Mac OS X 10.3, 10.4: veelgestelde vragen over gegevens overbrengen met Configuratie-assistent / Migratie-assistent

Ontdek hier hoe u met bepaalde versies van Configuratie-assistent of Migratie-assistent (meegeleverd bij Mac OS X 10.4 of hoger in de map Hulpprogramma's) gemakkelijk gegevens kunt overbrengen van een oudere Mac naar een nieuwe. Dit document is van toepassing op Mac OS X 10.4 en op computers die met Mac OS X 10.3.4 of hoger zijn geleverd zoals Power Mac G5-computers (juni 2004). De Configuratie-/Migratie-assistent op deze computers beschikt over een functie om gegevens te migreren. De gegevens die worden gekopieerd door de Assistent worden niet verwijderd op uw oudere Mac.

Tip voor Mac OS X 10.4 Tiger: in Mac OS X 10.4 werkt Configuratie-assistent na de installatie van Mac OS X 10.4, net zoals in Mac OS X 10.3.4 of hoger. Nadien kan Migratie-assistent (in de map Hulpprogramma's) worden gebruikt om gegevens over te brengen van een andere Mac (of partitie met een oudere versie van Mac OS X via de optie "Vanaf een ander volume op deze Mac"). Meer informatie.

Opmerking: sommige software die van een PowerPC-gebaseerde Mac naar een Intel-gebaseerde Mac werd overgebracht, moet mogelijk worden bijgewerkt na de migratie.

Zoek antwoorden op deze vragen in dit document:

Meer informatie over de functie "gegevens overbrengen" van de Assistent.

De Configuratie-assistent die wordt meegeleverd bij computers met een voorgeïnstalleerde versie van Mac OS X 10.3.4 of hoger kan gegevens overbrengen (inclusief accountinstellingen en thuismappen) van een oudere Mac (met Mac OS X 10.1 of hoger) naar uw nieuwere computer. U hebt een FireWire-kabel nodig om de twee computers met elkaar te verbinden. De Assistent biedt u aan gegevens over te brengen (of te "migreren") van uw oude computer naar uw nieuwe computer wanneer u deze laatste voor de eerste keer inschakelt. Zorg er eerst voor dat de firmware van de oude computer up-to-date is.

Wanneer kan ik gegevens best overbrengen naar mijn nieuwe computer?

Het beste moment is de eerste keer dat u uw nieuwe computer inschakelt. Zorg er wel eerst voor dat u een FireWire-kabel hebt en dat de firmware van de oude computer up-to-date is. Maak u geen zorgen over het "opschonen" van bestanden op uw vorige computer. Het duurt niet lang om gegevens over te brengen via FireWire en de kans is groot dat uw nieuwe Mac meer opslagruimte heeft als uw oude Mac.

Kan ik de Assistent gebruiken om gegevens te kopiëren naar een computer die werd meegeleverd bij een oudere versie van Mac OS X?

Nee, deze versie van de Assistent werkt alleen met de computer waarbij deze werd meegeleverd. U kunt wel gegevens kopiëren van talrijke oudere computers als die een FireWire-poort en Mac OS X 10.1 of hoger hebben. Zorg ervoor dat de firmware van de oude computer up-to-date is.

Om gegevens over te brengen naar een andere computer kunt u naast de Assistent een ander hulpmiddel gebruiken. U kunt bijvoorbeeld .Mac iDisk of Backup gebruiken of een netwerkverbinding zoals Ethernet of AirPort. U kunt zelfs bestanden op cd of dvd branden op een computer en die dan vanaf de schijf kopiëren naar de andere computer.

Mijn printerlijst werd niet overgebracht.

Uw printerinstellingen worden mogelijk niet overgebracht wanneer u gegevens migreert met de Assistent. Als u Mac OS X 10.4 gebruikt, raadpleegt u dit document. Of u kunt die gemakkelijk opnieuw instellen.

Mijn iSync-instellingen en Bluetooth-koppelingen zijn niet geconfigureerd. Werden deze niet overgebracht?

Nadat u informatie hebt gekopieerd met de Configuratie-assistent en bent ingelogd, dient u uw Bluetooth-apparaten opnieuw te koppelen en uw iSync-apparaatinstellingen opnieuw te configureren. Deze instellingen worden niet gekopieerd van uw vorige computer.

Sommige vensters die werden geopend op mijn vorige computer verschijnen in de nieuwe computer maar in onverwachte locaties of zelfs "onder" het Dock.

Dit kan soms gebeuren wanneer bij de gegevensoverdracht vensters waren geopend op uw oudere computer. Dit kan gebeuren wanneer uw nieuwe computer een andere schermresolutie heeft als de oude computer.

Als dit gebeurt, sleept u gewoon het venster naar de gewenste locatie. U kunt ook een hogere schermresolutie instellen in het voorkeurenpaneel "Beeldschermen".

Als het venster zich "onder" het Dock bevindt en u kunt er niet bij gaat u als volgt te werk: kies Dock in het menu Apple en kies Schakel verbergen uit in het submenu. Het Dock verdwijnt. Klik gewoon op het vensterpictogram om het te vergroten of te verplaatsen. Als u wilt, kunt u Schakel verberging in opnieuw inschakelen.

