Nieuw in de updates voor macOS Sequoia

macOS Sequoia-updates verbeteren de stabiliteit, prestaties of compatibiliteit van je Mac en worden aanbevolen voor alle macOS Sequoia-gebruikers.

Hoe je deze updates kunt krijgen

Over de beveiligingsinhoud van deze updates

Nieuw voor ondernemingen in deze updates

macOS Sequoia 15.0.1

Deze update bevat belangrijke probleemoplossingen voor de Mac, waaronder:

• Berichten kunnen onverwacht worden afgesloten wanneer je een bericht beantwoordt met een gedeelde Apple Watch-wijzerplaat.

• Verbetert de compatibiliteit met beveiligingssoftware van andere fabrikanten.

Sommige functies zijn mogelijk niet in alle regio's of op alle Apple apparaten beschikbaar.

macOS Sequoia 15.0

macOS Sequoia introduceert nieuwe features om je te helpen productiever en creatiever te zijn op de Mac. Met Synchrone iPhone-weergave, de nieuwste Continuïteit-feature, heb je op de Mac toegang tot je hele iPhone. Je kunt eenvoudig venster als tegel plaatsen om snel je ideale werkruimte te creëren, en je kunt zelfs zien wat je gaat delen tijdens het presenteren met een voorvertoning van de presentatie. Een grote update van Safari bevat een opnieuw ontworpen Reader, Highlights en Afleidingscontrole, waardoor je eenvoudig dingen gedaan krijgt terwijl je op internet surft. macOS Sequoia introduceert ook teksteffecten en emoji-Tapbacks in Berichten, Wiskundenotities in Rekenmachine, de mogelijkheid om een wandeling te plannen in Kaarten en nog veel meer.

Synchrone iPhone-weergave

• Met Synchrone iPhone-weergave heb je toegang tot en bedien je je iPhone op de Mac, waardoor je op je beginscherm kunt bladeren, iPhone-apps kunt starten en hiermee kunt communiceren op de Mac.

• Met toetsenbord- en trackpadsupport kun je typen en Multi-Touch-gebaren gebruiken om door apps op het beginscherm te vegen, te knijpen om in te zoomen en door apps te scrollen.

• Met iPhone-meldingen op de Mac kun je meldingen van de iPhone rechtstreeks op de Mac bekijken en actie ondernemen.

Eenvoudiger vensters in tegels verdelen

• Dankzij de verbeteringen voor in tegels verdeelde vensters kun je vensters eenvoudiger rangschikken. Sleep ze naar de rand van het scherm om ze naast elkaar of in hoeken van het bureaublad te plaatsen.

• Toetscombinaties en snelmenu's kunnen worden gebruikt om vensters nog sneller in tegelposities te rangschikken.

Safari

• Markeert de belangrijkste informatie op de webpagina die je bezoekt met samenvattingen, locaties en meer.

• De vernieuwde Reader biedt nog meer manieren om informatie tot je te nemen, met een gestroomlijnde weergave van het artikel dat je leest, een samenvatting en een inhoudsopgave voor langere artikelen.

• Met de Viewer kun je zonder afleiding video's bekijken en worden video's automatisch beeld in beeld weergegeven wanneer je wegklikt van de pagina.

• Afleidingscontrole helpt je items op een webpagina te verbergen die je storend vindt tijdens het browsen.

Wachtwoorden

• Met de app Wachtwoorden kun je al je inloggegevens voor websites en apps op één plek bekijken. Zo krijg je nog eenvoudiger toegang tot je wachtwoorden, passkeys, wifiwachtwoorden en verificatiecodes.

• Verificatiecodes kunnen rechtstreeks in Wachtwoorden worden ingesteld, zodat je ze gemakkelijk kunt kopiëren of automatisch kunt invullen in Safari zonder zelfs maar de app te hoeven openen.

• Veilige synchronisatie zorgt ervoor dat je accounts die zijn opgeslagen in Wachtwoorden naadloos synchroniseren met iCloud met end-to-end-versleuteling, zodat je ze op je andere apparaten kunt openen.

• Support voor Windows via de app iCloud-wachtwoorden, zodat je toegang hebt tot je wachtwoorden op Windows-apparaten.

Videogesprekken

• Met een voorvertoning van de presentatie kun je een voorbeeld van je scherm bekijken voordat je het deelt in videogesprekken.

• Als je de voorvertoning afspeelt, krijg je een voorbeeld van waar je materiaal en de notities van de presentator zich bevinden wanneer je in Keynote op 'Speel af' klikt.

• Met achtergrondvervanging kun je je eigen foto uploaden of kiezen uit verschillende ingebouwde opties om te gebruiken als achtergrond voor je videogesprek.

Berichten

• Teksteffecten brengen je gesprekken tot leven door een letter, woord, zin of emoji in iMessage visueel te versterken met dynamische, geanimeerde effecten zoals explosies, rimpelingen en knikjes.

• Met tekstopmaak kun je vet, onderstreept, cursief en doorhalen toevoegen aan een letter, woord of zin in iMessage.

