Over het Ultra Retina XDR-display van de iPad Pro (M4)

Lees hoe je alles uit het Ultra Retina XDR-display van je iPad Pro (M4) haalt.

Een optimale kijkervaring

Het Ultra Retina XDR-display van de iPad Pro (M4) is door Apple zelf ontworpen om aan onze uitzonderlijk hoge normen te voldoen. Wij geloven dat het Ultra Retina XDR-display het beste OLED-beeldscherm is dat ooit in een device in zijn soort is geleverd. Dit beeldscherm ondersteunt High Dynamic Range voor een hoog contrast en hoge helderheid. De weergavetechnologieën ProMotion en True Tone zorgen voor een responsieve en natuurlijke kijkervaring. Dankzij de zeer lage reflectiviteit kunt u gefocust blijven op de inhoud, zelfs in omstandigheden met veel omgevingslicht. Een breed kleurengamma zorgt voor rijke en levendige kleuren. Elk beeldscherm is in de fabriek zorgvuldig gekalibreerd en samen met het kleurbeheer dat in de iPadOS is ingebouwd, levert het Ultra Retina XDR-display ongelooflijk nauwkeurige kleuren, een hoge helderheid, een hoog dynamisch bereik en een optimale kijkervaring.

Hoog dynamisch bereik

Het Ultra Retina XDR-display is ook voorzien van de HDR-functie (High Dynamic Range), die een hoog aantal donkere en lichte gebieden in foto's en video's biedt.  Hierdoor zie je diep, echt zwart en zuiver, helder wit, terwijl de spectaculaire nuances daartussenin behouden blijven.  Foto's zien er levendiger uit, en alles wat je in Dolby Vision, HDR10 of HLG bekijkt, ziet er mooier uit dan ooit tevoren.

Tandem OLED-technologie

Voor het Ultra Retina XDR-display wordt de OLED-technologie gebruikt (Organic Light-Emitting Diode). Om een ongelooflijke kijkervaring mogelijk te maken, bevat het beeldscherm meer geavanceerde functies dan de traditionele OLED-schermen. Het voldoet nu voor het eerst aan de normen van de iPad Pro.

OLED-technologie biedt een ongelooflijk hoge contrastverhouding en resolutie. En zonder achtergrondverlichting komt het licht van een OLED-beeldscherm via alle pixels, zodat een dunner beeldscherm mogelijk is. Om een extreem hoge helderheid te leveren over een groot, uitgebreid beeldscherm, gebruikt de iPad Pro een Tandem OLED-ontwerp, met twee OLED-panelen. Met zijn hoge helderheid, brede kleurondersteuning en ongelooflijke kleurnauwkeurigheid laat het Ultra Retina XDR-display de traditionele OLED-beeldschermen achter zich.

Als je vanuit een hoek naar een OLED-beeldscherm kijkt, zie je mogelijk kleine verschillen in kleur en tint.  Bij lagere helderheidsniveaus tegen een zwarte achtergrond kun je tijdens het scrollen een lichte vervaging of kleurverandering opmerken.  Dit is kenmerkend en normaal voor OLED-beeldschermen. OLED-beeldschermen gaan langer mee dan normale beeldschermen, waardoor ze mogelijk kleine zichtbare veranderingen vertonen. Dit is ook normaal gedrag en kan bijvoorbeeld inbranding of ingebrande beelden betekenen, waarbij het beeldscherm een vaag restbeeld laat zien, zelfs als er nieuw beeld wordt weergegeven. Beeldpersistentie is tijdelijk en verdwijnt na een paar minuten normaal gebruik. In hoogst uitzonderlijke gevallen kan inbranden optreden, bijvoorbeeld als hetzelfde beeld met hoog contrast en hoge helderheid langdurig en continu wordt weergegeven.

Het Ultra Retina XDR-display is zodanig ontworpen dat het als beste in de industrie OLED-inbrandeffecten vermindert. Ze maken onder andere gebruik van speciale algoritmes die het gebruik van individuele pixels bijhouden om kalibratiegegevens voor het beeldscherm te genereren. Je iPad Pro gebruikt die gegevens om de helderheidsniveaus van elke pixel automatisch precies zo aan te passen als nodig is om de zichtbare effecten van inbranden te verminderen en de weergave consistent te houden. De functie voor automatische aanpassing van de helderheid kan de effecten van inbranden en beeldpersistentie verder verminderen.

Ook is het zo dat op alle beeldschermen, inclusief OLED- en LCD-schermen, na verloop van tijd vermindering van de helderheidsniveaus kan optreden. Dit kan zich voordoen bij alle consumentenelektronica.

Het maximale uit het Ultra Retina XDR-display halen

Met de nieuwste versie van iPadOS is je iPad Pro speciaal ontworpen om de effecten van langdurig gebruik te minimaliseren en de kijklevensduur van het Ultra Retina XDR-scherm te verlengen. Hier zijn nog meer dingen die je kunt doen om optimaal van je Ultra Retina XDR-display te profiteren:

• Werk je iPad Pro bij naar de nieuwste versie van iPadOS. Zodra een nieuwe update beschikbaar is, zie je een prompt om de update uit te voeren. Je kunt ook controleren of er nieuwe updates zijn door naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Software-update' te gaan.

• Gebruik 'Pas automatisch aan' om de helderheid van je beeldscherm automatisch aan te passen aan het omgevingslicht. Deze instelling is standaard ingeschakeld. Je controleert dit als volgt: ga naar 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' > 'Weergave en tekstgrootte', scrol omlaag en kijk of 'Pas automatisch aan' is ingeschakeld.

• Stel in dat het beeldscherm van je iPad Pro automatisch wordt uitgeschakeld als je het niet gebruikt. Hoe korter de tijd, hoe beter voor je display. Je kunt deze instelling aanpassen via 'Instellingen' > 'Beeldscherm en helderheid' > 'Automatisch slot'.

• Probeer te voorkomen dat statische beelden langdurig op maximale helderheid worden weergegeven. Als je een app hebt die ervoor zorgt dat het beeldscherm ingeschakeld blijft terwijl je je iPad niet actief gebruikt, kun je de helderheid aanpassen in het bedieningspaneel.