Overzicht van Delen met gezin voor kinderen en tieners

iPhone, iPad, Apple Watch en Mac zijn enkele van de krachtigste tools ooit gemaakt om te leren, te verkennen en contact te houden. Wanneer je deel uitmaakt van een Delen met gezin-groep, helpen Schermtijd en andere hulpmiddelen voor ouderlijk toezicht om een leuke en veilige ervaring te hebben terwijl je geniet van alles wat je Apple apparaat te bieden heeft.

Wanneer je deel uitmaakt van een Delen met gezin-groep

Met Delen met gezin kan je ouder of voogd je helpen bij het instellen van je apparaat, zodat je gemakkelijker veilige keuzes kunt maken over hoe je het apparaat gebruikt, wat je koopt en wie je belangrijke persoonlijke informatie kan zien.

• Volwassenen in je familiegroep kunnen worden aangewezen als ouder of voogd. Deze volwassenen kunnen Schermtijd en andere hulpmiddelen voor ouderlijk toezicht gebruiken om de apps en websites die je gebruikt, te bekijken en je helpen om keuzes te maken over hoe vaak je ze gebruikt. Ze kunnen je ook helpen ongepaste inhoud te vermijden, dingen goed te keuren die je wilt kopen en je locatie gedurende de dag te zien.

• Als je jonger bent dan 13*, moet het gezinshoofd of een andere ouder of voogd een Apple ID voor je aanmaken, die dan automatisch wordt toegevoegd aan de Delen met gezin-groep. Als je tussen de 13* en 17 bent, kun je lid worden van een Delen met gezin-groep die is opgezet door een volwassene in je gezin.

• Wanneer er iets verandert aan je Delen met gezin-groep, hoor je dit meteen. Je krijgt bijvoorbeeld een melding als een nieuwe ouder of voogd lid wordt van je groep of wanneer je ouder of voogd wijzigingen in je instellingen voor 'Deel mijn locatie' wel of niet toestaat.

• Deze meldingen verschijnen op het beginscherm of toegangsscherm waar je sms-berichten en andere belangrijke waarschuwingen ziet. Meldingen worden ook aangegeven met een rood uitroepteken in de Instellingen-app.

Informatie over je Delen met gezin-groep bekijken

Vanaf iOS 17.5, iPadOS 17.5 en macOS Sonoma 14.5 is het gemakkelijk om gegevens van je Delen met gezin-groep te zien, inclusief welke hulpmiddelen voor ouderlijk toezicht momenteel zijn ingesteld voor je account.

Open de Instellingen-app (of 'Systeeminstellingen' op een Mac), tik op 'Gezin' en tik op je naam.

• Tik op 'Ouder/voogd' om de volwassenen te zien die ouderlijk toezicht voor je kunnen instellen en die je verzoeken om schermtijd en aankopen krijgen.

• Tik op 'Schermtijd' om de hulpmiddelen voor ouderlijk toezicht te bekijken die je ouder of voogd hebben ingesteld. Om wijzigingen aan te brengen, moet je mogelijk aan je ouder of voogd vragen of ze hun toegangscode voor Schermtijd willen invoeren.

• Tik op 'Vraag om te kopen' om te zien of je toestemming nodig hebt om dingen te kopen zoals apps in de App Store of tv-programma's of films van Apple Media Services.

• Tik op 'Locatie delen' om te zien wie in je Delen met gezin-groep je locatie kan zien en of je de instellingen voor 'Deel mijn locatie' kunt wijzigen.

Bekijk gegevens van je Delen met gezin-groep, waaronder ouderlijk toezicht voor je account, in Instellingen op je iPhone.

Hoe ouderlijk toezicht helpt om je apparaat veilig te gebruiken

Met Delen met gezin en Schermtijd kan je ouder of voogd helpen ervoor te zorgen dat je een veilige ervaring hebt wanneer je je Apple apparaat gebruikt.

Om toegang te hebben tot alle functies van Delen met gezin en Schermtijd, moet je ervoor zorgen dat alle apparaten in de Delen met gezin-groep, zowel je eigen apparaten als die van je ouders, zijn bijgewerkt naar de nieuwste softwareversie. Op die manier worden de instellingen voor Schermtijd en ouderlijk toezicht gesynchroniseerd tussen apparaten. Als je hulp nodig hebt, ga je naar je ouder of voogd.

Veilig praten en sms'en

• Met Communicatielimieten kan je ouder of voogd helpen bij het maken van keuzes over de contacten met wie je kunt praten of sms'en en wanneer je met hen kunt praten of sms'en.

• Hoewel je ouder of voogd beperkingen kan stellen aan met wie je praat en sms't, kunnen ze je gesprekken niet afluisteren of je sms'jes lezen.

• De functie Communicatieveiligheid kan voorkomen dat je foto's of video's met naaktbeelden gaat ontvangen of versturen. Communicatieveiligheid geeft je net even wat extra tijd om na te denken of dat wel een goed idee is en kan je helpen om hulp hierbij te krijgen.