• Met emoji- en sticker-Tapbacks kun je reageren op een bericht met een emoji of sticker, waardoor je met één veegbeweging toegang hebt tot de Tapbacks die jij en je vrienden het vaakst sturen.

• Met 'Stuur later' kun je nu een bericht opstellen en inplannen om later te versturen.

Maps

• Topografische kaarten geven elementen weer zoals paden, contourlijnen, hoogteverschillen en nuttige punten.

• Wandelingen zijn beschikbaar in alle nationale parken van de VS en kunnen op je apparaat worden bewaard, zodat je ze ook offline kunt bekijken.

• Er kunnen aangepaste wandelroutes worden gemaakt voor wandelingen in het park, regelmatige trainingsroutines in je buurt, wandeltochten tijdens vakanties en meer.

• Met de plaatsbibliotheek worden al je bewaarde plaatsen, gidsen en wandelroutes op één plek verzameld, zodat je er eenvoudig toegang toe hebt.

Notes

• Audio-opnamen kunnen direct vanuit een notitie worden gestart en worden bewaard met gerelateerde opmerkingen, checklists en documenten.

• Er worden live transcripties weergegeven terwijl je audio opneemt. Deze zijn volledig doorzoekbaar, zodat je altijd kunt vinden wat je nodig hebt.

• In Wiskunde in Notities kun je uitdrukkingen in je notitie invoeren om ze direct op te lossen.

• Doordat je secties kunt samenvouwen, kun je lange notities vereenvoudigen en tekst verbergen. Hiervoor hoef je alleen maar naast een sectiekop te klikken om notities met veel tekst lichter te maken.

• Markeer tekst in je notitie met een van de vijf beschikbare kleuren, zodat je je tekst kunt laten opvallen.

Foto's

• Met Verzamelingen orden je je bibliotheek automatisch op nuttige onderwerpen in de navigatiekolom, zoals Dagen, Reizen, Personen en Huisdieren en Uitgelichte foto's.

• Groepen in Personen en Huisdieren bevatten foto's van je favoriete personen of huisdieren die vaak samen voorkomen.

• Met videosnelheidsregeling kun je videomateriaal met een hoge framesnelheid vertragen met in- en uit-punten.

• 'Andere' bevat extra nuttige verzamelingen zoals Documenten, Ontvangstbewijzen en meer, en items die je onlangs hebt bewerkt, bekeken en gedeeld.

• Het album 'Hersteld' in 'Andere' toont afbeeldingen die zich op je apparaat bevinden, maar die voorheen niet zichtbaar waren vanwege databasecorruptie in een vergrendeld album.

Apple TV-app

• Dynamischere ondertiteling verschijnt automatisch op precies de juiste momenten, bijvoorbeeld wanneer de taal van het materiaal niet overeenkomt met de taal van je apparaat, wanneer je de audio dempt of wanneer je terugspoelt tijdens het bekijken van een programma.

AirPods

• Met handsfree Siri-interacties kun je met AirPods reageren op Siri-aankondigingen door simpelweg met je hoofd 'ja' te knikken of 'nee' te schudden.

• Stemisolatie op de AirPods Pro biedt een duidelijkere gesprekskwaliteit voor degenen met wie je praat, zelfs als het waait of als je je op een plek met harde achtergrondgeluiden bevindt.

• Persoonlijke ruimtelijke audio voor gaming met AirPods plaatst je midden in de actie met geluid dat je omringt. In combinatie met een nieuwe API voor ontwikkelaars is deze feature ook nog eens gemakkelijker dan ooit in te schakelen.

Deze release bevat ook andere functies en verbeteringen

• Bijgewerkte basis- en wetenschappelijke rekenmachines in de app Rekenmachine kunnen nu uitdrukkingen oplossen, eenheden converteren en een geschiedenis van eerdere berekeningen weergeven.

• Met Herinneringen in Agenda kun je naast je vergaderingen en afspraken herinneringen maken, bekijken, bewerken en voltooien.

• Met de lijst 'Recent verwijderd' in Herinneringen kun je verwijderde herinneringen bekijken en ophalen.

• Met Scènes in Freeform kun je je materiaal in secties ordenen en ze vervolgens bewaren, labelen en in de gewenste volgorde zetten.

• Wanneer de gevoelstemperatuur aanzienlijk afwijkt, wordt deze prominent weergegeven in de buurt van de werkelijke temperatuur in de Weer-app.

• Met 'Gasttoegang' in de Woning-app kun je bezoekers op basis van datum en tijd toegang bieden tot sloten, garagedeuren en alarmsystemen.

• Voor in aanmerking komende klanten wordt bij de ingebruikname van de nutsvoorziening informatie over het elektriciteitsverbruik en het abonnement in de Woning-app weergegeven. Pacific Gas and Electric Company in Californië gaat hiermee van start.

• Spraakopdrachten in Toegankelijkheid helpt mensen met ernstige atypische spraak om aangepaste uitspraken op te nemen die specifieke acties op de Mac activeren.

Sommige functies zijn mogelijk niet in alle regio's of op alle Apple apparaten beschikbaar.