Aangepaste bedrijfsapps installeren op iOS

Lees hier hoe je aangepaste apps van je eigen organisatie installeert en zorgt dat ze vertrouwd worden.

Dit artikel is bedoeld voor systeembeheerders bij onderwijsinstellingen, bedrijven of andere organisaties.

Je organisatie kan gebruikmaken van het Apple Developer Enterprise Program om eigen iOS-bedrijfsapps te maken en deze te distribueren voor intern gebruik. Voordat deze apps kunnen worden geopend, moeten ze worden vertrouwd.

Als je een app installeert via Mobile Device Management (MDM), wordt deze automatisch vertrouwd. Als je een app handmatig installeert, moet je ook handmatig vertrouwen tot stand brengen voor de app.

Apple adviseert het gebruik van een MDM-oplossing om apps te distribueren. Dit is een veilige methode en vereist geen gebruikersinteractie. Je kunt deze aangepaste apps ook installeren vanaf een beveiligde website die door je organisatie wordt beheerd. Als je geen apps van je organisatie installeert, adviseren we om alleen apps uit de App Store van Apple te downloaden en installeren. Dit biedt de beste bescherming voor je iPhone, iPad of iPod touch.

Een bedrijfsapp handmatig installeren en vertrouwen

Wanneer je een handmatig geïnstalleerde bedrijfsapp voor het eerst opent, zie je een melding dat de ontwikkelaar van de app niet vertrouwd is op het apparaat. Je kunt dit bericht sluiten maar dan kun je de app niet openen.

Bericht 'Niet-vertrouwde bedrijfsappontwikkelaar' op een iPhone-scherm

Nadat je het bericht hebt gesloten, kun je de ontwikkelaar van deze app vertrouwen. Tik op 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Profielen' of 'Beheer profielen en apparaten'. Vervolgens zie je een profiel voor de ontwikkelaar onder het kopje 'Bedrijfsapp'.

iPhone-scherm met het menu 'Beheer profielen en apparaten'

Tik op de naam van het ontwikkelaarsprofiel onder het kopje 'Bedrijfsapp' om deze ontwikkelaar te vertrouwen.

iPhone-scherm met een prompt om een bedrijfsapp te vertrouwen

Vervolgens wordt je gevraagd je keuze te bevestigen. Zodra dit profiel vertrouwd is, kun je andere apps van dezelfde ontwikkelaar handmatig installeren en deze onmiddellijk openen. Deze ontwikkelaar blijft vertrouwd tot je de knop 'Verwijder app' gebruikt om alle apps van de ontwikkelaar te verwijderen.

iPhone-scherm met een prompt om te bevestigen dat een bedrijfsapp moet worden vertrouwd

Voor het vertrouwen van een ontwikkelaar van apps is een internetverbinding vereist om het certificaat van die ontwikkelaar te verifiëren. Als je je achter een firewall bevindt, zorg je ervoor dat deze is geconfigureerd om verbindingen met https://ppq.apple.com toe te staan. Als je geen internetverbinding hebt wanneer je een app vertrouwt, verschijnt 'Niet geverifieerd' op het apparaat. Om de app te kunnen gebruiken moet je verbinding maken met internet en op de knop 'Verifieer app' tikken.

Nadat je een app de eerste keer hebt geverifieerd, moet het certificaat van de appontwikkelaar regelmatig opnieuw worden geverifieerd op je iPhone, iPad of iPod touch om het vertrouwen te behouden. Als je niet opnieuw kunt verifiëren, krijg je mogelijk een melding met het bericht dat de verificatie binnenkort verloopt. Om het vertrouwen te behouden moet je verbinding maken met internet en op de knop 'Verifieer app' tikken of de app starten.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.