Over Lossless-audio in Apple Music

Onze toewijding aan je luisterervaring

Apple Music levert een ongeëvenaarde luisterervaring die wordt gedefinieerd door de hoogste standaarden op het gebied van audiokwaliteit. We hebben onze eigen implementatie van AAC (Advanced Audio Codec) ontwikkeld om audio te leveren die vrijwel niet te onderscheiden is van de originele studio-opname. We hebben ook Apple Digital Masters geïntroduceerd om opnamen van de hoogste kwaliteit te leveren. En nu krijgen Apple Music-abonnees de extra optie om onze volledige catalogus gecodeerd met Lossless-audiocompressie te beluisteren, zonder bijkomende kosten.

Wat is Lossless-audiocompressie?

Bij de meeste audiocompressietechnieken gaat een deel van de gegevens in het oorspronkelijke bronbestand verloren. Lossless-compressie is een vorm van compressie waarbij alle oorspronkelijke gegevens behouden blijven.

Apple heeft een eigen technologie voor Lossless-audiocompressie ontwikkeld, genaamd Apple Lossless Audio Codec (ALAC). Naast AAC is de gehele Apple Music-catalogus nu ook gecodeerd met ALAC, in resoluties variërend van 16 bits bij 44,1 kHz (cd-kwaliteit) tot 24 bits bij 192 kHz.

Hoewel AAC en Lossless-audio vrijwel niet te onderscheiden zijn, bieden we Apple Music-abonnees de mogelijkheid om muziek met Lossless-audiocompressie te beluisteren.

Wat je moet weten over Lossless in Apple Music

• Het streamen van Lossless-audio via een mobiel of wifinetwerk leidt tot aanzienlijk meer datagebruik. En het downloaden van Lossless-audio neemt aanzienlijk meer ruimte op je apparaat in beslag. Hogere resoluties gebruiken meer data dan lagere.

• AirPods, AirPods Pro (1e generatie en 2e generatie met Lightning-oplaadcase), AirPods Max en draadloze Beats-koptelefoons gebruiken Apple AAC Bluetooth Codec om een uitstekende geluidskwaliteit te garanderen. Bluetooth-verbindingen zijn echter niet Lossless.

• AirPods Pro (2e generatie) met MagSafe-oplaadcase (USB-C) biedt Lossless Audio met ultralage latentie wanneer gekoppeld aan een Apple Vision Pro.

• Als je een Lossless-versie van muziek wilt die je al hebt gedownload in Apple Music, verwijder je die muziek, schakel je Lossless in voor je apparaat en download je de muziek opnieuw uit de Apple Music-catalogus.

Lossless luisteren op je iPhone of iPad

Wat je nodig hebt

Je kunt Lossless-audio beluisteren op een iPhone of iPad die is bijgewerkt naar de nieuwste versie van iOS of iPadOS. Gebruik daarbij het volgende:

• Een bekabelde verbinding met een koptelefoon, ontvanger of actieve luidsprekers

• De ingebouwde luidsprekers

• Een externe digitaal-naar-analoog-convertor om naar nummers te luisteren met samplefrequenties van meer dan 48 kHz

Lossless in- of uitschakelen

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Muziek'.

2. Tik op 'Audiokwaliteit'.

3. Tik op 'Lossless-audio' om het gebruik ervan in of uit te schakelen. Hier kun je de audiokwaliteit kiezen voor het streamen en downloaden van audio.

• 'Lossless' voor een maximale resolutie van 24 bits bij 48 kHz

• 'Lossless met hoge resolutie' voor een maximale resolutie van 24 bits bij 192 kHz

Lossless luisteren op je Mac

Wat je nodig hebt

Je kunt Lossless-audio beluisteren op een Mac die is bijgewerkt naar de nieuwste versie van macOS. Gebruik daarbij het volgende:

• Een bekabelde verbinding met een koptelefoon, ontvanger of actieve luidsprekers

• De ingebouwde luidsprekers

• MacBook Pro's van 14 en 16 inch ondersteunen het native afspelen van liedjes met een samplefrequentie van maximaal 96 kHz.

• Als je op andere Mac-computers naar nummers met een samplefrequenties van meer dan 48 kHz wilt luisteren, heb je een externe digitaal-naar-analoog-convertor nodig.

Lossless in- of uitschakelen

1. Open de Apple Music-app.

2. Kies 'Muziek' > 'Voorkeuren' in de menubalk.

3. Klik op het tabblad 'Afspelen'.

4. Onder 'Audiokwaliteit' gebruik je het aankruisvak 'Lossless-audio' om de functie in of uit te schakelen. Hier kun je ook de instellingen voor het streamen en downloaden van Lossless-materiaal wijzigen.

• 'Lossless' voor een maximale resolutie van 24 bits bij 48 kHz

• 'Lossless met hoge resolutie' voor een maximale resolutie van 24 bits bij 192 kHz

Lossless-audio beluisteren op je HomePod

Wat je nodig hebt

Lossless in- of uitschakelen

1. Open de Woning-app op je iPhone of iPad.

2. Tik op de thuisknopGeen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding.

3. Tik op 'Woninginstellingen'.

4. Tik onder 'Personen' op je naam.

5. Tik op 'Apple Music'.

6. Schakel Lossless-audio in of uit.

Lossless luisteren op je Apple TV 4K

Wat je nodig hebt

Lossless in- of uitschakelen

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Apps'.

2. Selecteer 'Muziek'.

3. Selecteer 'Audiokwaliteit'.

4. Schakel 'Lossless' in of uit. Apple TV 4K biedt momenteel geen ondersteuning voor Lossless met hoge resolutie (samplefrequenties hoger dan 48 kHz).