• Als je jonger bent dan 13*, wordt Communicatieveiligheid automatisch ingeschakeld.

Instellingen voor Communicatielimieten tonen limieten voor met wie je kunt communiceren en wanneer.

Geschikte inhoud bekijken

• Met App- en websiteactiviteit' kan je ouder of voogd je helpen kiezen welke apps of functies je wilt gebruiken, slimme keuzes maken over wanneer en hoe lang je ze gebruikt en je activiteit op apps en websites bekijken. Ze kunnen ook apparaatvrije tijd plannen zodat je niet de hele tijd achter een scherm zit en je bijvoorbeeld op je huiswerk kunt concentreren of zonder afleiding kunt ontspannen wanneer je naar bed gaat.

• Als je vindt dat je meer tijd nodig hebt, vraag het dan gewoon. Wanneer je een limiet hebt bereikt, kun je één keer 'Nog één minuut' selecteren of 'Vraag om meer tijd' kiezen om een verzoek naar je ouder of voogd te sturen.

• Met Beperkingen voor materiaal en privacy kan je ouder of voogd ervoor zorgen dat de inhoud waartoe je toegang hebt, geschikt is voor jouw leeftijd. Ze kunnen ook voorkomen dat je belangrijke accountgegevens wijzigt.

• Als je ouder of voogd 'Vraag om te kopen' instelt, heb je hun toestemming nodig voordat je apps, films, tv-programma's, boeken of andere in aanmerking komende aankopen in de App Store kunt kopen of downloaden.

• Als je jonger bent dan 13*, filtert Safari automatisch inhoud om alleen te laten zien wat geschikt is voor jouw leeftijd.

In de instellingen voor 'Beperkingen voor materiaal en privacy' kun je zien tot welke inhoud je toegang hebt op je apparaat.

Je locatie veilig delen

• Je locatie behoort tot een van je meest gevoelige persoonlijke gegevens en moet dan ook zorgvuldig worden gedeeld.

• Wanneer het gezinshoofd 'Locatie delen' instelt voor je Delen met gezin-groep, kun je kiezen of je je locatie al dan niet wilt delen met de rest van de groep.

• De eerste keer dat een app je locatie wil of moet gebruiken, zal de app dat aan je vragen. Je kunt er dan voor kiezen of en wanneer je die informatie wilt delen. Wanneer een app je locatie gebruikt vanuit Locatievoorzieningen, verschijnt er een pijl in de statusbalk bovenaan het scherm van je iPhone of in het bedieningspaneel.

• Je ouder of voogd kan wijzigingen van bepaalde privacy-instellingen voorkomen, waaronder instellingen voor 'Deel mijn locatie'.

In Gezinsinstellingen kun je bij 'Locatie delen' zien wie in je Delen met gezin-groep je locatie gedurende de dag kan zien.

De persoonlijke informatie beheren die je deelt

De producten en services van Apple worden zo ontworpen dat je privacy wordt beschermd en je controle hebt over je persoonlijke informatie. Je ouder of voogd kan je helpen je privacy-instellingen te beheren en veilige keuzes te maken over wat je deelt.

• Wanneer je het symbool 'Gegevens en privacy'symbool 'Gegevens en privacy' ziet, wil Apple je persoonlijke informatie gebruiken.

• Wanneer Apple je persoonlijke informatie gebruikt, heb je de mogelijkheid om meer te lezen over welke gegevens worden verzameld en hoe deze worden gebruikt. Als je hulp nodig hebt, vraag dan of je ouder of voogd de informatie wil lezen en aan je wil uitleggen.

• Je kunt je gegevens op elk moment beheren, zien hoe deze zijn opgeslagen en om een kopie van die gegevens vragen. Ga hiervoor naar je persoonlijke pagina Gegevens en privacy.

• Als je jonger bent dan 13*, moet je ouder of voogd toestemming geven wanneer je een verzoek doet met betrekking tot je gegevens.

Wanneer je het symbool 'Gegevens en privacy' ziet, wil Apple je persoonlijke gegevens gebruiken.

Wanneer je klaar bent om je eigen apparaat te beheren

Afhankelijk van je leeftijd kun je de Delen met gezin-groep mogelijk verlaten, maar misschien heb je hiervoor toestemming nodig van het gezinshoofd.

• Als je jonger bent dan 13*, moet je lid zijn van een Delen met gezin-groep.

• Als je tussen de 13-17* bent, kun je je Delen met gezin-groep verlaten als je ouder of voogd Schermtijd niet heeft ingeschakeld voor je account. Als Schermtijd wel is ingeschakeld, heb je toestemming nodig van het gezinshoofd om de groep te verlaten.

• Op je 18e verjaardag kun je besluiten om de Delen met gezin-groep te verlaten of zelf je schermtijd te beheren.

*Leeftijd verschilt per land of regio

Als je 18 bent, kun je zelf je schermtijd beheren.