2. Trek het lange uiteinde van de beugel eerst uit om deze uit het batterijvak van de computer te verwijderen. (De hendels van de geheugensleuven veren omhoog wanneer u de beugel verwijdert.)
    Beugel in batterijvak
  3. Raak een metalen oppervlak in de computer aan om u te ontladen van eventuele statische elektriciteit.
  4. Volg deze instructies voor het verwijderen van een geheugenkaart: gebruik uw duim en wijsvinger om de hendel in een snelle beweging naar links te bewegen en los te maken. Door deze snelle beweging wordt de geheugenkaart uitgeworpen en gaat de hendel terug naar de beginpositie. Trek de geheugenmodule(s) uit de sleuf.
    Opmerking
    : als een van de volgende problemen zich voordoet, neemt u contact op met een Geautoriseerde Apple-technicus om de installatie van de geheugenkaart te voltooien:
    • De hendel wiebelt.
    • De hendel biedt geen weerstand.
    • De hendel zit vast.
    • De hendel gaat niet terug naar de beginpositie.
  5. Plaats de nieuwe geheugenmodules in de sleuven.
    1. Plaats eerst het goudkleurige uiteinde met de opening naar links.
    2. Gebruik twee vingers en pas een gelijkmatige druk toe om de geheugenmodules op hun plaats te duwen.
    3. Als de hendels niet hun beginpositie aannemen, beweegt u ze naar rechts om ze te sluiten.
      Opmerking: het kan nodig zijn meer druk uit te oefenen om het geheugen goed vast te duwen. Als u het geheugen niet goed aanduwt, kan er een situatie "zonder stroom" ontstaan of herkent de computer het geheugen misschien niet.

Het geheugen plaatsen
  6. Plaats de L-beugel terug door eerst het korte gedeelte te plaatsen en de schroeven aan te draaien.

Beugel in batterijvak

Terug naar boven

Controleren of uw computer het nieuwe geheugen herkent

Na de installatie van extra geheugen dient u te controleren of de computer het nieuwe geheugen herkent. Controleren hoeveel geheugen in de computer is geïnstalleerd

1. Start uw computer op.
  2. Wanneer u het Mac OS X-bureaublad ziet, kiest u Apple () uit de menubalk in de linkerbovenhoek en kiest u vervolgens Over deze Mac.

Het totale geheugen omvat het oorspronkelijke geïnstalleerde geheugen van de computer plus het nieuwe toegevoegde geheugen of als al het geheugen is vervangen, het nieuwe totaal voor dat geheugen. Voor gedetailleerde informatie over de hoeveelheid geïnstalleerd geheugen in uw computer, opent u Systeemprofiel door achtereenvolgens voor Apple () en Over deze Mac te kiezen. Daarna klikt u op Meer info en dan op Geheugen in het onderdeel Hardware in Systeemprofiel.

Als uw computer het geheugen niet herkent of niet correct opstart, verzekert u zich ervan dat het door u geïnstalleerde geheugen compatibel is met uw MacBook en dat het correct geïnstalleerd is door het opnieuw op zijn plaats te steken.