Lossless luisteren op je Apple Vision Pro

Wat je nodig hebt

Je kunt Lossless-audio beluisteren op Apple Vision Pro. Gebruik daarbij het volgende:

• De ingebouwde luidsprekers

• AirPods Pro (2e generatie) met MagSafe-oplaadcase (USB-C)

Lossless in- of uitschakelen

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Apps'.

2. Tik op 'Muziek'.

3. Tik onder 'Audio' op 'Audiokwaliteit'.

4. Schakel Lossless-audio in of uit.

Lossless-audio beluisteren op je Android-apparaat

Wat je nodig hebt

Je kunt Lossless-audio beluisteren op een Android-apparaat met de nieuwste versie van de Apple Music-app. Gebruik daarbij het volgende:

• Een bekabelde verbinding met een koptelefoon, ontvanger of actieve luidsprekers

• Als je nummers wilt beluisteren met samplefrequenties van meer dan 48 kHz, heb je mogelijk een externe digitaal-naar-analoog-convertor nodig.*

*Informeer bij de fabrikant van je Android-apparaat of je een externe digitaal-naar-analoog-convertor nodig hebt.

Lossless in- of uitschakelen

1. Open de Apple Music-app.

2. Tik op de knop 'Meer'de knop 'Meer'.

3. Tik op 'Settings' (Instellingen).

4. Tik op 'Audiokwaliteit'.

5. Tik op 'Lossless' om het in of uit te schakelen. Hier kun je de audiokwaliteit kiezen voor het streamen en downloaden van audio.

• 'Lossless' voor een maximale resolutie van 24 bits bij 48 kHz

• 'Lossless met hoge resolutie' voor een maximale resolutie van 24 bits bij 192 kHz

Lossless-audio beluisteren op je PC

Wat je nodig hebt

Je kunt Lossless-audio beluisteren op een pc met de Apple Music-app voor Windows. Gebruik daarbij het volgende:

• De ingebouwde luidsprekers

• Een bekabelde verbinding met een koptelefoon, ontvanger of actieve luidsprekers

• Een externe digitaal-naar-analoog-convertor om naar nummers te luisteren met samplefrequenties van meer dan 48 kHz*

*Informeer bij de fabrikant van je computer of je een externe digitaal-naar-analoog-convertor nodig hebt.

Lossless in- of uitschakelen

1. Open de Apple Music-app.

2. Klik bovenaan op Sidebar Actions (Acties navigatiekolom)Sidebar Actions (Acties navigatiekolom) en klik vervolgens op 'Instellingen'.

3. Klik op 'Afspelen'.

4. Schakel onder 'Audiokwaliteit' Lossless-audio in of uit. Hier kun je de audiokwaliteit kiezen voor het streamen en downloaden van audio.

• 'Lossless' voor een maximale resolutie van 24 bits bij 48 kHz

• 'Lossless met hoge resolutie' voor een maximale resolutie van 24 bits bij 192 kHz

Veelgestelde vragen over Lossless

Kan ik Lossless-audio beluisteren met AirPods, AirPods Pro, AirPods Max of Beats-koptelefoons?

AirPods, AirPods Pro (1e generatie en 2e generatie met Lightning-oplaadcase), AirPods Max en draadloze Beats-koptelefoons gebruiken Apple AAC Bluetooth Codec om een uitstekende geluidskwaliteit te garanderen. Bluetooth-verbindingen zijn echter niet Lossless.

AirPods Pro (2e generatie) met MagSafe-oplaadcase (USB-C) maakt gebruik van een bedrijfseigen protocol voor draadloze audio dat Lossless-audio biedt met ultralage latentie wanneer gekoppeld aan een Apple Vision Pro.

Kan ik Lossless-audio beluisteren via Bluetooth?

De muziek wordt met Lossless-audiocompressie afgeleverd op je iPhone, iPad, Mac en Apple TV. Lossless-audio wordt normaal afgespeeld via Bluetooth-luidsprekers en -koptelefoons. Bluetooth-verbindingen bieden echter geen ondersteuning voor Lossless-audio.

Kan ik Lossless-audio beluisteren met de Lightning-naar-mini-jack-adapter van Apple?

Ja. De Lightning-naar-mini‑jack-adapter De adapter bevat een digitaal-naar-analoog-converter met ondersteuning voor Lossless-audio tot 24 bits bij 48 kHz.

Kan ik Lossless-audio beluisteren met de Lightning-naar-mini-jack-audiokabel van AirPods Max?

De Lightning-naar-mini-jack-audiokabel AirPods Max kan worden aangesloten op apparaten waarop opnamen in Lossless-audio en Lossless-audio met hoge resolutie worden afgespeeld met uitzonderlijke audiokwaliteit. Door de analoog-naar-digitaal-conversie in de kabel is het afgespeelde materiaal niet geheel Lossless.

Welk materiaal is niet beschikbaar in Lossless-audio?

• Radio-uitzendingen

• Live-radio en on-demand materiaal van Apple Music 1, Apple Music Hits en Apple Music Country

• Muziekvideo's

Kan ik mijn iTunes-aankopen opnieuw downloaden in Lossless-audio?

Als je Apple Music-abonnee bent, kun je muziek alleen opnieuw downloaden in Lossless-audio vanuit de Apple Music-catalogus.

Kan ik Lossless-audio beluisteren met CarPlay?

Je kunt Lossless-audio beluisteren met CarPlay via een USB-verbinding. Het streamen van Lossless-audio in een auto via een mobiel netwerk leidt tot aanzienlijk meer datagebruik.

De beschikbaarheid van Apple Music kan per land of regio verschillen. Lees wat er in jouw land of regio beschikbaar is.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.