Ingebouwde Apple apps verwijderen van je iPhone, iPad of Apple Watch

Met iOS 14 of nieuwer, iPadOS en watchOS 9.4 of nieuwer kun je bepaalde ingebouwde Apple apps verwijderen van je iPhone, iPad of Apple Watch.

Houd er rekening mee dat je, wanneer je een ingebouwde app verwijdert van je apparaat, ook eventuele bijbehorende gebruikersgegevens en configuratiebestanden verwijdert. Dit kan gevolgen hebben voor zaken als bijbehorende systeemfuncties of informatie op de Apple Watch.

Ingebouwde apps die je kunt verwijderen van je iPhone of iPad

Als je iOS 14 of nieuwer of iPadOS gebruikt, kun je de volgende apps verwijderen van je apparaat:

• Activiteit7

• Boeken1

• Apple TV

• Rekenmachine7

• Agenda

• Klok

• Kompas7

• Contacten2

• FaceTime3

• Bestanden

• Zoek mijn5

• Freeform

• Gezondheid4

• Woning

• iTunes Store

• Mail

• Kaarten1

• Meten

• Muziek1

• News (indien beschikbaar)

• Notities

• Podcasts1

• Herinneringen

• Opdrachten

• Aandelen

• Tips

• Vertaal7

• TV (waar beschikbaar)

• Gesproken memo's

• Wallet

• Watch-app6 7

• Weer

Ingebouwde apps die je kunt verwijderen van je Apple Watch

Als je watchOS 9.4 of nieuwer hebt, kun je de volgende apps verwijderen van je Apple Watch:

• Activiteit

• Wekkers

• Saturatie

• Camerabediening

• Contacten

• Cyclus bijhouden

• Diepte

• Ecg

• Sirene

• Zoek apparaten

• Zoek objecten

• Zoek personen

• Hartslag

• Medicijnen

• Memoji

• Mindfulness

• Ruis

• Huidige

• Slaap

• Stopwatch

• Timers

• Tips

• Gesproken memo's

• Wallet

• Walkietalkie (waar beschikbaar)

• Work-out

• Wereldklok

Een ingebouwde app verwijderen van je apparaat

Op een iPhone of iPad:

1. Houd de app ingedrukt.

2. Tik op 'Verwijder app' in het contextuele menu.

3. Tik op 'Verwijder app' of 'Verwijder' in het submenu.

Als je een Apple Watch hebt en je een app van je iPhone verwijdert, wordt deze app ook verwijderd van je Apple Watch.

Op een Apple Watch:

1. Druk op de Digital Crown om al je apps weer te geven op het beginscherm.

2. Houd je vinger op een app.

3. Tik op de knop 'Verwijder'Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding bij de app die je wilt verwijderen en tik vervolgens ter bevestiging op 'Verwijder app'.

4. Druk op de Digital Crown om af te ronden.

Als je een ingebouwde app van je Apple Watch verwijdert die ook op je iPhone staat, zoals Contacten, wordt de app niet van je iPhone verwijderd.

Een ingebouwde app die je hebt verwijderd herstellen

1. Ga op je iPhone, iPad of Apple Watch naar de App Store.

2. Zoek de app. Zorg ervoor dat je de exacte naam van de app gebruikt.

3. Tik op de knop 'Download opnieuw'Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding.

4. Wacht tot de app is teruggezet en open deze in het beginscherm.

Als je een Apple Watch hebt en je een app terugzet op je iPhone, wordt deze app ook teruggezet op je Apple Watch.

Wat er gebeurt als je ingebouwde apps van je apparaat verwijdert

Het verwijderen van ingebouwde apps van je apparaat kan gevolgen hebben voor andere systeemfuncties:

• Als je een Apple Watch aan je iPhone hebt gekoppeld, wordt een app ook van je Apple Watch-beginscherm verwijderd als je de app verwijdert van je iPhone.

• Als je de Podcasts-app verwijdert van je apparaat, is Podcasts niet meer beschikbaar met CarPlay.

• Als je de Aandelen- of Weer-app van je apparaat verwijdert, zijn deze apps niet meer beschikbaar op je andere apparaten. Informatie over aandelen en het weer wordt bijvoorbeeld niet weergegeven in het meldingencentrum op je iPhone of als complicaties of snelle blikken op je Apple Watch.

• Als je de Rekenmachine-app verwijdert, wordt de rekenmachine niet meer weergegeven in het bedieningspaneel.

• Als je de Hartslag-app van je Apple Watch verwijdert, zijn meldingen over hoge hartslag, lage hartslag, onregelmatig ritme en cardioconditie niet meer beschikbaar in je Gezondheidschecklist.

Om een getroffen functie te herstellen, kun je ingebouwde apps weer toevoegen aan je apparaat.

1. Als je de Boeken-, Kaarten-, Muziek- of Podcasts-app verwijdert, kun je deze apps ook niet meer gebruiken met CarPlay. Als je de Muziek-app verwijdert, kun je bepaald geluidsmateriaal in de bibliotheek niet afspelen dat gebruikmaakt van Apple apps of apps van andere fabrikanten op sommige autoradio's of radio-ontvangers.

2. Als je de Contacten-app verwijdert, blijft al je contactinformatie in de Telefoon-app staan.

3. Als je de FaceTime-app verwijdert, kun je nog wel FaceTime-gesprekken voeren en ontvangen in Contacten en in de Telefoon-app.

4. Als je de Gezondheid-app probeert te verwijderen van een iPhone die is gekoppeld aan een Apple Watch, wordt je in een waarschuwing gevraagd om je Apple Watch los te koppelen voordat je de app kunt verwijderen. Als je de Gezondheid-app verwijdert, blijven al je gegevens op je iPhone staan en blijven alle apps waarmee je gezondheidsgegevens hebt gedeeld, toegang houden. Je kunt je gezondheidsgegevens beheren in 'Instellingen' > 'Gezondheid'. 'Herinneringen voor medicijnen', 'Slaap', 'Cyclus bijhouden' en 'Gezondheid delen' worden uitgeschakeld.

5. Als je de Zoek mijn-app verwijdert, worden de relaties voor het delen van locaties niet verbroken. Nadat je Zoek mijn hebt verwijderd, selecteer je 'Instellingen' > 'Apple ID' > 'Zoek mijn' > 'Vrienden'. Tik op een vriend en tik vervolgens op 'Stop delen van mijn locatie' onderaan de infokaart. Voor AirTag en andere accessoires die niet van Apple zijn en die gebruikmaken van het Zoek mijn-netwerk, worden deze eerder gekoppelde items onzichtbaar voor hun eigenaren.

6. Als je de Watch-app probeert te verwijderen van een iPhone die is gekoppeld aan een Apple Watch, wordt je in een waarschuwing gevraagd om je Apple Watch los te koppelen voordat je de app kunt verwijderen.

7. De app is niet beschikbaar op iPadOS.