Ik probeer een account die is beveiligd met FileVault over te brengen met de Assistent maar ik krijg de melding "FileVault-gebruikers kunnen niet worden overgezet naar Macs waarop al gebruikers aanwezig zijn".

FileVault beschermt thuismappen door die te bewaren in een gecodeerde schijfkopie. Deze schijfkopie kan worden gemigreerd van een oudere Mac naar een nieuwere zolang er nog niets is gemigreerd naar de nieuwere computer (en nog geen bestaande gebruikersaccounts heeft).

Om de thuismap van de account en de accountinstellingen later te migreren, start u uw oude Mac op en schakelt u de FileVault-beveiliging van de account uit. Gebruik dan de Configuratie-assistent om de gewenste account of gegevens over te brengen. U kunt de account opnieuw beschermen met FileVault op uw nieuwe computer.

Sommige van mijn instellingen werden niet overgebracht. In het bijzonder mijn voorkeuren van Energiestand, Beveiliging (inclusief "Vraag om wachtwoord om sluimerstand of schermbeveiliging uit te schakelen"), software-update "Download belangrijke updates in achtergrond", Classic (zoals "Waarschuw voordat Classic wordt gestart"), iDisk mirror, invoermenu (inclusief bijkomende toetsenbordindelingen en methoden) en mijn identiteitscontrole in Adreslijsttoegang.

Dat klopt. Sommige voorkeuren van uw vorige Mac worden niet overgebracht. Uw nieuwe Mac heeft waarschijnlijk bepaalde instellingen van de Energiestand waar uw oudere Mac alleen maar kan van "dromen" en wat de andere instellingen betreft, kunt u die snel opnieuw configureren in Systeemvoorkeuren of Adreslijsttoegang. Gebruik bijvoorbeeld het voorkeurenpaneel van Energiestand om de instellingen voor de sluimerstand en andere instellingen te bepalen nadat u gegevens hebt overgebracht met Configuratie-assistent.

Wanneer ik gegevens probeer over te brengen, reageert mijn nieuwe computer niet langer ("loopt vast"). Ik heb zelfs een andere FireWire-kabel geprobeerd.

Maak u geen zorgen, uw nieuwe computer werkt goed. Er is waarschijnlijk niets verkeerd met de computer of de kabel. U dient slechts de firmware van de computer waarvan u kopieert bij te werken.

Als het probleem aanhoudt en andere FireWire-apparaten zijn verbonden, probeert u de andere apparaten los te koppelen.

Ik heb veel gegevens overgebracht en het ging heel goed. Nu wil ik meer gegevens van mijn oudere computer overbrengen. Is dit mogelijk?

Natuurlijk! U dient alleen Configuratie-assistent te openen (of Migratie-assistent in Mac OS X 10.4 of hoger). U kunt alles overbrengen behalve accounts met FileVault-bescherming zoals hierboven vermeld.

Na de overdracht kreeg ik de melding dat ik sommige programma's opnieuw moest installeren. Ik heb dit gedaan maar die programma's werken niet.

U moet waarschijnlijk die programma's ook bijwerken zodat die compatibel zijn met de Mac OS-versie van uw nieuwe computer, in het bijzonder als uw vorige computer een veel oudere Mac OS-versie gebruikt. Een eenvoudige patch of update van de leverancier van het programma kan algemene problemen oplossen. Neem contact op met de leverancier van het programma voor updates of bijkomende informatie.

Na het aanmaken van de gebruikersaccount(s) op mijn nieuwe Mac heb ik een account van mijn oude Mac overgebracht die dezelfde naam had als de account op mijn nieuwe Mac. Maar alle gegevens van de account op mijn nieuwe Mac (met dezelfde naam) zijn verdwenen!

Maak u geen zorgen, de informatie werd niet verwijderd maar verplaatst. De bestanden in de thuismap van de account van uw nieuwere Mac bevinden zich in de map Verwijderde gebruikers in de map Gebruikers. Tip: als u informatie overbrengt wanneer Configuratie-assistent u hierom voor het eerst vraagt, vermijdt u deze situatie.

Ik heb mijn gebruikersaccount(s) al aangemaakt. Nadat ik de Assistent heb gebruikt om een account met dezelfde naam over te brengen van mijn oudere Mac kan ik niet inloggen. Wat is er gebeurd?

Dit gebeurt wanneer het accountwachtwoord op uw oude Mac verschilt van de nieuwe Mac, zelfs wanneer de accountnaam gelijk is. Gebruik het inlogwachtwoord dat u gebruikte op uw oudere Mac. Als u het bent vergeten, kunt u het wachtwoord resetten.

Kan ik de Assistent gebruiken om een reservekopie te maken van belangrijke bestanden of om belangrijke bestanden te archiveren op een andere schijf?

Configuratie-assistent werd ontworpen om bestanden te migreren van een oudere computer naar de nieuwe (of in Mac OS X 10.4, van Mac OS X op een secundaire partitie naar de Tiger-partitie). Het is niet ontworpen om gegevens te versturen naar of synchroniseren met een andere computer. Maar u kunt wel oplossingen van andere leveranciers bekijken.