Problemen met automatische software-updates in Mac OS X oplossen

Ontdek tips voor het oplossen van problemen met de functie Software-update in Mac OS X.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door Apple.

Software-update reageert niet meer tijdens "Installatie configureren" (Mac OS X 10.5 t/m 10.5.5)

Raadpleeg dit artikel als u dit probleem ondervindt.

Kan geen internetverbinding tot stand brengen

Controleer uw internetverbinding in andere programma's, zoals Mail of een internetbrowser zoals Safari. Gebruik bijvoorbeeld Safari om verbinding te maken met http://www.apple.com. Zo wordt getest of u verbinding kunt maken met Apple.

Zie Mac OS X: verbinding met het internet maken, problemen met uw internetverbinding oplossen en een klein netwerk instellen als u ook met andere programma's geen verbinding tot stand kunt brengen.

Als u een proxyserver in Mac OS X 10.2 gebruikt, raadpleegt u Mac OS X 10.2: de waarschuwing "Programmatuurupdate kan geen verbinding met het Internet tot stand brengen".

Software-update stopt onverwacht (Mac OS X 10.4)

Software-update kan onverwacht stoppen wanneer u in Mac OS X 10.4 software installeert (via een andere netwerkverbinding dan uw ingebouwde Ethernet-poort, zoals AirPort). U dient alleen de netwerkvoorkeuren te wijzigen:

1. Kies Systeemvoorkeuren uit het Apple menu.
  2. Klik op Netwerk om de netwerkvoorkeuren weer te geven.
  3. Kies Configuratie netwerkpoorten uit het venstermenu Toon.
  4. Selecteer het aankruisvak Ingebouwd Ethernet om de poort in te schakelen.
  5. Klik op Pas nu toe.

Software-update werkt nu correct. U kunt desgewenst terugkeren naar Netwerkvoorkeuren en de ingebouwde Ethernet-poort opnieuw uitschakelen. U hoeft Ethernet niet te gebruiken om updates te downloaden.

Bericht "Server is bezig"

Dit kan voorkomen net nadat een grote update is uitgebracht. Probeer het later opnieuw of probeer een zelfstandig installatieprogramma vanaf de Apple downloadpagina.

Bericht "De software is up-to-date" (terwijl dit niet zo is)

Als "De software is up-to-date" verschijnt terwijl u updates verwacht, is een update mogelijk niet beschikbaar via Software-update in Systeemvoorkeuren. Kijk op de Apple downloadpagina.

Bepaalde, maar niet alle, updates worden weergegeven

Software-update geeft bepaalde updates weer, maar niet de updates die u zoekt. Dit probleem kan diverse oorzaken hebben:

• Voor bepaalde updates dienen eerst andere updates te worden geïnstalleerd. Installeer de zichtbare updates en zoek vervolgens opnieuw naar updates.
  • Bepaalde updates vervangen eerdere updates. Als u bijvoorbeeld een Mac OS X 10.3.9-update hebt geïnstalleerd, worden Mac OS X 10.3.8 of Apple beveiligingsupdates die zijn opgenomen in de recentere update, niet weergegeven.
  • Computerspecifieke updates: bepaalde updates zijn alleen bedoeld voor specifieke computermodellen en verschijnen alleen voor die modellen.
    "Inactieve" updates: met Mac OS X 10.1 en hoger kunt u updates inactief maken. Als u een update eerder hebt gemarkeerd als inactief, is deze niet zichtbaar tot u deze weer activeert. Zie Mac OS X: software-updates actief of inactief maken.
  • Programma-updates vereisen vaak dat het programma zich op het bovenste niveau van de map Programma's bevindt en de originele naam heeft.

Is Software-update zelf up-to-date?

Bepaalde updates voor het programma Software-update, bijvoorbeeld Installer Update 1.0 voor Mac OS X 10.1, verhogen de betrouwbaarheid van het downloaden van updates. Als u problemen ondervindt met Software-update, probeert u een zelfstandig installatieprogramma van dezelfde update te downloaden. Software-installatieprogramma's zijn beschikbaar op de Apple downloadpagina.